Thumbnail
Σήμερα οι ανακοινώσεις

Το μεσημέρι της Τρίτης η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη, μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, άφησε να εννοηθεί ότι τα νέα από την Αμφίπολη θα είναι ευχάριστα.

Οι νέες ανακοινώσεις θα αφορούν τόσο την πορεία της ανασκαφικής έρευνας στον τρίτο θάλαμο με το τεχνητό όρυγμα κάτω από το δάπεδο σφράγισης όσο και τον φορέα, που θα αναλάβει τη γεωφυσική διασκόπηση του τάφου της Αμφίπολης

Όπως αναφέρει το Χρονόμετρο τόσο στην σεισμική τομογραφία της ομάδας του καθηγητή κ. Λάζαρου Πολυμενάκου, όσο και στις κατοπινές του δηλώσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα λίθινων κατασκευών και διαδρόμων κάτω από τους τόνους χώματος του λόφου, όπου βρέθηκε το ταφικό μνημείο, καθώς επίσης και μια πύλη στην βορειοδυτική πλευρά του Τύμβου.

Η σκάλα που σε λίγο θα αποκαλυφθεί ότι υπάρχει μέσα στο τεχνητό όρυγμα πιθανότατα να οδηγεί σε αυτό το υπόγειο οικοδομικό συγκρότημα. Επιπλέον, η ύπαρξη του ορύγματος με τη σκάλα, η λιτή επίστρωση του τρίτου θαλάμου με τους ασβεστωμένους πωρόλιθους και ο λιτός διάκοσμος με την ορθωμαρμάρωση στου τοίχους του τρίτου θαλάμου, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι δεν είναι νεκρικός θάλαμος – οπότε άδικα περιμέναμε να βρούμε νεκρική κλίνη -, αλλά ένας ενδιάμεσος χώρος και το ταφικό μνημείο συνεχίζεται προς τα κάτω αλλάζοντας επίπεδο.

Βέβαια, σε όλα αυτά υπάρχουν δυνατοί συμβολισμοί, οι οποίοι δεν είναι της ώρας να αναλυθούν. Απλά, τώρα χρειάζεται υπομονή και κρατήστε την ανάσα σας για την μεγάλη κατάβαση στα μυστικά του ταφικού μνημείου. Όπως επισήμανε και ο κ. Τασούλας «όλα αυτά είναι μια άσκηση θαυμασμού και μια άσκηση υπομονής»!!!   Κλείνοντας, να υπογραμμίσω ότι ορισμένοι βιάστηκαν να απογοητευτούν και να συμπεράνουν ότι η ανασκαφή τελειώνει στον τρίτο θάλαμο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα