Thumbnail
Σύλλογος ΠΕ Αιγάλεω

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΑΙΓΑΛΕΩ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Στα πλαίσια των φετινών αντιφασιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Σύλλογος μας και οι οποίες είναι αφιερωμένες στα 70 χρόνια από τη "σφαγή του Αιγάλεω" σας καλούμε στην προβολή του ντοκιμαντέρ: "Παλικάρι - Ο Λούης Τίκας και η σφαγή του Λάντλοου" που θα γίνει στο "Στέκι δασκάλων",

Ρήγα Φεραίου 20, Κυριακή 9 Νοέμβρη, στις 7.00 μ.μ.:

«Παλικάρι - Ο Λούης Τίκας και η σφαγή του Λάντλοου»

   Ένα από τα «άγνωστα κομμάτια» της ελληνικής μετανάστευσης, που είναι ταυτισμένο με τη ζωή και τον θάνατο ενός ανυπότακτου Κρητικού, που έγινε θρύλος για τον κόσμο του εργατικού κινήματος της Αμερικής στις αρχές του περασμένου αιώνα, αναδεικνύει με βαθιά έρευνα και μαρτυρίες το ντοκιμαντέρ «Παλικάρι - Ο Λούης Τίκας και η σφαγή του Λάντλοου» της Λαμπρινής Χ. Θωμά και του Νίκου Βεντούρα.

     Εκατό χρόνια μετά τη σφαγή του Λάντλοου όπου οι εθνοφρουροί και οι πιστολάδες του μεγαλοβιομήχανου Ροκφέλερ δολοφόνησαν 70 εργάτες, η ιστορία του Λούη Τίκα, αρχηγού των απεργών ανθρακωρύχων, ζωντανεύει για πρώτη φορά μέσα από μια ολοκληρωμένη παραγωγή, με συνεντεύξεις και ντοκουμέντα που φέρνουν στο φως η σεναριογράφος και παραγωγός Λαμπρινή Χ. Θωμά και ο σκηνοθέτης Νίκος Βεντούρας.

    Η σφαγή του Λάντλοου και η δολοφονία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη) αποτελεί μία από τις κομβικές στιγμές του αμερικανικού εργατικού κινήματος και ενώνει, έναν ολόκληρο αιώνα μετά, τις ΗΠΑ του 1914 με τις εργατικές και μεταναστευτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και όλου του κόσμου του 2014. Σημειώνεται ότι η Σφαγή του Λάντλοου υπήρξε μία από τις αιματηρότερες επιθέσεις της εργοδοσίας και του κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΗΠΑ. Έγινε στις 20 Απριλίου του 1914 στην ομώνυμη πόλη του Κολοράντο και ήταν το αποκορύφωμα της εργατικής καταπίεσης των 12.000 ανθρακωρύχων της περιοχής.

    Η Λαμπρινή Θωμά και ο Νίκος Βεντούρας αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο, και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής «μία τραγωδία που πολλοί προσπάθησαν να κάνουν να ξεχαστεί»…………..

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα