Πρόσφυγες προσλαμβάνονται ως εργάτες γης σε Ημαθια και Πέλλα
Εν μέρει λόγω κορονοϊού

Την αξιοποίηση δυναμικού των προσφύγων που φιλοξενούνται σήμερα σε δομές που έχουν εγκατασταθεί σε Βέροια, Αλεξάνδρεια, Διαβατό και Κάτω Μηλιά Πιερίας, ώστε να καλυφθεί και το επιπλέον κενό που φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί σε εργάτες γης σε Ημαθία και Πέλλα, λόγω της λήψης μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, δρομολογεί η νεοσύστατη Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φρούτων-Πυρηνοκάρπων και Αχλαδιών.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Χρήστος Γιαννακάκης, το ζήτημα της αξιοποίησης των προσφύγων στην ελληνική γη, τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που έγινε προ ημερών στη Βέροια, με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, Πάτροκλου Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Μπαγινέτα, του διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρου Πρωτοψάλτη, στελεχών της προεδρίας της κυβέρνησης, εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Διεπαγγελματικής.

«Στο επόμενο διάστημα -είπε ο κ Γιαννακάκης- ξεκινάμε επισκέψεις στα τέσσερα προαναφερόμενα κάμπ, προκειμένου να διερευνήσουμε τον αριθμό αυτών που μπορούν να απασχοληθούν στα χωράφια μας από τις αρχές Μαίου μέχρι και το τέλη Ιουνίου τουλάχιστον, ώστε να γίνει το αραίωμα στις ροδακινιές και να μπορέσουμε έτσι να προχωρήσουμε στην συγκομιδή». Τόνισε δε ότι σε συνεργασία, αλλά και με τη στήριξη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα γίνουν «κρούσεις» και σε άλλα κέντρα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Παράλληλα, ο κ. Γιαννακάκης επισήμανε ότι εξακολουθούν να ασκούνται «πιέσεις στους αρμόδιους φορείς για την επίλυση των θεμάτων που υπάρχουν με τους Αλβανούς εργάτες, οι οποίοι είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι και πιο έμπειροι στις καλλιεργητικές εργασίες που χρειαζόμαστε». Τέτοια ζητήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η δυνατότητα μαζί με την τουριστική βίζα να μπορούν να πάρουν και άδεια εργασίας και να γίνεται με απλούστερο τρόπο η προμήθεια του εργόσημου για τους εποχιακούς.

Ωστόσο, όλα τα προαναφερόμενα, επικαλύπτονται από το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. «Εάν παραμείνουν κλειστά τα σύνορα και τον Μάιο, η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής για τους παραγωγούς και τις βιομηχανίες, που υπό φυσιολογικές συνθήκες κάνουν συνεχώς εκκλήσεις για περισσότερα εργατικά χέρια». Ο κ. Γιαννακάκης επισήμανε ότι με επίσημα ετήσια στοιχεία στο παρελθόν σε Ημαθία και Πέλλα έχουν απασχοληθεί τουλάχιστον 10.000 μετακλητοί εργάτες γης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
tempi
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»
Ευδοκία Τσαγκλή: «Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Καραμανλή που μπήκα σε ένα τόσο καλό τρένο
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»