Πιερρακάκης βουλή
ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ/INTIME NEWS
Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε ξανά ο υπουργός Παιδείας

Τον λόγο πήρε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, απαντώντας στις τοποθετήσεις που έγιναν πριν λίγη ώρα για το νομοσχέδιο που θα φέρει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Μεταξύ άλλον σχολίασε πως το νομοσχέδιο ρυθμίζει το ζήτημα εγκατάστασης των ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16.

Παράλληλα άφησε «αιχμές» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας συγκεκριμένα «αν έχετε πρόβλημα με τα κολλέγια, γιατί δεν έχετε αποκηρύξει τις ερωτήσεις που έκανε ο Αλέκος Αλαβάνος στην Ευρωβουλή πριν από 20 χρόνια; Ζητώντας την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας; Κανένα σχολιασμό δεν κάνατε ούτε στο Γαβρόγλου, ούτε στον Αλαβάνο».

Τόνισε, ακόμα, πως η άδεια θα αφαιρείται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε περίπτωση εντοπισμού εσωτερικής κερδοσκοπίας.

Η αγόρευση του υπουργού

Χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο είναι συμβατό με το σύνταγμα και «είναι το ένα εκ των δύο βημάτων που επιθυμούμε να κάνουμε. Γιατί μέσω αυτού του νομοσχεδίου ρυθμίζεται το θέμα της εγκατάστασης ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16 θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο της πολιτικής μας και αυτό θα αφορά και τη σύσταση αυτοτελών, εθνικών, μη κρατικών πρωτοβουλιών».

«Ένα κι ένα κάνουν δύο. Αυτή ακριβώς είναι η στρατηγική μας. Αλλά εδώ επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει πάρα πολύ το θέμα της συνταγματικότητας και άκουσα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πριν να λέει "σύννομα με το σύνταγμα", εδώ πέρα υπάρχουν μερικές πολύ συγκεκριμένες διαστάσεις. Αφενός οι γνωμοδοτήσεις κορυφαίων συνταγματολόγων και κορυφαίων ανθρώπων που δεν στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, τους οποίους αν κάποιος λέει ότι αυτό που είπαν είναι μη σύννομο με το σύνταγμα, σημαίνει ότι ο κος Βενιζέλος, ο κος Αλιβιζάτος, ο κος Μανιτάκης και ο κος Σπυρόπουλος, είναι μη σύννομοι με το σύνταγμα. Αυτή είναι η τοποθέτηση που ακούσαμε», τόνισε ο υπουργός.

«Δεύτερον, αυτό σημαίνει, γιατί εγώ δεν άκουσα το ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάζει τον κο Γαβρόγλου, ότι η διάταξη που το 2018 είχε καταθέσει ο κος Γαβρόγλου για την αναγνώριση πτυχίων διεθνών οργανισμών που είναι εγκατεστημένοι στη χώρα μας, τι είναι ακριβώς; Ο σουρεαλισμός που έλεγε ο κύριος Βορίδης; Σε ποια έννομη τάξη πατάει; Αν όχι ακριβώς στην ίδια που υιοθετεί αυτό το νομοσχέδιο, η διασυνοριακότητα και η εγκατάσταση, είναι διακριτή από τη σύσταση. Αυτό είπε ο Κώστας Γαβρόγλου ουσιαστικά φέρνοντας τη συγκεκριμένη ρύθμιση το 2018 και μία πολύ πιο σκληρή και ασφυκτική ρύθμιση φέραμε εμείς μέσω αυτού του νομοσχεδίου.»

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συνέχισε λέγοντας, «Και επίσης, επειδή τονίσατε πριν το θέμα των κολλεγίων με τον κο Φάμελλο να λέει "μα γιατί δεν έρχονται τώρα που όλα επιτρέπονται στα επαγγελματικά δικαιώματα με τα κολλέγια", ε διεθνώς είναι λίγο περίεργη η εικόνα μας. Γιατί είμαστε μία χώρα που λέμε ότι αναγνωρίζει μόνο στη μη κρατική εκπαίδευση τα επαγγελματικά δικαιώματα, που εγώ δε θα διαφωνήσω, το 95% αυτό είναι. Αλλά υπάρχει ένας συμβολισμός, ελλειμματικής ρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όχι; Πώς να έρθει κάποιος εδώ όταν εμείς θα πρέπει να του εξηγούμε τι μπορεί και τι δε μπορεί να αναγνωριστεί; Αλλά σας διαβεβαιώ ότι υφίσταται ενδιαφέρον και όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές αυτό αντανακλάται στην ελληνική ακαδημαϊκή διασπορά».

Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός ρώτησε, «αν έχετε πρόβλημα με τα κολλέγια, γιατί δεν έχετε αποκηρύξει τις ερωτήσεις που έκανε ο Αλέκος Αλαβάνος στην Ευρωβουλή πριν από 20 χρόνια; Ζητώντας την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας; Κανένα σχολιασμό δεν κάνατε ούτε στο Γαβρόγλου, ούτε στον Αλαβάνο».

«Και θέλω να κλείσω, επειδή αναφέρθηκε από τον κο Φάμελλο επίσης το θέμα με τις κυρώσεις και διάβασε πολύ βολικά το ένα άρθρο, το 143, αλλά αν γυρίσει στην προηγούμενη σελίδα του νομοσχεδίου, θα δει το άρθρο 142, το οποίο αφορά την αφαίρεση της άδειας και στην αφαίρεση της άδειας λέγεται ρητά [...] ο μηχανισμός μέσω του οποίου η άδεια αφαιρείται εφόσον υπάρχει εσωτερική κερδοσκοπία. Αυτή είναι και η απάντηση. Τα νομικά πρόσωπα αυτά, συστήνονται εκ νέου, είναι νέα πρόσωπα, νέα νομικά πρόσωπα, τα οποία αφορούν την εγκατάσταση ξένων παραρτημάτων, αλλά δημιουργούνται μέσω της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής και του υπουργείου Παιδείας και είναι μη κερδοσκοπικά», ολοκλήρωσε ο υπουργός παιδείας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα