Thumbnail
Η ηλικία που μια γυναίκα θα κάνει το πρώτο παιδί της, καθώς και ο αριθμός των παιδιών που θα γεννήσει συνολικά

Η ηλικία που μια γυναίκα θα κάνει το πρώτο παιδί της, καθώς και ο αριθμός των παιδιών που θα γεννήσει συνολικά, με κάποιο τρόπο συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής της.

Όσες γυναίκες αργούν να γεννήσουν για πρώτη φορά (από επιλογή τους και όχι λόγω δυσκολίας), έχουν περισσότερες πιθανότητες να περάσουν την ηλικία των 90 ετών, όπως επίσης όσες θα κάνουν πιο πολλά παιδιά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που κατέληξε σε τέτοιο συμπέρασμα.

H ηλικία της πρώτης τεκνοποίησης έχει σταδιακά αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και σε αρκετές αναπτυσσόμενες, κυρίως λόγω των αυξημένων απαιτήσεων των γυναικών για μόρφωση και καριέρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλαντίν Σαντιάμπ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "American Journal of Public Health", μελέτησαν στοιχεία για περίπου 20.000 γυναίκες, από τις οποίες πάνω από τις μισές (το 54%) είχαν ζήσει τουλάχιστον έως την ηλικία των 90 ετών.

Οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη μακροζωία είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι απόφοιτες πανεπιστημίου, παντρεμένες, υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, όχι παχύσαρκες και χωρίς ιστορικό κάποιας χρόνιας πάθησης.

Επίσης, ήταν πιθανότερο να έχουν κάνει το πρώτο παιδί τους μετά την ηλικία των 25 ετών. Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει δύο έως τέσσερις φορές, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν στη δέκατη δεκαετία της ζωής τους, σε σχέση με όσες έχουν γεννήσει μόνο μια φορά.

Ο Σαντιάμπ τόνισε πάντως ότι «οι γυναίκες δεν πρέπει σκοπίμως να καθυστερούν το πρώτο παιδί τους, καθώς ο κίνδυνος να εμφανίσουν γυναικολογικές επιπλοκές, όπως διαβήτη κύησης και υπέρταση, είναι μεγαλύτερος σε πιο προχωρημένη ηλικία. Είναι πιθανό ότι ένας τοκετός σε πιο μεγάλη ηλικία αποτελεί ένδειξη γενικότερης καλής υγείας και άρα δυνατότητας για μακροζωία».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διέγραψαν από σχολικό βιβλίο την λέξη Ιντιφάντα: Η "ουδετερότητα" που δεν είναι ουδέτερη

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κορωπί, φωτιά
Πύρινη κόλαση στο Κορωπί: Καίγονται σπίτια – Εκκενώσεις μέσω 112, σκηνές αποκάλυψης (Βίντεο)
Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στο Κορωπί – Καίγονται σπίτια ενώ οι κάτοικοι αποχωρούν πανικόβλητοι - Μήνυμα εκκένωσης από το 112
Πύρινη κόλαση στο Κορωπί: Καίγονται σπίτια – Εκκενώσεις μέσω 112, σκηνές αποκάλυψης (Βίντεο)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Άγιο Όρος
Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ στο Άγιο Όρος έως το 2030
Εντυπωσιακές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη μοναστική πολιτεία, την ώρα που το δημόσιο παραπαίει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ βυθίζεται σε σκάνδαλα διαφθοράς
Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ στο Άγιο Όρος έως το 2030
ποσδεπ
«Καμία ουσιαστική διαβούλευση»: Η ΠΟΣΔΕΠ καταγγέλλει την κυβερνητική στάση απέναντι στα ΑΕΙ
«Επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο: η πανεπιστημιακή κοινότητα πληροφορείται τις κυβερνητικές προθέσεις μέσα από διαρροές στον τύπο, χωρίς να έχει...
«Καμία ουσιαστική διαβούλευση»: Η ΠΟΣΔΕΠ καταγγέλλει την κυβερνητική στάση απέναντι στα ΑΕΙ