Τη δημιουργία ενός "εργασιακού μίνιμουμ" στην Ε.Ε. προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Την άνοιξη του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τη συγκρότηση ενός πυλώνα από ελάχιστα κοινά εργασιακά δικαιώματα τα οποία θα ισχύουν σε όλη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Αυγής, η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται σε μια κατακερματισμένη αγορά εργασίας, στην οποία η κυρίαρχη τάση είναι οι πολυποίκιλες μορφές μερικής απασχόλησης, που σταδιακά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του βιοτικού επιπέδου σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Ταυτόχρονα, στις χώρες της Ε.Ε. εγκαθίστανται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που αποτελούν ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, γεγονός που προειδοποιεί για δραματικότερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης από το κεφαλαίο, η οποία συνεπάγεται ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, αν δεν υπάρξουν κανόνες προστασίας της εργασίας.
Την ίδια ώρα όμως, στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο κατανοητό και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί ο νεοφιλελευθερισμός και στον χώρο της απασχόλησης. Η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερης κοπής Μνημονίων στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απέδειξε ότι η απάντηση στην κρίση δεν είναι η συμπίεση του εργατικού κόστους και των εργασιακών δικαιωμάτων. Η απάντηση βρίσκεται στην αντιμετώπιση των αιτίων της κρίσης με πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης που θα βασίζεται στην εργασία.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της Αυγής, τώρα πια ακόμη και συντηρητικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται ότι η Ευρώπη δεν θα μπορεί να σταθεί χωρίς κοινωνικό διάλογο και εργασιακά δικαιώματα. Υπενθυμίζεται ότι όλο και περισσότεροι ευρωπαϊκοί θεσμοί και παράγοντες τονίζουν πως ο εργασιακός Μεσαίωνας που έφεραν τα Μνημόνια αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα "ευρωπαϊκό κεκτημένο" στην εργασία είναι βέβαιο ότι θα ξεκινήσει από πολύ χαμηλά και πιθανότατα να βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες της κοινωνίας. Άλλωστε οι συσχετισμοί δύναμης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυσμενείς για τις δυνάμεις της εργασίας και θεωρείται βέβαιο ότι ισχυρές χώρες (π.χ. η Βρετανία, όπου το 2017 θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ε.Ε.) ή χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα επιχειρήσουν να σταματήσουν η να αποδυναμώσουν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η εναρμόνιση των κανόνων απασχόλησης στην Ε.Ε. μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό "δίχτυ προστασίας" για τους εργαζόμενους και να σταματήσει μια μακρά περίοδο αποδυνάμωσης της απασχόλησης στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, η δημιουργία ευρωπαϊκού εργατικού κεκτημένου είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για να μην διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη