Thumbnail
Της Βίβιαν Μπενέκου

Την ώρα που τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής έσπερναν τον τρόμο στις γειτονιές της Αθήνας και στη Βουλή οι προπηλακισμοί των βουλευτών ήταν καθημερινοί, τις μέρες που μερίδα του Τύπου έδινε αγώνα για να καταδείξει το πραγματικό πρόσωπο της οργάνωσης και η κοινωνία παρακολουθούσε σαστισμένη, οι λαμπεροί άνθρωποι του τραγουδιού στο όνομα των οποίων ο κόσμος... πίνει νερό, μιλούσαν υπέρ των νεοναζί.

Κάποιοι, μάλιστα, δεν δίστασαν να υψώσουν τα χέρια σε ναζιστικό χαιρετισμό, εις επίρρωση των δηλώσεών τους! Ήταν η εποχή που η Χρυσή Αυγή... άλωνε τις πίστες με σύμμαχο τους τραγουδιστές που «νομιμοποιούσαν» το έργο της.

 
Ο Νότης Σφακιανάκης, ο Σταμάτης Γονίδης, ο Γιάννης Πλούταρχος, ο Νίκος Βέρτης, αλλά και ο Πέτρος Γαϊτάνος, λατρεμένοι οι περισσότεροι από το κοινό, που σε ανύποπτο χρόνο πήραν... θέση, σήμερα παραμένουν σιωπηροί, αφού οι αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της οργάνωσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια υπεράσπισή της από δημόσια πρόσωπα. Πλέον, η βαρύτητα παρόμοιων δηλώσεων θα ήταν αβάσταχτη...
 
«Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή είναι απόφαση του ελληνικού λαού και πρέπει να τη σεβαστείτε», υποστήριζε έναν χρόνο πριν ο Νότης Σφακιανάκης, ενώ ο συνάδελφός του Σταμάτης Γονίδης, επικροτώντας είχε πει: «...ο λαός που δεν μασάει κουτόχορτο ψηφίζει Χρυσή Αυγή». Μάλιστα δεν δίστασε να «ντύσει» τις λέξεις με... εικόνα, χαιρετώντας και ο ίδιος ναζιστικά το έκπληκτο κοινό της Κουρούτας στην Αμαλιάδα, όπου βρέθηκε για συναυλία το καλοκαίρι που πέρασε.
 
«Μου αρέσει ο τσαμπουκάς της Χρυσής Αυγής», ήταν η τοποθέτηση του Πέτρου Γαϊτάνου, την περίοδο που ο... τσαμπουκάς αυτός εκδηλωνόταν με χειροδικίες ακόμα και σε βουλευτές. «Η Χρυσή Αυγή από τα εκατό που θα πει μπορεί τα δέκα να είναι καλά», είχε πει ο Νίκος Βέρτης, ενώ ακόμη και το «καλύτερο παιδί» του ελληνικού τραγουδιού, ο Γιάννης Πλούταρχος, φαίνεται πως δεν είχε πρόβλημα να στηρίξει το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, λέγοντας: «...θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή, αν είναι να μας βγάλει από το αδιέξοδο»...
«Καλλιτέχνης θα πει να μιλάς με σιωπή...», τραγουδούσε το 1986 ο Νότης Σφακιανάκης κι είχε δίκιο. Για τον καλλιτέχνη πρέπει να μιλάει το έργο του και μόνο. Γιατί, εάν ανοίξει το στόμα του, ποτέ δεν ξέρεις... τι θα ακολουθήσει!
Ο ίδιος ξέφυγε από τους στίχους του και σε δεκάδες συνεντεύξεις που έδωσε και δίνει τα τελευταία χρόνια πετάει... ασυστόλως ακροδεξιές κορώνες, ενώ όπως μας κοινοποίησε κάποια στιγμή σε μια «έκρηξη» αυθορμητισμού οι Πακιστανοί στα φανάρια χαλάνε την αισθητική του!
 
«Απόφαση του λαού»
Στις 23 Οκτωβρίου 2012, όντας καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή, ο δημοφιλής τραγουδιστής, που έχει γράψει την ιστορία του στη μουσική, πήρε θέση για τον ακροδεξιό σχηματισμό που μόλις είχε μπει στη Βουλή: «Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή είναι απόφαση του ελληνικού λαού και πρέπει να τη σεβαστείτε», είπε αρχικά και συνέχισε «δικαιολογώντας» τις τότε ενέργειες μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε Ραφήνα και Μεσολόγγι όπου οι κάμερες τους είχαν καταγράψει να σπάνε πάγκους μικροπωλητών: «Η Χρυσή Αυγή δεν σπάει κανένα στο ξύλο. Σπάνε τους πάγκους σε όποιον δεν έχει άδεια. Μπορεί να πάρουν τα προϊόντα και να τα δώσουν σε φτωχές οικογένειες. Μια χαρά. [...] Εδώ και πολλά χρόνια φωνάζω ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα θα προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι ήρθαν λαθραία στην Ελλάδα, με τέτοια συχνότητα που κάποια στιγμή θα είμαστε μειονότητα» κατέληξε ο Νότης Σφακιανάκης.
 
Ο τραγουδιστής συχνά πυκνά υιοθετεί έναν δημαγωγικό λόγο με ακροδεξιό περιεχόμενο και πολύ εξτρίμ απόψεις του τύπου... υπάρχουν εξωγήινοι και σουλατσάρουν κάθε τρεις και λίγο στη γη!
 
«Οι εξωγήινοι δεν έχουν φτιάξει την Ακρόπολη. Εσένα έχουν φτιάξει, κι εμένα. [...] Κατεβαίνουν συνέχεια εξωγήινοι. Είμαστε πειραματόζωα και υβρίδια. Ανάμεσά μας κυκλοφορούν τέτοιοι που ενδεχομένως έχουν την ίδια μορφή με εμάς και κάνουν επισκέψεις. Νοήμονα όντα από άλλες περιοχές του γαλαξία μας που έχουν άλλη αντίληψη για τα πράγματα, άλλες γνώσεις και άλλη τεχνολογία».
 
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σταμάτης Γονίδης, του οποίου οι πολιτικές θέσεις αναδείχτηκαν, όταν ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Γιώργος Κατίδης βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά τον ναζιστικό χαιρετισμό που έκανε μέσα στο γήπεδο πανηγυρίζοντας για το γκολ της ομάδας του απέναντι στη Βέροια. Τότε ο λαϊκός τραγουδοποιός, εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση εναντίον των μέσων μαζικής ενημέρωσης που έριξαν στην «πυρά» τον ποδοσφαιριστή, δήλωσε: «Δυστυχώς μετά λύπης μου διαπιστώνω ακόμα μία φορά ότι ζούμε την εποχή που κυβερνούν τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης.
 
Μιλάω για τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Γιώργο Κατίδη που ενώ το παιδί τούς λέει ότι ήταν μια αυθόρμητη κίνηση αυτοί επιμένουν στην ''πυρά''. Κάθε φορά κάποιον πρέπει να κάψουν για να αποδεικνύουν ότι είναι δημοκράτες. Να λοιπόν γιατί ο λαός που δεν μασάει κουτόχορτο ψηφίζει Χρυσή Αυγή».
Το παραλήρημα συνεχίστηκε με τον τραγουδιστή να συμβουλεύει τον Γιώργο Κατίδη για το πώς να χαιρετά από εδώ και στο εξής, λέγοντας ότι και ο ίδιος εφεξής θα χαιρετά όπως και ο ποδοσφαιριστής, γεγονός που είδαμε να συμβαίνει στην Αμαλιάδα.
 
Στήριξη με ψήφους και... ναζιστικούς χαιρετισμούς
Σχεδόν έναν μήνα μετά τον σάλο που προκάλεσε ο χαιρετισμός του Γιώργου Κατίδη στο γήπεδο, ο Νότης Σφακιανάκης, με τη σειρά του, έρχεται να προκαλέσει με τον ναζιστικό χαιρετισμό του στην πίστα.
 
Την ώρα που ερμηνεύει το τραγούδι «Η Πλατεία», όπου ακούγεται η φράση «Deutschland uber alles», σηκώνει το χέρι και χαιρετά με τον γνωστό τρόπο... Δεν είναι μόνο η ασέβεια προς τους θαμώνες που δεν είναι χρυσαυγίτες. Είναι και η κοροϊδία που ακολούθησε, αφού ορισμένοι δικαιολόγησαν τη στάση του υποστηρίζοντας... ότι αυτού του τύπου ο χαιρετισμός ανάγεται στην αρχαιοελληνική εποχή!
 
Ο μόνος κεραυνός που δεν έπεσε... εν αιθρία στους καλλιτεχνικούς κύκλους ήταν αυτός του Πέτρου Γαϊτάνου, του οποίου ο δρόμος είναι γνωστός. Είναι από αυτούς που έχουν εκφραστεί ανοιχτά υπέρ του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος. Ετσι δεν δίστασε να κοινοποιήσει τις προτιμήσεις του υπέρ της ΧΑ: «Θεωρώ ότι η Χρυσή Αυγή εν μέρει καλά πράττει! Μ' αρέσει αυτό που κάνει η Χρυσή Αυγή, όμως δεν μ' αρέσει να γίνεται από μόνο του. Πρέπει κάποια στιγμή να ανασκουμπωθούν και να το κάνουν οι πολιτικοί. Προτιμώ η Χρυσή Αυγή να ξεφύγει λίγο, παρά να λούζομαι τη χαζοευγένεια των ΜΜΕ και των πολιτικών, οι οποίοι μας έχουν καταστρέψει. Προτιμώ μια Χρυσή Αυγή που θα είναι τσαμπουκάδες. Μ' αρέσει ο τσαμπουκάς της».
 
 
Τον Μάιο του 2013, ο Γιάννης Πλούταρχος, το αγαπημένο παιδί του ελληνικού τραγουδιού, σχολιάζοντας το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, υποστήριξε την άνοδο των άκρων ως κάτι το φυσιολογικό, και ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης αγανάκτησης, και μιας τεράστιας αδικίας...«...Εγώ προσωπικά τα σλογκανάκια του στυλ ''ακραία δεξιά'' ή ''ακραία αριστερά'' που χρησιμοποιούν κάποιοι για να εκφοβίσουν τον κόσμο τα ακούω βερεσέ. Κι εγώ αν αυτά τα κόμματα διαχειριστούν με σωστό τρόπο και σεβασμό τα προβλήματα των Ελλήνων, είμαι ο πρώτος που θα τα ψηφίσει», είπε τότε και ξέσπασε θύελλα στον χώρο των θαυμαστών του και μη.
 
«Δεν γίνεται ένας καλλιτέχνης να τάσσεται υπέρ της Χρυσής Αυγής. Πρέπει να αλλάξει αμέσως δουλειά...», ήταν η απάντηση του Στέλιου Ρόκκου στον Γιάννη Πλούταρχο. Λίγες μέρες μετά το «καλό παιδί» έκανε διορθωτική πορεία... χωρίς ποτέ όμως να ανασκευάσει τις αρχικές δηλώσεις.
 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...