Ταιριάζουν με όλα, αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης για αυτούς που θέλουν να αποφύγουν το κρέας και έχουν υπέροχη γεύση.
Πρόκειται για τα μανιτάρια και όσοι βρεθούν την Κυριακή των Βαΐων, 1η Απριλίου, στο Νεοχώρι της λίμνης Πλαστήρα θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον «μαγικό κόσμο τους».
Την γιορτή των «Μαρτιάτικων», διοργανώνουν φέτος οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας, και το αρχικό ραντεβού ορίστηκε στον Βοτανικό κήπο, στις 9 το πρωί.
Θα ακολουθήσει εξόρμηση στο δάσος για αναζήτηση και συλλογή των «μαρτιάτικων» και άλλων αυτοφυών μανιταριών. Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεοχωρίου αρχικά θα γίνει η αναγνώριση των μανιταριών που συλλέχθηκαν και στη συνέχεια διάλεξη με θέμα: «Τα δηλητηριώδη μανιτάρια» από τον ερευνητή της μυκητολογίας Άγγελο Παπαδημητρίου. Θα ακολουθήσει το μαγείρεμα των μανιταριών και το μοίρασμα των εδεσμάτων στους παραβρισκόμενους.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας Στέργιος Μίχος είπε ότι η γιορτή διοργανώνεται για το αυτοφυές (άγριο) μανιτάρι με την επιστημονική ονομασία Hygrophorus marzuolus, την ελληνική «Υγροφόρος ο Μαρτιάτικος» με την κοινή ονομασία «Μαρτούλι». «Η ονομασία της οικογένειας Hygrophorous είναι σύνθετη από τις ελληνικές λέξεις "Υγρός" και "Φέρω", -επειδή έχει πολύ νερό», τόνισε ο κ. Μίχος και πρόσθεσε ότι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μάζεμα μανιταριών θα πρέπει να είναι ντυμένοι κατάλληλα και να έχουν μαζί τους τον κατάλληλο εξοπλισμό (καλάθια, πλαστικά τελάρα κα).
Ο Σύλλογόο Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας, ιδρύθηκε το 2006 από μια ομάδα ανθρώπων που λατρεύουν τη Φύση και τα δώρα της. «Με τη δράση μας στοχεύουμε, σε πρώτο βαθμό, να αναπτύξουμε τα αισθήματα φιλίας, αγάπης και σεβασμού των ανθρώπων προς τη Φύση», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου και υπογράμμισε: «Δευτερευόντως θέλουμε να διαδώσουμε την μανιταρογνωσία στο ευρύτερο κοινό, όπως και να ενημερώσουμε για την μεγάλη ωφέλεια που προσφέρουν τα αυτοφυή μανιτάρια τόσο στη λειτουργία της Φύσης, όσο και στη ζωή των ανθρώπων».
Όπως είπε «μαθαίνοντας όλα αυτά για τα μανιτάρια, κινδυνεύουμε λιγότερο από ατυχήματα δηλητηριάσεων, αφού περιορίζονται αριθμητικά οι "εμπειρικοί μανιταροσυλλέκτες", οι "ηρωϊκοί αδαείς" κατά τον αείμνηστο Δημήτριο Κλετεμλίδη, πρωτοπόρο της μανιταρογνωσίας στη χώρα μας, δηλαδή αυτοί που συλλέγουν μανιτάρια με γνώσεις που απέκτησαν εμπειρικά και όχι μελετώντας κατάλληλα συγγράμματα και συμμετέχοντας σε δράσεις συλλόγων».
Ο κ. Μίχος τόνισε ακόμα ότι ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η καλλιέργεια των μανιταριών στην Ελλάδα, «όμως υστερούμε στο να καλύψουμε την εγχώρια κατανάλωση, ειδικά στο αγαρικό -λευκό και Portobello».
«Ενώ η παραγωγή του πλευρώτους είναι ικανοποιητική, στον τομέα του αγαρικού δραστηριοποιείται μόνο μια επιχείρηση, αφού ο ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα-κυρίως Πολωνίας- είναι αποτρεπτικός παράγοντας», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου.
Αναφορικά με τους εμπειρικούς μανιταροσυλλέκτες ο κ. Μίχος συμβούλευσε ότι «πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια για τον εμπλουτισμό των γνώσεων για τα αυτοφυή μανιτάρια, μελετώντας βιβλία και συμμετέχοντας σε δράσεις συλλόγων και εξορμήσεις έμπειρων μανιταροσυλλεκτών. Και πάντα να έχουν στο νου τους πως κάποια μανιτάρια... τρώγονται μόνο μια φορά!!!».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη