4.000 προσλήψεις γιατρών και νοσοκόμων άμεσα ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας για τον κορονοϊό με κριτική και προτάσεις

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας για άλλη μια φορά δεν εξέπληξαν  κανένα. Αφού προηγήθηκε η αναγγελία από τον Υπουργό Υγείας ενός «νομοσχεδίου-τομή» στη Δημόσια Υγεία, αφού παρουσιάστηκαν  με διθυραμβικά σχόλια οι βασικοί άξονές του, βγήκε σε δημόσια διαβούλευση ένα κείμενο γενικών αρχών  και διακηρύξεων που ούτε εφαρμοσμένη και ολιστική πολιτική για την προστασία της   Δημόσιας Υγείας συνιστά, ούτε, πολύ περισσότερο, αναδιοργάνωση και ανάπτυξη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, προδιαγράφει.

Πρόκειται για ένα ευχολόγιο υπέρ της πρόληψης, που δίνει έμφαση στις συμπεριφορές  που υπονομεύουν την ατομική υγεία  και στην ανάγκη τροποποίησής τους με ευαισθητοποίηση των πολιτών. Μόνο που η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας των ανθρώπων δεν είναι ζήτημα που εξαγγέλλεται και νομοθετείται, δεν είναι ατομική ευθύνη, αλλά δημόσια υπόθεση και προϋποθέτει οργανωμένη στρατηγική  και παρεμβάσεις σε επίπεδο πληθυσμού. Γιατί εκτός από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις ατομικές συνήθειες και συμπεριφορές, υπάρχουν και οι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ασθένεια, που επίσης υπονομεύουν τη Δημόσια Υγεία. 

Η απάντηση από τη σκοπιά της Δημόσιας Υγείας είναι συγκροτημένες πολιτικές και ριζικές κοινωνικές παρεμβάσεις που προφανώς δεν αποτελούν προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση. Η δική της πολιτική προτεραιότητα είναι οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και το άνοιγμα στην ιδιωτική αγορά διαγνωστικών εξετάσεων,  κάτι που σαφώς διαφαίνεται στο  ν/σ .

Είναι πρωτίστως πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό ζήτημα η Δημόσια Υγεία και για να έχουν αποτέλεσμα οι δράσεις πρόληψης πρέπει να εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο καθολικής και ισότιμης κάλυψης των αναγκών υγείας των πολιτών, μέσα από τη συνεχή ενδυνάμωση του ΕΣΥ, την ανάπτυξη της ΠΦΥ, το  θεσμό  του οικογενειακού γιατρού και τη  φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας, σχολικού και εργασιακού περιβάλλοντος, αθλητικών χώρων.  Η ίδια στρατηγική με έμφαση στην πρόληψη και στην ενσωμάτωση πολιτικών Δημόσιας Υγείας (εμβολιασμοί, ενημέρωση, εξωστρεφείς δράσεις αγωγής υγείας, σχολική υγεία, δικτύωση με δομές ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων) υλοποιείται  για 1η φορά στη χώρα μέσα από τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και τη λειτουργία των  Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Ας μην περιμένουν λοιπόν οι πολίτες κάτι ουσιαστικό από το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία. Πολύ επικοινωνία, πολλές μεγαλοστομίες και ελάχιστη ουσία. Η Δημόσια Υγεία έχει στον «πυρήνα» της την καθολικότητα και την ισότητα , ενσωματώνει ένα δημοκρατικό και προοδευτικό πρόταγμα που οδηγεί στη  μείωση των κοινωνικών και υγειονομικών ανισοτήτων και στο στόχο «Υγεία για όλους».

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει με ευθύνη και σοβαρότητα και όχι με ανεύθυνη δημαγωγία, όπως έκανε συστηματικά η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση, τα θέματα Δημόσιας Υγείας. Ειδικά σήμερα που οφείλουμε να διασφαλίσουμε αξιόπιστη επιστημονική ενημέρωση, επιδημιολογική εγρήγορση και πολύ καλό συντονισμό των υπηρεσιών για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη νέα  διασυνοριακή  απειλή  από την επιδημία του κοροναϊού.

Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας με το νέο κοροναϊό

Σοβαρή λειτουργική υποστήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που θα σηκώσει όλο το βάρος της επιδημίας .

Αναλυτικά :

1. αποτροπή της απομάκρυνσης ανθρώπινου δυναμικού από το ΕΣΥ - ανανέωση όλων των συμβάσεων , για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ , που λήγουν στους επόμενους μήνες 

2. άμεση ενίσχυση των ΜΕΘ , των ΤΕΠ ( Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) και των δομών ΠΦΥ  με 1000  επαγγελματίες υγείας με  ετήσιες ή διετείς συμβάσεις και με ειδικό κίνητρο προϋπηρεσίας για όσους καλύψουν ανάγκες σ' αυτή τη φάση ( αυξημένη μοριοδότηση σε προσεχείς προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό) .

3. αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΣΥ με επιπλέον 150 εκ. ευρώ 

4. προκήρυξη 4000 θέσεων μονίμων γιατρών -λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας ( 1500 λοιπού προσωπικού του 2019 που εκκρεμούν και 2500 γιατρών-νοσηλευτών-παραϊατρικού προσωπικού για το 2020 με βάση το 1:1 ( προσλήψεις-αποχωρήσεις)

5. διαφάνεια και έλεγχος από διακομματική επιτροπή της διαδικασίας των επειγουσών προσλήψεων και προμηθειών 

6. μέτρα ατομικής προστασίας του προσωπικού του ΕΣΥ ( επάρκεια σε μάσκες-γάντια-στολές) και αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων  - συντονισμός και λειτουργική διασύνδεση δημόσιων δομών υγείας μέσω ΕΚΕΠΥ

7. εντατικοποίηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στην κοινότητα, με συστηματική ενημέρωση των πολιτών και αποφυγή συγχρωτισμού, χωρίς εξαιρέσεις, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων .

8. Επιχειρησιακό σχέδιο 6μηνου με κλιμάκωση των μέτρων και δράσεων

9. συστηματική επικοινωνία με ECDC και ΠΟΥ για ενημέρωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών.

10. στήριξη στα όργανα της ΕΕ προτάσεων για κοινές προμήθειες υλικών , test εργαστηριακής διάγνωσης κλπ

11. συστηματική ευαισθητοποίηση  των πολιτών , των επαγγελματιών υγείας και θεσμική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για την εξέλιξη της επιδημίας και τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

 

Χαλκίδα 13 Μαρ. 2020

Από το Γραφείο Τύπου

 

  

 

  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα