Thumbnail
Locky!

Νέος ιός κλειδώνει αρχεία στον υπολογιστή σας και ζητά χρήματα για να τα ξεκλειδώσει!

Κι όμως, σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό με την ονομασία "Locky", μεταδίδεται κυρίως μέσω e-mail που φέρουν επισυναπτόμενο αρχείο, καθώς και όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες.

Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το κακόβουλο λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί – κλειδώνει διαφόρους τύπους ψηφιακών αρχείων, (ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, etc.) που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, δίνοντας τους την κατάληξη ‘’locky’’, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία, οι δράστες ζητούν από τον χρήστη να καταβάλει χρηματικό ποσό.

Η καταβολή του χρηματικού ποσού προτείνεται να γίνει, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στον χρήστη, με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.

Παράλληλα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καλεί τους χρήστες να:

-Μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

-Είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία.

-Πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links).

-Χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας ( a ntivirus) του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
-Ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.

-Δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων τους.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού «Cryptolocker» ή «Ransomware», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware και δύναται να επηρεάσει όλα τα λειτουργικά συστήματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διακριση
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Διεθνής διάκριση για αναπληρωτή Καθηγητή του από επιστημονικό περιοδικό
Επαινος στον Αναπληρωτή Καθηγητή Νικόλαο Γ. Καβαλλιεράτο για τη διακεκριμένη συνεισφορά του ως Επιμελητής (Editor) στην υποστήριξη και διατήρηση των...
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Διεθνής διάκριση για αναπληρωτή Καθηγητή του από επιστημονικό περιοδικό
Eurovision 2025
Eurovision 2025: Η Ελβετία «διεκδικεί» τη δημοκρατία – και οι Έλληνες ξεσπούν στο Twitter
Τις αντιδράσεις των Ελλήνων χρηστών του Χ (πρώην Twitter) προκάλεσε στίχος του χιουμοριστικού τραγουδιού που ερμήνευσαν οι παρουσιάστριες του Α΄...
Eurovision 2025: Η Ελβετία «διεκδικεί» τη δημοκρατία – και οι Έλληνες ξεσπούν στο Twitter
panelladkes
Πανελλήνιες 2025: Τα Λύκεια «ρίχνουν αυλαία» και πάνε για εξετάσεις - Την Παρασκευή το τελευταίο κουδούνι
Πανελλήνιες 2025: Πότε λήγουν τα μαθήματα σε Λύκεια, Γυμνάσια και Δημοτικά - Ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα
Πανελλήνιες 2025: Τα Λύκεια «ρίχνουν αυλαία» και πάνε για εξετάσεις - Την Παρασκευή το τελευταίο κουδούνι