Thumbnail
Συνταγές

Από την παράδοση της ελληνικής κουζίνας προέρχεται το πεντανόστιμο αυτό φαγητό, και συγκεκριμένα από το νησί της Κω.

Δύσκολο / Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: 1 ώρα, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 2 ώρες +15΄

Υλικά (για 8 άτομα)

    70 κολοκυθοανθοί, πλυμένοι, καθαρισμένοι από τους στήμονες και στραγγισμένοι (σε λαϊκές αγορές. Προτιμάμε τους αρσενικούς, γιατί είναι μεγαλύτεροι και ανθεκτικότεροι. Καλό είναι να πάμε στην αγορά νωρίς το πρωί ώστε να είναι φρέσκοι)
    4 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
    4 μικρά κολοκύθια, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
    200 γρ. ρύζι γλασέ
    χυμός από 2 λεμόνια
    τα φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
    τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
    200 ml ελαιόλαδο
    400 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών
    αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 130° C.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Ψιλοκόβουμε 30 από τους κολοκυθοανθούς και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κολοκύθια. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για άλλα 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε και το ρύζι, ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, να λαδωθεί καλά, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το λεμόνι, το δυόσμο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε προσεκτικά τους υπόλοιπους 40 ανθούς, χωρίς να τους πιέζουμε πολύ - δεν τους παραγεμίζουμε για να αφήσουμε χώρο στο ρύζι να διογκωθεί.

Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες τους για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση και τους βάζουμε σε ταψί που ιδανικά να τους χωράει ακριβώς, τον ένα δίπλα στον άλλο. Περιχύνουμε με τον ζεστό ζωμό και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει το ρύζι. Αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» τουλάχιστον 1 ώρα και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε: Ενα ροδίτικο Αθήρι, μια κεφαλονίτικη Ρομπόλα.


ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ
Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

gastronomos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙ
Μ-Λ ΚΚΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και ποια θα είναι η επόμενη μέρα
Η Συρία στο στόχαστρο ιμπεριαλιστών, σιωνιστών και τζιχαντιστών που την καταστρέφουν και την διαμελίζουν
Μ-Λ ΚΚΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και ποια θα είναι η επόμενη μέρα
χοιτ
Χοιρινά παϊδάκια με καρύδια και σύκα: Μια υπέροχη συνταγή
Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για ιδιαίτερες περιστάσεις, είτε πρόκειται για ένα γιορτινό τραπέζι είτε για έναν ρομαντικό δείπνο, και σίγουρα θα...
Χοιρινά παϊδάκια με καρύδια και σύκα: Μια υπέροχη συνταγή