Thumbnail
Εξαιρετικά υψηλή είναι η περιεκτικότητα των μανιταριών σε δύο αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ενάντια στους βιολογικούς μηχανισμούς της γήρανσης, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Food Chemistry, τα μανιτάρια αποτελούν μοναδική πηγή εργοθειονίνης και γλουταθειόνης, δύο πολύ σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως, χωρίς καμία αμφιβολία, τα μανιτάρια είναι η κορυφαία διατροφική πηγή αυτών των δύο αντιοξειδωτικών ουσιών και ότι ορισμένες ποικιλίες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτές» αναφέρει ο Ρόμπερτ Μπίλμαν, ομότιμος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, όταν ο οργανισμός αξιοποιεί την τροφή για την παραγωγή ενέργειας παράγονται οι λεγόμενες ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες. Οι ελεύθερες ρίζες θεωρείται ότι προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, σε χρήσιμες πρωτεΐνες ή ακόμη και στο ίδιο το DNA. Οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες εμπλέκονται σε ευρύ φάσμα ηλικιακών παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και το Αλτσχάιμερ. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν την ικανότητα να μετριάζουν αυτές τις αρνητικές επιδράσεις, επειδή εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Από τις 13 ποικιλίες μανιταριών που εξέτασαν οι ερευνητές, η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε εργοθειονίνη και γλουταθειόνη φάνηκε να βρίσκεται με διαφορά στα μανιτάρια πορτσίνι ή βασιλομανίταρα. Πιο κοινές ποικιλίες, όπως τα λευκά μανιτάρια, έχουν λιγότερα αντιοξειδωτικά από τα πορτσίνι, όμως και πάλι υπερέχουν σε αντιοξειδωτική αξία από τις περισσότερες τροφές, σημειώνουν οι ερευνητές.

Όπως αναφέρει ο Μπίλμαν, το μαγείρεμα των μανιταριών δεν επηρεάζει την εργοθειονίνη και τη γλουταθειόνη, καθώς είναι ουσίες ιδιαίτερα ανθεκτικές στη θερμότητα.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kina-koronoios.jpg
Έρευνα: Πώς ο κορονοϊός αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού
Ο κορονοϊός προσβάλλει περισσότερο άτομα που έχουν ήδη μεγάλες ποσότητες αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες τους και αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί τα...
Έρευνα: Πώς ο κορονοϊός αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού
nosokomeio-meth
Άφησαν γυναίκα αχειρούργητη με αιμορραγία στο μάτι – Τι καταγγέλλει ο γιος της
H επιμελήτρια της Οφθαλμολογικής ήταν απούσα στην εφημερία, δίνοντας συμβουλές σε ειδικευμένο μέσω τηλεφώνου, αρνούμενη να έρθει στην εφημερία για να...
Άφησαν γυναίκα αχειρούργητη με αιμορραγία στο μάτι – Τι καταγγέλλει ο γιος της
Κωνσταντίνου και Ελένης
Το απαγορευμένο φιλί: Γιατί ο ΑΝΤ1 έριξε «μαύρο» στο πασχαλινό επεισόδιο του «Κωνσταντίνου και Ελένης»
Ξέρετε γιατί ο ΑΝΤ1 έριξε «μαύρο» στο πασχαλινό επεισόδιο του «Κωνσταντίνου και Ελένης»
Το απαγορευμένο φιλί: Γιατί ο ΑΝΤ1 έριξε «μαύρο» στο πασχαλινό επεισόδιο του «Κωνσταντίνου και Ελένης»