Ζαχαράκη
Ξενοδοχειακοί Σύλλογοι έχουν ήδη επιδείξει πρόθεση συνδρομής - Σοφία Ζαχαράκη στη Βουλή: «Συντονισμένες ενέργειες Υπουργείου, Περιφερειακών Διευθύνσεων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού κόστους των αναπληρωτών σε περιοχές υψηλής ζήτησης»

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για τη στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιοχές όπου το κόστος διαμονής είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή, δήλωσε σχετικά:

Α. Στόχος του υπουργείου, είναι η διαμόρφωση περισσότερων και πιο οικονομικά προσιτών επιλογών φιλοξενίας για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, μέσω ενός πλαισίου τριών διακριτών αξόνων:

  • της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας,
  • της ενίσχυσης συνεργειών με ιδιώτες, και
  • της ενεργοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Β. Η εν λόγω προετοιμασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αν και η πλήρης υλοποίηση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων δεν αναμένεται να είναι εφικτή εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου, καθώς απαιτείται σημαντική οργανωτική και θεσμική συνεργασία, τόσο σε επίπεδο καταγραφής διαθέσιμων χώρων, όσο και σε επίπεδο συνεργειών με φορείς του τουριστικού κλάδου.

Γ. Σε αρκετές περιοχές, Ξενοδοχειακοί Σύλλογοι έχουν ήδη επιδείξει πρόθεση συνδρομής, ενώ και σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Μύκονος, έχει υπάρξει αξιοσημείωτη συμβολή των ιδιωτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τη διάθεση ξενώνων για τη στέγαση εκπαιδευτικών.

Δ. Καθίσταται δεδομένο, ότι πρόκειται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου, το οποίο θα διασφαλίζει ποιοτικές και προσιτές επιλογές στέγασης για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ενισχύοντας παράλληλα την προσβασιμότητα και την αξιοπρέπεια στην άσκηση του λειτουργήματός τους, ιδίως σε απομακρυσμένες και τουριστικά επιβαρυμένες περιοχές.

Η ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας

Η ερώτηση της Ελληνικής Λύσης με θέμα «Οικιστική μέριμνα για νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και ΒΤθμιας Εκπ/σης»  επικαλέστηκε πρόσφατη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (9 Μαρτίου 2025), σύμφωνα με την οποία προβλέπεται οικιστικό πρόγραμμα 4.000 κατοικιών έως το 2030 σε πέντε πόλεις της Θράκης και 13 νησιά του ανατολικού και κεντρικού Αιγαίου.

Το 15% των κατοικιών αυτών θα διατεθεί σε γιατρούς του ΕΣΥ, δασκάλους και καθηγητές που δεν μπορούν να βρουν στέγη στον τόπο εργασίας τους.

Με βάση τα παραπάνω, ζητήθηκε από την Υπουργό Παιδείας να διευκρινίσει: 1. Σε ποια νησιά θα κατασκευαστούν κατοικίες αποκλειστικά για νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και πόσες σε κάθε νησί. 2. Πότε θα ολοκληρωθούν οι πρώτες κατοικίες και ποιο σχολικό έτος υπολογίζεται ως πιθανή ημερομηνία εγκατάστασης των πρώτων δικαιούχων.

ΕΔΩ η απάντηση

ΕΔΩ η ερώτηση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Θέσεις καθηγητών σε μεγάλο εξ αποστάσεως Εκπαιδευτικό Project! Απαραίτητη η 3ετής εμπειρία σε σχολείο

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 6/6 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

skilos
Οι top νησιωτικοί προορισμοί για αξέχαστες διακοπές με το κατοικίδιό σου
Το καλοκαίρι πλησιάζει, και αν είσαι από εκείνους που δεν αντέχουν ούτε μέρα μακριά από το κατοικίδιό τους, τότε αυτή η λίστα είναι ό,τι πρέπει για...
Οι top νησιωτικοί προορισμοί για αξέχαστες διακοπές με το κατοικίδιό σου
ζαχαρακη
Υπουργείο Παιδείας – Έκπληξη: Νέο μάθημα εκτός τάξης από το 2025-2026 στα σχολεία
Η ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας προς τα σχολεία με υπογραφή της Υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη
Υπουργείο Παιδείας – Έκπληξη: Νέο μάθημα εκτός τάξης από το 2025-2026 στα σχολεία