Thumbnail
alfavita.gr

Πρόσφατα οι ιδιοκτήτες της Isohunt  της δημοφιλούς ιστοσελίδας ανταλλαγής αρχείων ανακοίνωσαν το κλείσιμο του μακρόβιου αυτού διαδικτυακού τόπου (10,5 χρόνια λειτουργίας) προχωρώντας σε συμβιβασμό με τον παγκόσμιο χωροφύλακα πνευματικών δικαιωμάτων  την MPAA μετά τη δικαστική ήττα που υπέστησαν τον Μάρτιο.110 εκατομμύρια δολάρια ζητά αποζημίωση το MPAA αποτελειώνοντας έτσι τον τελευταίο στόχο για να φτάσει στον κύριο  ο οποίος είναι το Piratebay

Τι είναι το Peer-to-peer

Η μέθοδος peer-to-peer (p2p) δηλαδή με απλά λόγια η αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική του δικτύου  επιτρέπει σε αρχεία όλων των ειδών να μοιραστούν μεταξύ χρηστών μέσω του διαδικτύου εντελώς Δωρεάν. Αυτή η τεχνολογική πρακτική χρησιμοποιείται από εκατομμύρια  σε καθημερινή βάση. Το περιεχόμενο το οποίο διακινείται με αυτόν τον τρόπο δεν βρίσκεται σε κάποιο κεντρικό σκληρό δίσκο αλλά στηρίζεται στους ατομικούς δίσκους των χρηστών που μοιράζονται αυτά τα αρχεία μέσω του P2P δικτύου

Image from flickr.com user@brocco_lee


Χωρίς υπερβολή εάν ζείτε σε μια σχετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα  ακριβώς δίπλα σας να μετακινούνται αρχεία  και να παραβιάζεται η πνευματική ιδιοκτησία σύμφωνα με τα τωρινά νομικά πλαίσια.

Κυνήγι μαγισσών  από MPAA και RIA

Οι δισκογραφικές εταιρείες, οι βιομηχανίες πνευματικών δικαιωμάτων, τα μονοπώλια και όλοι αυτοί που έχουν συμφέρον με τηνδιατήρηση αυτών των νομικών πλαισίων περί πνευματικής ιδιοκτησίας  βλέπουν τους εκατομμύρια χρήστες που  μοιράζονται αρχεία ως εγκληματίες, ως «πειρατές». Σε αυτό το κυνήγι μαγισσών πρωτοπόροι είναι η Motion Picture Association of America ( MPAA ) και  η Recording Industry Association of America ( RIAA )

Αυτό το «ελεύθερο» διαδικτυακό μοίρασμα αρχείων διαμεσολαβείται από το BitTorrent όπου κάποιος μπορεί να κατεβάσει  τα λεγόμενα αρχεία “torrent”.

Επειδή η κοινή χρήση αρχείων γίνεται με ιδιωτικά μέσα και απόκεντρωμένα δίκτυα, το δίκαιο για την πνευματική ιδιοκτησία δεν μπορεί να εκτελεστεί χωρίς να παραβιαστεί η ιδιωτική ζωή του χρήστη μέσω κάποιου  μηχανισμού μαζικής επιτήρησης το οποίο θα παρακολουθεί  τις ανταλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όμως οι βιομηχανίες φωνάζοντας πιο δυνατά στους χρήστες πως  η ελευθερία είναι για τις αγορές όχι για σένα..

Τι ισχύει όμως για τα κέρδη;

Από την άλλη  επειδή αυτό που ακούγεται πιο συχνά είναι πως η ελεύθερη διακίνηση αρχείων  καταστρέφει την βιομηχανία του θεάματος  και επί της ουσίας χρεοκοπεί και παραλύει  εταιρείες για να δούμε τι συμβαίνει με το γνωστό τηλεοπτικό serial Breaking Bad. Ο δημιουργός του show για το οποίο εκατομμύρια στον κόσμο έχουν πάθει αμόκ και μάλιστα τρία εκατομμύρια χρήστες αγόρασαν πρόσφατα  το φινάλε της σειράς, κάνει λόγο ότι η αναγνωσιμότητα του σήριαλ θα ήταν μειωμένη αν δεν υπήρχε η παράνομη τηλεφόρτωση. Μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το London School of Economics & Political Science δείχνουν ότι η κοινή χρήση και διακίνηση αρχείων επιδρά θετικά στις εν λόγω βιομηχανίες. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας  αυτές οι βιομηχανίες δεν είναι σε παρακμή,ακόμα και στο target group του P2P, το Hollywood πέτυχε συνολικά έσοδα 35 δις δολάρια το 2012, ενώ τα έσοδα της μουσικής βιομηχανίας από τις ψηφιακές πωλήσεις και ζωντανές εμφανίσεις άνετα αντισταθμίζουν τις απώλειες από τη μείωση των πωλήσεων CD.

Photo by Steve Rhodes / flickr.com

 

Μελέτες στη Σουηδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν λόγο πως οι χωροφύλακες  πνευματικών δικαιωμάτων  αν εντατικοποιήσουν την καταστολή των χρηστών που μοιράζονται αρχεία θα πυροβολήσουν τους καλύτερους τους πελάτες.

Το ασίγαστο πάθος για κέρδος, οι δομικές ιδιότητες αυτών των τεράστιων βιομηχανιών μουσικής και των κυνηγών παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας  δεν μπορούν  να τους κάνουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα διαφορετικά.  Το μόνο που μπορούν είναι να ρίχνουν χρήματα  και πόρους στην αστυνόμευση των χρηστών. Από την άλλη αν ένας κρατικός θεσμός  μπορούσε να αγκαλιάσει αυτόν τον «άνεμο αλλαγής» θα άνοιγε τεράστιες δυνατότητες  στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση  σε ανυπολόγιστη ποσότητα δεδομένων. Προσβαση που θα διευκόλυνε ιδίως τα πιο φτωχά στρώματα μιας κοινωνίας.

 

Photo by Michael Zenke / flickr.com

Σύμφωνα και με τις μελέτες που προαναφέραμε, εξάλλου, η τροποποίηση  του νομικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα, θα έφερνε σε ένα βάθος χρόνου νέες πηγές εσόδων και μορφών οικονομικής δραστηριότητας.

 

Επιμέλεια: Κλειώ Ιωάννου

Πληροφορίες από rt.com

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες