Η έναρξη της σχολικής χρονιάς 2025-26 βρίσκει την εκπαιδευτική κοινότητα αντιμέτωπη με προκλήσεις που ξεπερνούν τα σχολικά θρανία. Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε. εκφράζουν μέσω ανακοίνωσής τους την ανάγκη για μαζική συλλογική δράση, καλώντας όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην πανεργατική – πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της 1ης Οκτωβρίου.
Απεργία για το δημόσιο σχολείο
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι για να είναι η χρονιά πραγματικά καλή, πρέπει να είναι αγωνιστική. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, ενώ η συλλογικότητα και η συμμετοχή στους συλλόγους παρουσιάζεται ως μοναδικός δρόμος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και της δημόσιας εκπαίδευσης.
«Ενάντια στην αξιολόγηση και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα»
Η ανακοίνωση τονίζει ότι η αξιολόγηση αποτελεί τον κρίκο που συνδέει όλες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο σχολείο και ότι οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τον αγώνα μέσω απεργίας-αποχής και στάσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, ζητούνται σταθερή εργασία, μαζικοί διορισμοί, μείωση μαθητών ανά τμήμα και ασφαλή σχολικά κτίρια.
Οι Παρεμβάσεις Π.Ε. συνδέουν τον αγώνα για το σχολείο με ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως η αντιπολεμική δράση και η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, επισημαίνοντας την ανάγκη να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά. Μα για να είναι πραγματικά καλή η σχολική χρονιά που διανύουμε θα πρέπει όλα αυτά που διαλύουν το σχολείο και μαυρίζουν τη ζωή μας να σταματήσουν. Γι΄ αυτό και η χρονιά αυτή για να είναι καλή για όλους θα πρέπει να είναι αγωνιστική. Να υποδεχτούμε ξεχωριστά τους νέους/ες συναδέλφους/ισσες που ως νεοδιόριστοι και ιδίως ως αναπληρωτές, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, κρατούν όρθια την εκπαίδευση αντιμετωπίζοντας τις μεγαλύτερες δυσκολίες, με την απόλυση κάθε Ιούνιο και λιγότερα δικαιώματα για την ίδια εργασία. Ο δρόμος είναι ένας. Η συλλογικότητα. Η συμμετοχή στις διαδικασίες των συλλόγων. Ο αγώνας και η αλληλεγγύη.
Πάνω απ’ όλα σήμερα, μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι, να μην αφήσουμε την απογοήτευση και την ηττοπάθεια να μας καταβάλουν, να μην υποχωρήσουμε ούτε βήμα από την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών για ολόπλευρη μόρφωση, την υπεράσπιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, του κοινωνικού, επιστημονικού και παιδαγωγικού μας ρόλου.
Η αξιολόγηση αποτελεί τον κρίκο που δένει όλες τις επιμέρους κυβερνητικές παρεμβάσεις αλλά και προϋπόθεση για την επιβολή τους. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε να αντιπαλεύουμε την αξιολόγηση της σχ. μονάδας, συνεχίζουμε στο δρόμο της απεργίας-αποχής και των στάσεων εργασίας για την ατομική αξιολόγηση. Αντιπαλεύοντάς την με κάθε μέσο , τη συνδέουμε με τους αγώνες για όλα τα δίκαια αιτήματά μας, μισθό και σύνταξη αξιοπρέπειας, σταθερή και μόνιμη εργασία, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και περιορισμό του θεσμού του αναπληρωτή για πραγματικά έκτακτες ανάγκες, κάλυψη όλων των κενών άμεσα με όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, ασφαλή και λειτουργικά σχολικά κτίρια ενάντια στο αίσχος των προκάτ, μείωση των μαθητών ανά τμήμα, μείωση του ωραρίου ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως στο επίπεδο της Β΄βαθμιας. Πάνω απ’ όλα όμως διδάσκουμε με το παράδειγμά μας. Ακριβώς για να έχουμε δικαίωμα να μιλάμε για την Αντιγόνη, για τις Θερμοπύλες του Καβάφη, για επανάσταση του 1821, για τους «Προστάτες» του Κάλβου, για τον αντιφασιστικό αγώνα του 1940-1944, για το Πολυτεχνείο, για την Κύπρο. Να διδάσκουμε δικαιοσύνη, ελευθερία, ισότητα.
Την ίδια στιγμή που οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τον κόσμο, οι ανταγωνισμοί στον σύγχρονο καπιταλισμό διαλύουν λαούς και κράτη, επιδιώκουν να αφανίσουν τον Παλαιστινιακό λαό, απειλούν την ανθρωπότητα με τον όλεθρο παγκόσμιου πολέμου, μιλάνε ωμά και κυνικά για ένταση της βίαιης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων στο όνομα των στρατιωτικών εξοπλισμών και την ενεργό εμπλοκή της χώρας μας (φρεγάτα, βάσεις, σύνδεση πανεπιστημίων και έρευνας κ.α.). Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τον λαό, ανεβάζει την εθνικιστική και φασιστική υστερία, ενώ στηρίζει το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Κι όλα αυτά στην Ελλάδα που ο λαός της πάλεψε για την ελευθερία του με το όπλο στο χέρι το 1821 και το 1940-1944
Το εκπαιδευτικό κίνημα καλείται να συμβάλλει μέσα κι έξω από την τάξη κοιτώντας στα μάτια τους μαθητές και τις μαθήτριες, σε ανυποχώρητο αντιπολεμικό κίνημα και δράσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας – Να σταματήσει ΤΩΡΑ ο πόλεμος!
Η δίωξη της συναδέλφισσας μας Έφης Λάζου που δίδαξε την ΕΙΡΗΝΗ σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς -όπου η ΔΟΕ στην ανακοίνωσή της, αφαίρεσε το όνομα, την ιδιότητα της και τον τίτλο του έργου- είναι μέρος του μεγάλου αντιπολεμικού κινήματος που ξέσπασε και μέσα στο καλοκαίρι. Των 110 συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα στις 10/8 σε όλη την Ελλάδα: Σύρο, Ρόδο, Άγιο Νικόλαο, Βόλο, Πειραιά, των κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο, τους λαούς και τους φοιτητές που ορθώνουν ανάστημα και φωνή και καταγγέλλουν τα εγκλήματα του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ. Θα υπερασπιστούμε την παιδαγωγική ελευθερία αλλά και την ελευθερία του λόγου και της τέχνης!
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ/ΕΣ ΑΠΕΡΓΟΙ!
Με την ψήφιση του νέου πειθαρχικού για το Δημόσιο μέσα στον Αύγουστο, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να επιβάλλει τη σιωπή, την καταστολή, την τρομοκράτηση κάθε εργαζόμενου στο δημόσιο που βάζει το κοινωνικό συμφέρον πάνω από τα κέρδη, την κυβερνητική-αντιλαϊκή πολιτική, το κράτος των επιχειρηματιών. Αδίστακτοι και κυνικοί, διώκουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς γιατί απεργούν, και άλλους γιατί διεκδικούν.
Τα χιλιάδες πειθαρχικά στην εκπαίδευση επιβεβαιώνουν την στόχευση της κυβέρνησης να χτυπήσει την καρδιά της εκπαίδευσης, τους/τις χιλιάδες εκπαιδευτικούς που απεργούν-απέχουν από την αξιολόγηση, να αμφισβητήσει τους αξιακούς κώδικες που πάνω σε αυτούς δούλεψαν γενιές και γενιές εκπαιδευτικών με το βλέμμα στραμμένο σε όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά των «πίσω θρανίων» και των πληττόμενων κοινωνικών τάξεων.
Γιατί η αξιολόγηση έχει στόχο την εμπορευματοποίηση του σχολείου, την υποταγή στην εξυπηρέτηση των κερδών και των συμφερόντων του κεφαλαίου. Η εκπαίδευση-εμπόρευμα, το σχολείο της αγοράς:
Μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι, δε θα αφήσουμε την απογοήτευση και την ηττοπάθεια να μας καταβάλουν, δε θα υποχωρήσουμε ούτε βήμα από την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών για ολόπλευρη μόρφωση, την υπεράσπιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, του κοινωνικού, επιστημονικού και παιδαγωγικού μας ρόλου. Γι’ αυτό το σκοπό, καλούμε, κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να πορευθεί μαζί μας, ισότιμα, αποφασίζοντας συλλογικά. Προχωράμε όπως ο Ντανκό του Γκόρκι, στα σκοτεινά, ανάβοντας τις καρδιές μας και σηκώνοντάς τες ψηλά να δείχνουν τον δρόμο! Έτσι προχωράμε!»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ