Thumbnail
Συνταγές

Από την παράδοση της ελληνικής κουζίνας προέρχεται το πεντανόστιμο αυτό φαγητό, και συγκεκριμένα από το νησί της Κω.

Δύσκολο / Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: 1 ώρα, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 2 ώρες +15΄

Υλικά (για 8 άτομα)

    70 κολοκυθοανθοί, πλυμένοι, καθαρισμένοι από τους στήμονες και στραγγισμένοι (σε λαϊκές αγορές. Προτιμάμε τους αρσενικούς, γιατί είναι μεγαλύτεροι και ανθεκτικότεροι. Καλό είναι να πάμε στην αγορά νωρίς το πρωί ώστε να είναι φρέσκοι)
    4 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
    4 μικρά κολοκύθια, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
    200 γρ. ρύζι γλασέ
    χυμός από 2 λεμόνια
    τα φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
    τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
    200 ml ελαιόλαδο
    400 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών
    αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 130° C.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Ψιλοκόβουμε 30 από τους κολοκυθοανθούς και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κολοκύθια. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για άλλα 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε και το ρύζι, ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, να λαδωθεί καλά, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το λεμόνι, το δυόσμο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε προσεκτικά τους υπόλοιπους 40 ανθούς, χωρίς να τους πιέζουμε πολύ - δεν τους παραγεμίζουμε για να αφήσουμε χώρο στο ρύζι να διογκωθεί.

Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες τους για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση και τους βάζουμε σε ταψί που ιδανικά να τους χωράει ακριβώς, τον ένα δίπλα στον άλλο. Περιχύνουμε με τον ζεστό ζωμό και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει το ρύζι. Αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» τουλάχιστον 1 ώρα και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε: Ενα ροδίτικο Αθήρι, μια κεφαλονίτικη Ρομπόλα.


ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ
Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

gastronomos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μισθοί +118€ από Ιανουάριο: Μεγάλη ανατροπή για χιλιάδες εργαζόμενους

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μια σταγόνα γάλα στον καφέ μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία που δεν
Ιστορίες εργασιακής τρέλας: «Γιατί σπούδασα οικονομικά; Για να φτιάχνω καπουτσίνο με αφρό που να σχηματίζει το γράφημα του πληθωρισμού;»
Πτυχίο στα Οικονομικά, καριέρα στο freddo espresso...
Ιστορίες εργασιακής τρέλας: «Γιατί σπούδασα οικονομικά; Για να φτιάχνω καπουτσίνο με αφρό που να σχηματίζει το γράφημα του πληθωρισμού;»
anaplirotes-kathigites
Καλοκαίρι για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς: Μια εποχή ανασφάλειας, προσμονής και θυσίας
Από τη μια στιγμή στην άλλη, ο άνθρωπος που δίδαξε μια τάξη όλη τη χρονιά, που αντικατέστησε τον μόνιμο δάσκαλο, που στάθηκε σαν πυλώνας στο σχολείο...
Καλοκαίρι για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς: Μια εποχή ανασφάλειας, προσμονής και θυσίας