Thumbnail
Ο στρατιωτικός που αψήφισε τους δικτάτορες και τον βασάνισαν προκαλώντας του ανήκεστο βλάβη

Η ιστορία του ταγματάρχη Μουστακλή ίσως δεν είναι τόσο διαδεδομένη, ωστόσο σημαντική αρθρογραφία, τηλεοπτικά αφιερώματα, έρευνες έχουν επιχειρήσει να ρίξουν «φως» στη ζωή του, ενώ η σύζυγος του Χριστίνα έχει συλλέξει υλικό που αναμένεται να κυκλοφορήσει σχετικό βιβλίο.

Η μορφή του «στοίχειωνε» τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, όταν η σύζυγός του απασχολούσε την δημοσιότητα με το αίτημα της τιμωρίας των υπεύθυνων για τα φριχτά βασανιστήρια που υπέστη στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Η Χούντα έδειξε το πιο σκληρό, απάνθρωπο (και πραγματικό) της πρόσωπο στον Σπύρο Μουστακλή, καθώς ήταν από τους ελάχιστους αξιωματικούς που έδειξαν απήθεια προς τη δικτατορία και επιχείρησε την οργάνωση αντι-πραξικοπήματος προς το Απριλιανό καθεστώς, σε συνεργασία με αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.

Το σχέδιό τους προέβλεπε τον αποκλεισμό του Πειραιά και άλλων μεγάλων λιμανιών και την κατάληψη της Σύρου, που θα ήταν το ορμητήριό τους. Στο νησί υπήρχε η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Στρατού, την οποία αφού καταλάμβαναν, θα τον τοποθετούσαν ως διοικητή και θα σχημάτιζαν εκεί «εθνική κυβέρνηση». 

Το Κίνημα του Ναυτικού προδόθηκε πριν από την εκδήλωσή του, με αποτέλεσμα μεταξύ των αξιωματικών να συλληφθεί και ο ίδιος (22 Μαΐου 1973). Κρατήθηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ για σαράντα επτά ημέρες όπου βασανίστηκε άγρια. 

Την μεγάλη βλάβη κατάφερε χτύπημα στην καρωτίδα, το οποίο προκάλεσε εγκεφαλικό και ολική ακινησία καθώς και πλήρη ανικανότητα για ομιλία. Παρέμεινε στο ΚΑΤ για δύο ολόκληρα χρόνια, με τους θεραπευτές να μιλούν για ένα μαύρο από τα χτυπήματα και τα βασανιστήρια σώμα. Ο δικτάτορας Παττακός δεν έκρυψε την χαιρεκακία και τον απανθρωπισμό του, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια:

Η φυσιοθεραπεύτρια Ν.Τσερμπίνη είχε πει για την μέρα που σηκώθηκε ξανά στα πόδια του:

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που σηκώθηκε. Είχε βουίξει όλος ο έκτος όροφος: – Ο Σπύρος σηκώθηκε! Ο Σπύρος σηκώθηκε! Από στόμα σε στόμα. Είχαμε ανατριχιάσει από χαρά όλοι».

Για το υπόλοιπο της ζωής του, όμως, δεν μίλησε ποτέ ξανά φυσιολογικά. Αντιδρούσε σπασμωδικά σε ερεθίσματα, έβγαζε άναρχες κραυγές, αναφιλητά και σκόρπιες βρισιές όταν το σώμα του θυμόταν τον πόνο των βασανιστηρίων, εγκλωβισμένο σε ένα απροσδιόριστο χρόνο και τόπο που το μόνο που γινόταν αντιληπτό ήταν ο πόνος.

Ο ταγματάρχες πέθανε παράλυτος στις 28 Απριλίου 1986, όμως όταν του το επέτρεπαν οι συνθήκες κατέθετε στεφάνι στο Πολυτεχνείο με την βοήθεια της συζύγου του.

Πρόσφατα, η Χριστίνα Μουστακλή μίλησε σε εκδήλωση των Ευελπίδων για τον σύζυγό της Σπύρο:

Το ποίημα ενός αγνώστου που δημοσίευσε η ελευθεροτυπία:

«Του ζήτησαν να μαρτυρήσει / Δε μίλησε / Του τσάκισαν τα δόντια / Του τσάκισαν τα δάχτυλα / Του τσάκισαν τα πλευρά / Σιωπούσε / Του ’καψαν το στήθος / Του ’καψαν τα πόδια / Του ’καψαν την κοιλιά / Δε μαρτυρούσε / Του θραύσαν τις μασέλες / Του μάτωσαν τα νεφρά / Του συνθλίψαν τους όρχεις / Αυτός σιωπούσε / Κοίταζε μόνο / Αιώνες μακριά / Με τα μάτια / Του Ιησού»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολικη εφημεριδα
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της σχολικής εφημερίδα σας προσκαλούν σε αυτό το μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και στις άσβηστες μνήμες της Ανατολής
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής
foto_education.jpg
Α’ κύκλος Κινητικότητας-Εκπαιδευτικοί: Νέα εγκύκλιος – Τι ισχύει για αιτήσεις μετατάξεων-αποσπάσεων
Α ́ Κύκλος Κινητικότητας: Οδηγίες προς τους φορείς προέλευσης και υποδοχής - Τι αναφέρει η εγκύκλιος για τους εκπαιδευτικούς
Α’ κύκλος Κινητικότητας-Εκπαιδευτικοί: Νέα εγκύκλιος – Τι ισχύει για αιτήσεις μετατάξεων-αποσπάσεων