Thumbnail
Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες και το 2016 είναι δίσεκτο;

Τα δίσεκτα έτη - όπως το 2016 διαθέτουν 366 ημέρες. Γιατί ονομάστηκαν έτσι και τελικά είναι δυσοίωνα;

Τους... ξέφυγε η εαρινή ισημερία

Η ανάγκη προσθήκης μιας μέρας ανά τετραετία προκύπτει από την απόκλιση του ισχύοντος Γρηγοριανού ημερολογίου από το φυσικό ηλιακό/αστρονομικό ημερολόγιο. Ενώ το πρώτο χρησιμοποιεί 365 μέρες, στην πραγματικότητα μια πλήρης περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, δηλαδή ένα αστρονομικό έτος, διαρκεί 365,2422 μέρες.

Εξαιτίας αυτής της διαφοράς έχει αποφασιστεί να προσμετράται άλλη μία μέρα τον Φεβρουάριο ανά τετραετία, έτσι ώστε να συγχρονίζεται καλύτερα το ιστορικό ημερολόγιο με το αστρονομικό, με άλλα λόγια προκειμένου ο χρόνος να βρίσκεται σε συγχρονισμό με την περιστροφή του πλανήτη μας.

Το ρωμαϊκό ημερολόγιο είχε 355 μέρες και πρόσθετε έναν μήνα 22 ημερών ανά διετία, ώσπου ο Ιούλιος Καίσαρας, όταν έγινε αυτοκράτορας, έδωσε εντολή στον αστρονόμο Σωσιγένη να βελτιώσει το όλο σύστημα.

Ο Σωσιγένης τότε αποφάσισε σε ένα έτος διάρκειας 365 ημερών να προσθέτει μία μέρα ανά τέσσερα χρόνια και έτσι «γεννήθηκε» η 29η Φεβρουαρίου.

Το κακό για όσους γεννιούνται εκείνη τη μέρα εδώ και χιλιετίες είναι ότι...χάνουν τα γενέθλιά τους για τρία χρόνια, ώσπου να τα ξαναβρούν το τέταρτο -και δίσεκτο- έτος. Από στατιστική άποψη, η πιθανότητα γέννησης την 29η Φεβρουαρίου είναι μία στις 1.461.

Ανάμεσα στις παραδόσεις που συνοδεύουν τη δίσεκτη 29η Φεβρουαρίου είναι ότι εκείνη τη μέρα αντιστρέφονται τα πράγματα και οι γυναίκες κάνουν πρόταση γάμου στους άνδρες.

Στην Ελλάδα πάντως τα ζευγάρια αποφεύγουν να παντρεύονται αυτή τη μέρα θεωρώντας τη γρουσούζικη.

Γι' αυτό και το έτος κατά το οποίο συμβαίνουν δεινά μεγάλα δεινά (πόλεμοι, λιμοί, μεγάλες φυσικές καταστροφές κ.ά.) καλείται «χρόνος δίσεχτος». Η αντίληψη αυτή απηχείται και στα δημοτικά τραγούδια, όπως στην παραλογή «Του νεκρού αδελφού», με τους στίχους:

Κι εμπήκε χρόνος δίσεκτος και μήνες οργισμένοι
κι' έπεσε το θανατικό, κι οι εννιά αδερφοί πεθάναν.
Λέγεται ακόμη ότι η λέξη δίσεκτο από ορθογραφική παρανόηση παραπέμπει στο «δυσοίωνο» – λόγω του αρχικού δισ- που συγχέεται με το φοβερό και τρομερό δυσ- (δυστυχία, δυσκολία, δυστοκία).

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

giagia
Τέσσερα ανεκτίμητα αντικείμενα από το σπίτι της γιαγιάς που αξίζει να κρατήσεις
Πέρα από την συναισθηματική αξία που αποπνέει, το σπιτι μπορεί να κρύβει μέσα του αντικείμενα με πολιτιστικό, διακοσμητικό, ακόμη και οικονομικό...
Τέσσερα ανεκτίμητα αντικείμενα από το σπίτι της γιαγιάς που αξίζει να κρατήσεις
Εγγλεζονήσι
Ένα άγνωστο διαμάντι δίπλα στην Αθήνα
Το Εγγλεζονήσι είναι ένα καταπράσινο, ακατοίκητο νησάκι, περιτριγυρισμένο από τιρκουάζ νερά, ιδανικό για όσους αναζητούν μια εναλλακτική εξόρμηση στη...
Ένα άγνωστο διαμάντι δίπλα στην Αθήνα
asthma
Το άσθμα: Μια συχνή αλλά διαχειρίσιμη αναπνευστική νόσος
Παρά τη συχνότητά του, με τη σωστή θεραπεία και φροντίδα, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να ζήσουν χωρίς συμπτώματα και να απολαμβάνουν καλή...
Το άσθμα: Μια συχνή αλλά διαχειρίσιμη αναπνευστική νόσος