Thumbnail
(ΒΙΝΤΕΟ)

Το πείραμα του ανέκφραστου προσώπου (the still face experiment) διεξήχθη το 1975 από τον Edward Tronick και τους συνεργάτες του σε μια προσπάθεια να εξακριβωθεί και να τονιστεί η σημασία της αλληλεπίδρασης μητέρας-βρέφους στα πρώτα χρόνια της ζωής.

Στη συνθήκη συμμετείχαν ένα βρέφος περίπου ενός έτους και η μητέρα του. Αρχικά, η μητέρα και το βρέφος αλληλεπιδρούσαν όπως συνήθως παίζοντας και γελώντας, με τη μια πλευρά να ανταποκρίνεται στην άλλη.

Μετά το σήμα του ερευνητή, όμως, η μητέρα καλείται να γυρίσει το πρόσωπό της και όταν γυρίσει ξανά προς το βρέφος να διατηρήσει ένα ανέκφραστο, ψυχρό πρόσωπο για περίπου δυο λεπτά.

Το βρέφος αναρωτιέται τι συμβαίνει και γιατί η μαμά δεν ανταποκρίνεται πλέον όπως συνηθίζει. Της γελάει, της δείχνει, βγάζει κραυγούλες, απλώνει τα χεράκια του και στο τέλος εφόσον βλέπει πως η μαμά δεν ανταποκρίνεται αποσύρεται και κλαίει.
Όταν η μητέρα λαμβάνει ξανά σήμα και επανέρχεται, το βρέφος επανέρχεται και το ίδιο στην αρχική συνθήκη και το πείραμα κλείνει με την συνήθη αλληλεπίδρασή τους.
Ο Tronick αναφέρει πως τα παιδιά εκτίθενται στην “καλή”, “κακή” και “άσχημη” αλληλεπίδραση. “Καλή” θεωρείται η αλληλεπίδραση κατά την οποία η μητέρα ανταποκρίνεται με ευαισθησία και στοργή στις ανάγκες και στα σήματα του βρέφους. “Κακή” αλληλεπίδραση είναι αυτή κατά την οποία κάτι άσχημο συμβαίνει, η μητέρα σταματά να ανταποκρίνεται αλλά επανέρχεται δίνοντας στο βρέφος την ευκαιρία της υγιούς αλληλεπίδρασης. Τέλος, “άσχημη” αλληλεπίδραση είναι αυτή κατά την οποία η μητέρα δεν δίνει στο βρέφος καθόλου την ευκαιρία  για υγιή αλληλεπίδραση και συνήθως συναντάται σε βρέφη που κακοποιούνται, παραμελούνται ή οι γονείς των οποίων είναι καταθλιπτικοί, αλκοολικοί ή ναρκομανείς.
Το πείραμα του ανέκφραστου προσώπου ανέδειξε τη σημασία της καλής αλληλεπίδρασης για την υγιή κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.
 
Ευδοκία Παπαδοπούλου, Ψυχολογία ΑΠΘ
 
ΠΗΓΗ: http://psychomatters.wordpress.com/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi
Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις εκαπιδευτικών για την επιβολή των εξετάσεων PISA

Ένα κύμα αγανάκτησης και αντίστασης σαρώνει σχολεία της Θεσσαλονίκης, έπειτα από τα γεγονότα που σημάδεψαν την ημέρα διεξαγωγής...

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις εκαπιδευτικών για την επιβολή των εξετάσεων PISA
harvard-ypotrofies.jpg
Το Χάρβαρντ μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ για τον αποκλεισμό διεθνών φοιτητών
Στην αγωγή που κατέθεσε το Χάρβαρντ χαρακτηρίζει την απόφαση ως «κατάφωρη παραβίαση του αμερικανικού Συντάγματος», επισημαίνοντας ότι θα έχει...
Το Χάρβαρντ μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ για τον αποκλεισμό διεθνών φοιτητών
Κρυπτονομίσματα στην Ακρόπολη
Ακρόπολη: Από σύμβολο πολιτισμού σε φόντο για crypto, παπούτσια και… «ελληνικές δουλίτσες»
Τελευταίο επεισόδιο σ’ αυτή την εξοργιστική σειρά «εκμετάλλευσης χωρίς όρια», η χρήση του Παρθενώνα ως φόντο για την προώθηση… κρυπτονομισμάτων...
Ακρόπολη: Από σύμβολο πολιτισμού σε φόντο για crypto, παπούτσια και… «ελληνικές δουλίτσες»
πανο ακροπολη
Εικόνες ντροπής: Στερήθηκαν την Ακρόπολη 42 άτομα με αναπηρία λόγω ανενεργού ανελκυστήρα
Αντί να ζήσουν μια ιστορική εμπειρία από κοντά, περιορίστηκαν στο να θαυμάσουν τον Παρθενώνα από απόσταση, εξαιτίας βλάβης στον ανελκυστήρα.
Εικόνες ντροπής: Στερήθηκαν την Ακρόπολη 42 άτομα με αναπηρία λόγω ανενεργού ανελκυστήρα