Thumbnail
Ποια είναι η ιστορία του συμβόλου

Συχνά ο σχηματισμός του αετού από άτομα αλβανικής καταγωγής γίνεται (επιτηδευμένα) ζήτημα στα ΜΜΕ της χώρας

Θέλοντας να συντηρήσουν ένα κλίμα έντασης και «αμφισβήτησης» απέναντι σε άτομα αλβανικής καταγωγής (συχνά Έλληνες πολίτες) τα ΜΜΕ παρουσιάζουν με πηχαίους τίτλους δημοσιεύματα με την συγκεκριμένη κίνηση.

Ο ποδοσφαιριστής Άντι Λίμα, οι νεοσύλλεκτοι φαντάροι που τιμωρήθηκαν με αναβολή θητείας και εσχάτως η ποπ τραγουδίστρια Ελένη Φουρέιρα απασχόλησαν με δημοσιεύματα.... «σοκ» και «σάλου» όταν σχημάτισαν το εν λόγω σύμβολο.

Ποια είναι όμως η καταβολή του; Ο μύθος πίσω από την χειρονομία

Κάποτε, ένας νεαρός είδε έναν αετό που πετούσε σε χαμηλό ύψος και κρατούσε στο ράμφος του ένα ψόφιο φίδι. Ο αετός πέταξε το φίδι στη φωλιά του για να ταΐσει το μικρό παιδί του ωστόσο, το φίδι ήταν ακόμη ζωντανό και θα μπορούσε να δηλητιριάσει το μικρό αετόπουλο. Τότε ο νεαρός, που παρακολουθούσε αυτήν την σκηνή, σκότωσε με το βέλος του το φίδι και πήρε μαζί του το μικρό αετόπουλο.

Καθώς πήγαινε προς το σπίτι του ο αετός έκρυψε τον ήλιο και τον ρώτησε:

– «Γιατί πήρες το παιδί μου;» 
-«Γιατί το έσωσα και μου ανήκει» απάντησε ο νεαρός.
-«Δώσε μου το πίσω και θα σου δώσω αετίσια όραση και υπεράνθρωπη δύναμη» του είπε ο αετός.

Ο αετός βοήθησε τον νεαρό, ο οποίος έγινε βασιλιάς και οι άνθρωποι αποκαλούσαν «γιο του αετού». Απέκτησε δόξα και δημιούργησε μια χώρα που έγινε γνωστή ως η «γη του αετού».

Ο δικέφαλος αετός πριν γίνει σύμβολο στη σημαία της Αλβανίας ήταν σύμβολο των πιο γνωστών οικογενειών της περιοχής κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Εγινε επισήμως σημαία του Αλβανικού κράτους στις 28 Νοεμβρίου 1912. Ο σχηματισμός του αετού με τα χέρια από τους Αλβανούς είναι σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας. Το φόντο είναι κόκκινο και συμβολίζει το αίμα που χύθηκε για την ανεξαρτησία της χώρας ενώ ο δικέφαλος αετός προέρχεται από το θυρεό του εθνικού ήρωα της χώρας, Γεωργίου Σκεντέρμπεη ή Καστριώτη. Τα δύο κεφάλια συμβολίζουν την κυριαρχία σε Ανατολή και Δύση.

Συμπερασματικά

Δύσκολα, με τα παραπάνω δεδομένα, μπορούμε με τρόπο απόλυτο και καταδικαστικό να υποθέσουμε πως όποιος κάνει χρήση αυτού του συμβόλου είναι οπωσδήποτε «εθνικιστής» ή εν πάση περιπτώση «ακραίος». Μπορούμε με μια σχετική ασφάλεια να το χαρακτηρίσουμε ως εθνικό σύμβολο των Αλβανών και μια χειρονομία αναγνώρισης και υπερηφάνειας για την καταγωγή. Όπως, φυσικά, συμβαίνει με τα εθνικά σύμβολα, προφανώς πολλές φορές οικειοποιούνται και χρησιμοποιούνται κατά κόρον από ακραίους κύκλους (π.χ ο UCK), αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί από μόνο του «εθνικιστικό».

Εκτός αν, βέβαια, κάποιος είναι της άποψης πως υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι για την ταυτότητά τους. Γι'αυτούς, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο να παραθέσουμε, απλά να ευχηθούμε... περαστικά.

Δημήτρης Χρονόπουλος

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Ανακαινίσεις σχολείων: Υπογράφεται αύριο η Β' φάση του «Μαριέττα Γιαννάκου»
Κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» θα ανακαινιστούν περίπου 200 επιπλέον σχολεία σε όλη τη χώρα
Ανακαινίσεις σχολείων: Υπογράφεται αύριο η Β' φάση του «Μαριέττα Γιαννάκου»
teachers
Εκπαιδευτικοί: Τα κενά, οι διορισμοί μονίμων και οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας
Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα διοριστούν, η Εγκύκλιος για υποβολή αιτήσεων μόνιμου διορισμού και τα κενά
Εκπαιδευτικοί: Τα κενά, οι διορισμοί μονίμων και οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Αττική: Κυκλοφοριακό μπλακ άουτ το Σαββατοκύριακο - Ποιοι δρόμοι κλείνουν
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μεγάλο μέρος της πόλης λόγω διεξαγωγής του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος «ΔΕΗ Tour Of Hellas 2026» 
Αττική: Κυκλοφοριακό μπλακ άουτ το Σαββατοκύριακο - Ποιοι δρόμοι κλείνουν