Thumbnail
Νέοι δισεκατομμυριούχοι σε χρόνο-ρεκόρ

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) δεν επηρεάζει μόνο τον τρόπο που εργαζόμαστε· αναδιαμορφώνει και το ποιος ελέγχει τα κλειδιά του παγκόσμιου πλούτου. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, από τεχνολογικό πείραμα εξελίχθηκε σε πρωτοφανή μηχανή παραγωγής οικονομικής ισχύος. Νεοσύστατες εταιρείες που πριν ήταν σχεδόν άγνωστες, σήμερα αποτιμώνται σε δισεκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας έναν νέο παγκόσμιο χάρτη ισχύος.

Οι επενδύσεις στον κλάδο καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ, οι αποτιμήσεις εκτοξεύονται και μια νέα γενιά επιχειρηματιών γίνεται εκατομμυριούχοι μέσα σε ελάχιστο χρόνο παρουσίας στην αγορά.

Έκρηξη εταιρειών «μονόκερων»

Σύμφωνα με στοιχεία της CB Insights, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δραστηριοποιούνται σήμερα 498 ιδιωτικές εταιρείες με αξία τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων – οι λεγόμενοι «μονόκεροι». Από αυτές, περίπου 100 ιδρύθηκαν την τελευταία διετία, ενώ η συνολική τους αξία αγγίζει τα 2,7 τρισ. δολάρια. Παράλληλα, περισσότερες από 1.300 νεοφυείς επιχειρήσεις AI έχουν ήδη ξεπεράσει αποτίμηση 100 εκατ. δολαρίων.

Ο Andrew McAfee, ερευνητής στο MIT, δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Σε πάνω από έναν αιώνα ιστορίας, δεν έχουμε ξαναδεί πλούτο να δημιουργείται με τέτοια κλίμακα και ταχύτητα. Είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου».

Νέοι δισεκατομμυριούχοι σε χρόνο-ρεκόρ

Η άνοδος μετοχών γιγάντων όπως Nvidia, Meta και Microsoft, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη εταιρειών που κατασκευάζουν data centers και τις υψηλότατες αμοιβές των μηχανικών AI, δημιουργεί ένα νέο κύμα πλούτου.

Μόνο φέτος, εταιρείες όπως οι Anthropic, Safe Superintelligence, OpenAI και Anysphere συγκέντρωσαν κεφάλαια-ρεκόρ, εκτοξεύοντας τις αποτιμήσεις τους. Σύμφωνα με το Bloomberg, τέσσερις από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες AI δημιούργησαν τουλάχιστον 15 νέους δισεκατομμυριούχους με συνολική καθαρή περιουσία 38 δισ. δολαρίων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Mira Murati: Πρώην στέλεχος της OpenAI, ίδρυσε την Thinking Machines Lab τον Φεβρουάριο και μέσα σε πέντε μήνες συγκέντρωσε 2 δισ. δολάρια, αποτιμώντας την εταιρεία της στα 12 δισ.

  • Anthropic AI: Διαπραγματεύεται νέα χρηματοδότηση 5 δισ. δολαρίων, με την αξία της να φτάνει στα 170 δισ., σχεδόν τριπλάσια από τον Μάρτιο.

  • Anysphere: Από αποτίμηση 10 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο, έφτασε μέσα σε λίγες εβδομάδες τα 18-20 δισ., καθιστώντας τον ιδρυτή της, Michael Truell, πιθανότατα δισεκατομμυριούχο.

Το «Σαν Φρανσίσκο των δισεκατομμυριούχων»

Η ανάπτυξη του κλάδου συγκεντρώνεται γεωγραφικά στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, θυμίζοντας την εποχή της φούσκας των dot.com. Σήμερα, η πόλη ξεπερνά ακόμη και τη Νέα Υόρκη σε αριθμό δισεκατομμυριούχων (82 έναντι 66), ενώ ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων της διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία.

Η Sotheby’s International Realty καταγράφει ρεκόρ πωλήσεων κατοικιών άνω των 20 εκατ. δολαρίων, ενώ οι τιμές και τα ενοίκια ανεβαίνουν ραγδαία – φαινόμενο που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως σχολιάζει ο McAfee, «η γεωγραφική συγκέντρωση αυτού του κύματος AI είναι πραγματικά εντυπωσιακή».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μουσειοπαιδαγωγική
Χιλιάδες Εκπαιδευτικοί Πιστοποιούνται για πρώτη φορά στη Μουσειοπαιδαγωγική
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Μουσειοπαιδαγωγική παύει να είναι απλώς μια καινοτόμα ιδέα – και αποκτά αναγνωρισμένο Πανεπιστημιακά Πιστοποιημένο...
Χιλιάδες Εκπαιδευτικοί Πιστοποιούνται για πρώτη φορά στη Μουσειοπαιδαγωγική
tzoker
Τζόκερ: Νέο τεράστιο τζάκποτ, στα €28 εκατ. το ποσό της Κυριακής- Οι αριθμοί για τα €26,5 εκατ
Το ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί στην επόμενη κλήρωση αποτελεί το μεγαλύτερο τζάκποτ από την έναρξη του παιχνιδιού στην Ελλάδα
Τζόκερ: Νέο τεράστιο τζάκποτ, στα €28 εκατ. το ποσό της Κυριακής- Οι αριθμοί για τα €26,5 εκατ