psifiaka politistika proionta
Η φωτογραφία είναι προϊόν A.I.
Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο που πραγματοποιεί μεταπτυχιακό σε Ψηφιακά Πολιτιστικά προϊοντα, Μουσειολογία και Παραγωγή Ταινιών Ντοκιμαντερ με ανοικτές αιτήσεις

Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος για τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην εκπαίδευση 2024 απο το alfavita.gr, είναι πολλά τα μηνύματα που λαμβάνουμε για το ποια μεταπτυχιακά προγράμματα υπάρχουν στον ευρύτερο τομέα του πολιτισμικού περιεχομένου σε σύνδεση με την καινοτομία - τεχνολογία.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσφέρει το κορυφαίο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα πάνω σε αυτούς τους τομείς. 

Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία» και εμπεριέχει 3 διαφορετικές κατευθύνσεις:

  1. Σχεδίαση Ψηφιακών Πολιτιστικών Προϊόντων
  2. Μουσειολογία
  3. Πολιτισμός και Παραγωγή Ταινιών Ντοκιμαντέρ

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει ανοικτές αιτήσεις  έως τις 21 Ιουλίου και η έναρξη θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2024

Οι αιτήσεις πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά στην σελίδα http://nautilus.aegean.gr - Οδηγίες για την εγγραφή θα δείτε στην προκήρυξη

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Καθώς μια βασική αρχή του ΠΜΣ είναι η διεπιστημονικότητα στην πράξη, απευθύνεται σε όλο το εύρος των πτυχιούχων Ανώτατης Εκπαίδευσης, χωρίς να απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Καθένας και κάθε μία, στη διάρκεια του προγράμματος ενθαρρύνεται να αξιοποιήσει όσα γνωρίζει, συνδυάζοντάς τα με τις νέες γνώσεις και δεξιότητες που καλείται να κατακτήσει.

Το ΠΜΣ «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία» τα τελευταία εννέα χρόνια υλοποιείται με τη μέθοδο της υβριδικής μάθησης, δηλαδή συνδυάζει σύγχρονα εξ αποστάσεως μαθήματα σε εβδομαδιαία βάση με ορισμένες δια ζώσης συναντήσεις. Το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος κορμός του προγράμματος υλοποιείται εξ αποστάσεως δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης σε άτομα με επαγγελματικές, οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις.

politismiki_epikoinwnia

Τρεις κορυφαίες εξειδικεύσεις

Αυτό, ωστόσο, που παραμένει σταθερό είναι η προσήλωση στη ζεύξη της τεχνολογικής καινοτομίας με το καινοτόμο πολιτιστικό περιεχόμενο. Είναι, ακριβώς, αυτή η τεχνολογική καινοτομία που οδήγησε και συνεχίζει να οδηγεί σε συνεχή επανεξέταση και επικαιροποίηση των προσφερόμενων μαθημάτων.Και είναι, από την άλλη πλευρά, το καινοτόμο περιεχόμενο που οδήγησε σταδιακά στη διαμόρφωση τριών ειδικεύσεων, ώστε να είναι δυνατή η εμβάθυνση σε επιμέρους πεδία της πολιτιστικής αναπαράστασης. Δηλαδή των τρόπων με τους οποίους μπορεί κανείς να μιλήσει με ουσιαστικό, ενδιαφέροντα και ελκυστικό τρόπο για κάθε έκφανση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Σχεδίαση Ψηφιακών Πολιτιστικών Προϊόντων

Έτσι, οι φοιτητές/τριες που ακολουθούν την ειδίκευση της «Σχεδίασης Ψηφιακών Πολιτιστικών Προϊόντων» εμβαθύνουν σε προηγμένα ψηφιακά εργαλεία, όπως η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα, πλαισιωμένα από τις θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές της παιγνιοποίησης, των νέων μέσων και της μη γραμμικής και διαδραστικής αφήγησης. Οι στέρεες γνώσεις προγραμματισμού συνδυάζονται με τη δηιουργικότητα, ώστε οι απόφοιτοι να είναι σε θέση να σχεδιάσουν ένα μεγάλο εύρος ψηφιακών εφαρμογών, που μπορούν είτε να λειτουργήσουν αυτόνομα είτε να ενταχθούν σε πιο σύνθετα έργα.

Μουσειολογία

Από την άλλη πλευρά, οι φοιτητές/τριες της ειδίκευσης της «Μουσειολογίας», αφού εισαχθούν σε μερικές θεμελιώδεις αρχές που αφορούν τα μουσεία, τον κοινωνικό τους ρόλο και τη λειτουργία τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δυναμική προσέγγιση του εκθεσιακού σχεδιασμού. Εξοικειώνονται με τις αφηγηματικές δυνατότητες  των αντικειμένων, της στατικής και της κινούμενης εικόνας, του λόγου, του ήχου και του χώρου, αλλά, κυρίως, εμβαθύνουν στον τρόπο με τον οποίο όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργηθεί μια τριδιάστατη πολυμεσική εκθεσιακή αφήγηση.

Πολιτισμός και Παραγωγή Ταινιών Ντοκιμαντέρ

 Τέλος, οι φοιτητές/τριες που επιλέγουν την ειδίκευση «Πολιτισμός και Παραγωγή Ταινιών Ντοκιμαντέρ» εμβαθύνουν θεωρητικά και πρακτικά σε ένα ιδιαίτερο και απαιτητικό είδος οπτικοακουστικής παραγωγής. Προσεγγίζουν διαφορετικά είδη που καλύπτονται κάτω από το γενικευτικό όρο «ντοκιμαντέρ» και αντιλαμβάνονται τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει καθένα από αυτά στο επίπεδο της αρχικής έρευνας, της σεναριακής προσέγγισης, της κινηματογραφικής υλοποίησης, φτάνοντας μέχρι τα απτά ρεαλιστικά ζητήματα της παραγωγής.

Το πρόγραμμα σπουδών και στις τρεις κατευθύνσεις κρατά μια ισορροπία ανάμεσα στη θεωρητική εμβάθυνση και την πρακτική εφαρμογή, καθώς περιλαμβάνει μια πλειάδα εργαστηριακών ασκήσεων και εργασιών που στοχεύουν στο σχεδιασμό ή και στην ολοκληρωμένη παραγωγή συγκεκριμένων ψηφιακών, εκθεσιακών ή οπτικοακουστικών προϊόντων.

Χαρακτηριστικό, στην κατεύθυνση αυτή, είναι το πλήθος των ολοκληρωμένων και πλήρως λειτουργικών ψηφιακών εφαρμογών, των ολοκληρωμένων ταινιών, των πλήρως σχεδιασμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκθέσεων που υλοποιούνται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των διπλωματικών εργασιών των τελειόφοιτων του ΠΜΣ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βροχή διαμαρτυριών στο alfavita.gr για τα θέματα της Φυσικής

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελληνιες
Φυσική: Αξιολόγηση θεμάτων και θεματοδοτών/τριών στις Πανελλήνιες, ζητούν καθηγητές για τα θέματα «υπερπαραγωγή
«Γι’ άλλη μία φορά, η επιστήμη της Φυσικής παρουσιάζεται με απόλυτα στρεβλή εικόνα, αφού όλα τα θέματα αναφέρονται σε ένα παράλληλο σύμπαν, που δεν...
Φυσική: Αξιολόγηση θεμάτων και θεματοδοτών/τριών στις Πανελλήνιες, ζητούν καθηγητές για τα θέματα «υπερπαραγωγή