Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ζητεί το ΔΝΤ, οδηγώντας σε... τεντωμένο σχοινί την κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Το Ταμείο αξιώνει... γη και ύδωρ στις ομαδικές απολύσεις, εμμένοντας στην αύξηση του ισχύοντος σήμερα ορίου με ταυτόχρονη κατάργηση της προέγκρισης που διατηρεί ο υπουργός Εργασίας.
Η ελληνική πλευρά «υποστήριξε εκ νέου τις θέσεις της», ανέφεραν χθες πηγές του υπουργείου Εργασίας, δίνοντας το κλίμα του αδιεξόδου που επικράτησε στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση. Κι ενώ το Ταμείο στυλώνει τα πόδια στο κεφάλαιο των απολύσεων, η ελληνική πλευρά απέναντι εμμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και κυρίως στην κατίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων. Οι δανειστές όμως, και κυρίως το ΔΝΤ, δεν συναινούν και επιμένουν να υπερασπίζονται την απορρύθμιση που εκείνοι επέβαλαν, με αποτέλεσμα την -προς το παρόν τουλάχιστον- σύγκρουση.
Διαφορές
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον χθεσινό διαπραγματευτικό μαραθώνιο «η διαφορά ήταν συχνά εμφανής μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ»... Καθώς λέγεται, το Ταμείο εμφανίστηκε λίγο-πολύ ως μπροστάρης, ενώ οι τεχνοκράτες των Ευρωπαίων δανειστών έμειναν στα... μετόπισθεν.
Στο τραπέζι χθες έπεσε και το μείζον για τους θεσμούς ζήτημα της απεργίας, με το κουαρτέτο να ζητεί αύξηση του χρόνου προειδοποίησης. Ωστόσο «δεν ήταν καλά διαβασμένοι για το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο», όπως σχολίαζαν καλά πληροφορημένες πηγές...
Το «μπρα ντε φερ» αποδεικνύεται σκληρό. Αυτό διεφάνη και από το γεγονός πως η δύσκολη διαπραγμάτευση ανάμεσα στο κουαρτέτο και την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, διήρκεσε χθες τέσσερις ώρες, τουλάχιστον μιάμιση ώρα περισσότερο από το προκαθορισμένο.
Η υπουργός αποχωρώντας δεν έκανε καμία δήλωση, ενώ συνεργάτες της διοχέτευαν στον Τύπο πως «οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι γνωστές και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται»... Μέχρι αργά χθες το βράδυ, ωστόσο, δεν είχε οριστεί νέα συνάντηση. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η μεταρρύθμιση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων.
Οι δανειστές εξαρχής ζητούν ευθυγράμμιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Τι χωρεί σε αυτό το πλαίσιο είναι το μεγάλο διακύβευμα. Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε χθες πως τα θέλει όλα:
Αύξηση του ορίου πέραν του οποίου οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές και εντάσσονται σε διοικητική διαδικασία. Το όριο βρίσκεται σήμερα στο 5% και μέχρι 30 απολύσεις για επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζομένους, ενώ η σχετική κοινοτική οδηγία προβλέπει έως και 10% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν 100-300 ανθρώπους. «Τα όριά μας είναι πλήρως εναρμονισμένα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», είναι η γραμμή άμυνας του υπουργείου Εργασίας, που επισημαίνει πως η οδηγία δίνει το δικαίωμα να εφαρμοστούν ευνοϊκότερα όρια για τους εργαζομένους. Η ελληνική νομοθεσία, άλλωστε, βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με δείκτες του ΟΟΣΑ.
Κατάργηση της προέγκρισης επί σχεδίου ομαδικών απολύσεων, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να έχει ως μόνο υπερασπιστικό εργαλείο την εκ των υστέρων προσφυγή στα δικαστήρια. Η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να μην υπάρχει προέλεγχος, και μάλιστα ουσιαστικός. Θεωρεί βασική την εκ των προτέρων έγκριση. Ωστόσο, στο πλαίσιο των στρατηγικών υποχωρήσεων και δεδομένου ότι σύντομα θα πρέπει να διαχειριστεί μια δυσάρεστη -όπως προοικονομείται- δικαστική απόφαση από το Δικαστήριο της ΕΕ, θα μπορούσε να συζητήσει τη μεταφορά της ευθύνης από τον υπουργό Εργασίας σε άλλη Αρχή (π.χ. ΟΜΕΔ).
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη