ζαχαρακη
Η Υπουργός Παιδείας ανέδειξε τις μεταρρυθμίσεις που καθιστούν το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο ανταγωνιστικό διεθνώς, καλώντας τους νέους να το επιλέγουν γιατί αξίζει – όχι από υποχρέωση

Στη σημαντική πρόοδο των δημόσιων πανεπιστημίων αναφέρθηκε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στο συνέδριο Brain Retain & Regain, επισημαίνοντας πως οι αλλαγές στα ΑΕΙ είναι ριζικές και εξωστρεφείς.

Η Υπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν ζητά από τους φοιτητές να μείνουν στη χώρα από υποχρέωση, αλλά επειδή τα πανεπιστήμιά της εξελίσσονται και αξίζουν, τονίζοντας παράλληλα πως από το 2019 εφαρμόζεται συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην αυτονομία των ΑΕΙ, τα αγγλόφωνα προγράμματα, τις συνδέσεις με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια, την αγορά εργασίας και την καινοτομία.

Αναφέρθηκε επίσης στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τα μέτρα ασφάλειας με σεβασμό στην ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας με 8.000 νέες κλίνες, επίδομα στέγασης και πρακτική άσκηση σε πολλά τμήματα.

«Η αξία του πτυχίου δεν είναι μόνο η “ταμπέλα”, αλλά και το τι προσφέρει ως εφόδιο. Και αυτό πλέον χτίζεται και εντός Ελλάδας», κατέληξε η κ. Ζαχαράκη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί πλέον να σταθεί επάξια στο διεθνές εκπαιδευτικό περιβάλλον.

WhatsApp Image 2025 06 03 at 1.27.55 PM

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘΑ

Σοφία Ζαχαράκη: Το δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει κάνει άλματα - Δεν ζητάμε από τους φοιτητές να μείνουν στην Ελλάδα από υποχρέωση, αλλά επειδή αξίζει

Στις αλλαγές που συντελούνται στα κρατικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ως προς την ασφάλεια, τα προγράμματα σπουδών αλλά και την εξωστρέφεια τους, αναφέρθηκε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη σε συζήτηση με φοιτητές και μαθητές στο πλαίσιο του συνεδρίου "Brain Retain & Regain" που οργάνωσε η ιστοσελίδα in.gr.

Η Υπουργός, λόγω και των ημερών, αφού ευχήθηκε, για μια ακόμα φορά, "καλή επιτυχία" στα παιδιά που ήδη βρίσκονται εν μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων, τόνισε ότι ο θεσμός των συγκεκριμένων εξετάσεων είναι ο πιο αξιόπιστος που υπάρχει στην Ελλάδα και αποκάλυψε ότι έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις για την αναμόρφωσή τους. Στη συνέχεια κάλεσε τους μαθητές, ακόμα και εκείνους που διαγωνίζονται να επισκεφθούν το Ψηφιακό Φροντιστήριο, για μια "τελευταία επανάληψη". Όπως διευκρίνισε η Σοφία Ζαχαράκη εκτός από τις Πανελλαδικές  "εξετάζουμε και την εφαρμογή του Διεθνούς Απολυτηρίου (ΙΒ) σε δημόσια σχολεία από το 2026 προκειμένου να έχουν και οι οικογένειες αλλά και τα παιδιά επιλογές".

Η συζήτηση, όμως, επικεντρώθηκε στο δημόσιο πανεπιστήμιο με την Υπουργό να επισημαίνει εμφατικά ότι "βλέπουμε διαχρονικά οι άνθρωποι να αναζητούν την εμπειρία στο εξωτερικό. Πρέπει να μετρήσουμε πόσα παιδιά επιθυμούν να κάνουν το μεταπτυχιακό τους και να επιστρέψουν στη χώρα μας. Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο γίνεται πιο εξωστρεφές μέσω κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Αλλάζει, εξελίσσεται και μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στα διεθνή ιδρύματα. Από το 2019 μέχρι σήμερα, έχουμε βάλει σε εφαρμογή ένα συνεκτικό και ριζοσπαστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με:
🎯Αυτονομία στα ΑΕΙ με νέους, ευέλικτους τρόπους διοίκησης.
🎯Αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών, κοινά πτυχία με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού.
🎯Σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες.
🎯Υποχρεωτική πρακτική άσκηση σε αρκετά τμήματαΚέντρα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και μεταφοράς τεχνογνωσίας μέσα στα ΑΕΙ
🎯Το επίδομα στέγασης
🎯Τη φοιτητική μέριμνα, με 8.000 νέες κλίνες στις φοιτητικές εστίες
🎯Τα κέντρα διασύνδεσης της αγοράς μέσα στα πανεπιστήμια.

Απαντώντας η Υπουργός, για την ποιότητα σπουδών μεταξύ Ελλάδος και εξωτερικού, υπογράμμισε ότι "τα νέα αγγλόφωνα προγράμματα, τα κοινά πτυχία, αλλά και η γενναία χρηματοδότηση των ΑΕΙ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουν αρχίσει να κάνουν τη διαφορά, χωρίς να απαιτούν από τις οικογένειες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο".

Αναφορικά με την ασφάλεια η Σοφία Ζαχαράκη, επανέλαβε ότι από το 2019 έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και "συνεχίζουμε με την εφαρμογή της ελεγχόμενης εισόδου και με ένα σύστημα ασφάλειας με σεβασμό στην ακαδημαϊκή ελευθερία".

Για τη σύνδεση του πτυχίου με την αγορά εργασίας, μίλησε η Σοφία Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας ότι "τα ελληνικά πτυχία πλέον συνοδεύονται από πιστοποιητικά δεξιοτήτων, προγράμματα πρακτικής άσκησης, και διασύνδεση με επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα προχωράμε σε διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων, επικαιροποίηση προγραμμάτων σπουδών, και διαρκή σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς.Η αξία ενός πτυχίου δεν είναι μόνο η ταμπέλα, αλλά και το τι σου δίνει ως εφόδιο. Και αυτό πλέον χτίζεται και εντός Ελλάδας".

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 2250 ευρώ σε ανέργους με ΚΑΥΑΣ DYPAHS - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΚΕΚ ΕΔΩ

1750 νέοι εκπαιδευτικοί ξεκινούν έως 30/7 Ειδική Αγωγή, Σχολ. Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Ηγεσία

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΥΠΑΙΘΑ
Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας: Οι νέες αμοιβές των εποπτών-εκπαιδευτικών και επιμορφωτών
Οι νέες αμοιβές των εποπτών-εκπαιδευτικών και επιμορφωτών του Μετα- λυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας - Το ΦΕΚ
Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας: Οι νέες αμοιβές των εποπτών-εκπαιδευτικών και επιμορφωτών
ΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑ
Τραγωδία! Πέθανε στα 52 της η δημοσιογράφος Ντίνα Παππά- Πριν από λίγους μήνες είχε χάσει σε τροχαίο το παιδί της
Η ζωή της δημοσιογράφου είχε σημαδευτεί από μια ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία. Τον Νοέμβριο του 2024, έχασε σε τροχαίο δυστύχημα τον μοναχογιό της,...
Τραγωδία! Πέθανε στα 52 της η δημοσιογράφος Ντίνα Παππά- Πριν από λίγους μήνες είχε χάσει σε τροχαίο το παιδί της
dypa
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκε ο πίνακας παρόχων κατάρτισης - Αρχίζει η υποβολή προγραμμάτων κατάρτισης στο νέο πρόγραμμα
Αναρτήθηκε ο πίνακας παρόχων κατάρτισης & ξεκινά η υποβολή προγραμμάτων κατάρτισης στο νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ σε κλάδους αιχμής
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκε ο πίνακας παρόχων κατάρτισης - Αρχίζει η υποβολή προγραμμάτων κατάρτισης στο νέο πρόγραμμα