Βαριές κατηγορίες εναντίον των εταιρειών Μότορ Οϊλ και ΕΛΠΕ, που ανήκουν σε δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας (Βαρδινογιάννη και Λάτση), εξαπέλυσε χθες στη Βουλή ο Δημήτρης Στρατούλης, με αφορμή «χαριστική», όπως είπε, ρύθμιση που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα το ΠΑΣΟΚ προκαλεί τη σημερινή να την καταργήσει.
«Η τροπολογία χάριζε φόρους και πρόστιμα για το 2010, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί σε δύο εταιρείες που έχουν διυλιστήρια, τη Μότορ Οϊλ και τα ΕΛΠΕ, ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη και Λάτση», επισήμανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης.
Αναφερόμενος στην ίδια τροπολογία που είχε κατατεθεί πρώτη φορά στις 2 Δεκεμβρίου 2013, σε άσχετο νομοσχέδιο, και τελικά ψηφίστηκε με την… τρίτη, σε άλλο νομοσχέδιο, στις 13 Μαρτίου του 2014 λόγω εσωτερικών αντιδράσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Στρατούλης κατηγόρησε τις δύο εταιρείες ότι «είχαν πραγματοποιήσει τριγωνικές συναλλαγές για πώληση και αγορά πρώτων υλών με ενδιάμεσες offshore που είχαν στην Κύπρο. Τους εντόπισαν, μπήκαν τα πρόστιμα και μετά τους τα χάρισαν».
Στην ίδια τροπολογία υπήρχε διάταξη και για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από την Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, επίσης χαρίζονταν φόροι λόγω «ειδικής και όχι καθολικής διαδοχής» των κυπριακών τραπεζών.
«Την ίδια στιγμή που κάποιοι χάνουν τη δουλειά τους, χαρίζονταν εκατομμύρια σε επιχειρηματικά συμφέροντα», πρόσθεσε και συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος με ακόμη πιο βαριές καταγγελίες: «Εμείς θα φορολογήσουμε και θα τιμωρήσουμε αυτά τα φαινόμενα. Εχουμε ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά και κάτι που δεν είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμάς δεν μας κρατάει κανείς από αυτούς στο χέρι, γιατί δεν μας έχει χρηματοδοτήσει προεκλογικούς αγώνες και γιατί δεν μας έχει δώσει μίζες ούτε στα κόμματά μας ούτε στα στελέχη μας».
Τα σχόλια, πάντως, στο περιστύλιο από στελέχη της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για συνέχιση της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ «να δημιουργεί εχθρούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό μπροστά στα δικά του αδιέξοδα».
Αφορμή για την τοποθέτηση του κ. Στρατούλη στάθηκε μια γραπτή ερώτηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή (Β. Κεγκέρογλου, Γ. Δριβελέγκας), με την οποία ζητούσαν ονόματα και ενημέρωση για το πότε θα ανακτήσει η κυβέρνηση το 1,2 δισ. «που κατά τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ χαρίστηκαν σε 2-3 μεγαλοεπιχειρηματίες».
Η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ
Απαντώντας στην τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού, ο Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι κατά την ψήφιση της τροπολογίας, οι μισοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτοί που αντέδρασαν μπροστά στην επιχειρηματολογία του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, αλλά «τα κόμματα που είχαν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Χρυσή Αυγή) αποχώρησαν ομαδικά για να περάσει». Ο βουλευτής του μικρότερου πλέον κόμματος της Βουλής προκάλεσε την κυβέρνηση να φέρει άλλο νόμο που καταργεί τη ρύθμιση αυτή.
«Τα τρία κόμματα που λέτε, είχαν όλα μαζί 101 βουλευτές. Ακόμη και κανένας να μην έλειπε, η τροπολογία θα περνούσε με τις 142 ψήφους των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ», ανταπάντησε ο κ. Στρατούλης και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει για το θέμα αυτό την ίδια βούληση, όπως και για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις.
Για την ιστορία η τροπολογία είχε ψηφιστεί με 142 ναι, 88 όχι, 4 παρών, ενώ απουσίαζε σύσσωμη η Χρυσή Αυγή, πολλοί βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ. και ΔΗΜΑΡ, ενώ στο ΠΑΣΟΚ άλλοι ψήφισαν ναι, άλλοι όχι, άλλοι «παρών» και άλλοι έλειπαν.
Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα που ρύθμιζε η τροπολογία και που μόνο η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει, είχαν ασκηθεί πιέσεις στον τότε γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και σημερινό βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη ώστε να «τακτοποιήσει» το θέμα με εγκύκλιό του, αλλά εκείνος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να επιλεγεί η νομοθετική λύση από τη Βουλή. Λίγες εβδομάδες μετά την ψήφισή της, ο κ. Θεοχάρης απομακρύνθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τη θέση του και οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» επιμένουν ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν άσχετη με το όλο ζήτημα.
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, το πρόβλημα ξεκίνησε όταν με μια παρερμηνεύσιμη διάταξη σε νόμο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, επιβλήθηκαν τα εν λόγω υπέρογκα πρόστιμα στο συνολικό τζίρο των εταιρειών και όχι στο δηλωμένο κέρδος, και μάλιστα για λάθος λόγο, καθώς δεν επρόκειτο για τριγωνικές συναλλαγές.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν τριγωνικές συναλλαγές σε άλλες περιπτώσεις», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, εξηγώντας ότι π.χ. η αγορά αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία μέσω μπρόκερ στην Κύπρο δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.
πηγή: efsyn.gr
Γράψου στο newsletter του Carrefour και κέρδισε 200€
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη