Αρκετές νέες παθήσεις συνδέονται για πρώτη φορά με τη ρύπανση του αέρα
Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα (με ελληνική συμμετοχή)

Οι μέρες με ρύπανση και «νέφος» στην ατμόσφαιρα είναι πιθανότατα πιο επικίνδυνες για την υγεία από ό,τι θεωρούνταν έως τώρα, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο για αρκετά περισσότερες αιτίες από όσες είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, με τη συμμετοχή του ελληνικής καταγωγής καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας του Χάρβαρντ Πέτρου Κουτράκη, απόφοιτου του Πανεπιστημίου Πατρών (1980), συσχετίζει για πρώτη φορά αρκετές νέες παθήσεις (σηψαιμία, νεφρική ανεπάρκεια, ουρολοιμώξεις, δερματικές λοιμώξεις κ.α.) με την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Μάλιστα, η σύνδεση της ρύπανσης του αέρα με τις εισαγωγές σε νοσοκομείο εξαιτίας κάποιας από αυτές τις ασθένειες ισχύει ακόμη και για επίπεδα μικροσωματιδίων κάτω από τα σημερινά όρια ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Γι' αυτό, οι ερευνητές εισηγούνται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω αυτά τα όρια, που σήμερα είναι 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μgm3). Ο ελληνικής καταγωγής δρ. Ιωάννης Μπάκολης του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King's), ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, συμφώνησε σε αυτό, λέγοντας ότι «ακόμη και το 9% του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια του ΠΟΥ, μπορεί να επηρεάζεται σημαντικά από τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιδημιολογίας Τζόελ Σβαρτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), βρήκαν ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις στα σωματίδια ΡΜ2,5 (διαμέτρου έως δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου) και η έκθεση σε αυτά για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και, κατά συνέπεια, με αυξημένο οικονομικό κόστος.

«Η μελέτη δείχνει ότι τόσο οι κίνδυνοι για την υγεία όσο και οι οικονομικές επιπτώσεις από τη ρύπανση του αέρα είναι σημαντικά μεγαλύτερες από ό,τι είχαμε καταλάβει έως τώρα», δήλωσε ο ερευνητής Γιαγκουάνγκ Γουέι. «Κατά μέσο όρο, τις μέρες που οι άνθρωποι κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο, υπάρχει μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα, σε σχέση με τις μέρες που δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν», δήλωσε η καθηγήτρια Φραντσέσκα Ντομίνιτσι του Χάρβαρντ.

Τα μικροσωματίδια στον αέρα προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως οχήματα, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με άνθρακα, πυρκαγιές, τζάκια κ.α. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν αυτά εισπνέονται, μπορούν να διεισδύσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 95 εκατομμύρια εισαγωγές ασθενών άνω των 65 ετών σε αμερικανικά νοσοκομεία στη διάρκεια 13 ετών και συσχέτισαν με τη βοήθεια υπολογιστή τις αιτίες εισαγωγής (ανάμεσα σε 214 παθήσεις), με την έκθεση ανθρώπων σε ατμοσφαιρική ρύπανση (βάσει του τόπου διαμονής τους και των στοιχείων για ρύπανση σε κάθε περιοχή). Διαπιστώθηκε έτσι ότι, εκτός από τις ήδη γνωστές παθήσεις που σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα (καρδιαγγειακές, πνευμονικές, καρκίνοι, Πάρκινσον, διαβήτης, κατάθλιψη κ.α.), υπάρχουν και άλλες που έως τώρα είχαν περάσει απαρατήρητες.

Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η έκθεση των ανθρώπων σε κάθε ένα πρόσθετο μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο αέρα (1 μgm3) των σωματιδίων ΡΜ2,5 σχετίζεται με μια αύξηση κατά 2.050 εισαγωγές στο νοσοκομείο, 12.216 μέρες παραμονής σε αυτό και 634 παραπάνω θανάτους ετησίως.

Η μελέτη εκτιμά ότι οι νέες παθήσεις που σχετίζονται με τη ρύπανση, αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της συνολικής επίπτωσης της, ενώ ζητά το θέμα να ερευνηθεί κι άλλο, καθώς μπορεί να ανακαλυφθούν και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κατερίνα Νοτοπούλου
Νοτοπούλου στη Βουλή: «Ανησυχητική η εικόνα της προσχολικής εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα»
Σε αδιέξοδο τα νηπιαγωγεία - Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν άμεση παρέμβαση για τα ολοήμερα και την Παράλληλη Στήριξη
Νοτοπούλου στη Βουλή: «Ανησυχητική η εικόνα της προσχολικής εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα»
Καταστροφές από την κακοκαιρία Byron
Κακοκαιρία: Πληγήκατε από πλημμύρες; Έτσι θα διεκδικήσετε αποζημίωση
Αποζημίωση πλημμύρας: Ποιοι δικαιούνται χρήματα από το Δημόσιο για ζημιές σε σπίτι ή αυτοκίνητο – Βήμα βήμα η διαδικασία
Κακοκαιρία: Πληγήκατε από πλημμύρες; Έτσι θα διεκδικήσετε αποζημίωση
Το Αριστοτέλειο επεκτείνει το δίκτυο των ακαδημαϊκών συνεργασιών στη Λατινική Αμερική
ΑΠΘ: Το Αριστοτέλειο επεκτείνει το δίκτυο των ακαδημαϊκών συνεργασιών του στη Λατινική Αμερική
Νέα διεθνής γέφυρα συνεργασίας για το ΑΠΘ, με στοχευμένες ακαδημαϊκές ανταλλαγές, κοινά ερευνητικά προγράμματα και ενίσχυση της παρουσίας του στη...
ΑΠΘ: Το Αριστοτέλειο επεκτείνει το δίκτυο των ακαδημαϊκών συνεργασιών του στη Λατινική Αμερική