Κάθε Δεκέμβριο, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες κατακλύζουν τα ελληνικά σπίτια, αποτελώντας τα αδιαμφισβήτητα αγαπημένα γλυκίσματα των Χριστουγέννων. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται για τη διάρκεια ζωής τους και τον σωστό τρόπο αποθήκευσης.
Μελομακάρονα: σύντομη απόλαυση
Τα μελομακάρονα, λόγω του σιροπιού και της υγρασίας τους, είναι πιο ευαίσθητα. Σε θερμοκρασία δωματίου, παραμένουν φρέσκα και νόστιμα περίπου δύο εβδομάδες, αλλά αν είναι ιδιαίτερα σιροπιασμένα και δεν φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο, η διάρκεια ζωής τους μειώνεται στις 10–12 ημέρες. Η υγρασία μπορεί να προκαλέσει μούχλα, γι’ αυτό η σωστή αποθήκευση είναι κρίσιμη.
Η διατήρηση σε αεροστεγές δοχείο μπορεί να παρατείνει τη φρεσκάδα τους για ακόμα μία έως δύο εβδομάδες. Για μακροχρόνια αποθήκευση, τα μελομακάρονα μπορούν να τυλιχθούν σε αλουμινόχαρτο και να μπουν στην κατάψυξη, όπου παραμένουν ασφαλή για 3 έως 6 μήνες.
Κουραμπιέδες: πιο ανθεκτικοί και στεγνοί
Οι κουραμπιέδες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς δεν περιέχουν σιρόπι. Διατηρούνται φρέσκοι για έως τρεις εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου, εφόσον φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό χώρο, σε αεροστεγές δοχείο.
Στην κατάψυξη, μπορούν να παραμείνουν έως τρεις μήνες. Ιδανικά, η άχνη ζάχαρη προστίθεται μετά την απόψυξη, για να διατηρηθεί η τραγανή υφή τους.
Τι να προσέξετε πριν τα καταναλώσετε
Ανεξάρτητα από το είδος γλυκού, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση όταν παρατηρούνται:
Μούχλα
Δυσάρεστη μυρωδιά
Αλλαγή στη γεύση ή την υφή
Η σωστή αποθήκευση παραμένει το «κλειδί» για να απολαμβάνετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά φρέσκα, νόστιμα και ασφαλή, καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση