ανδρουλάκης
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ /INTIME NEWS
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπηρετεί οικονομικά συμφέροντα

Ψευδεπίγραφη απομίμηση μεταρρύθμισης, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μιλώντας προ ολίγου στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης τονίζοντας ότι ισχυρά συμφέροντα όχι μόνο γνώριζαν το νομοσχέδιο, αλλά πριν κατατεθεί είχαν γνωστοποιήσει στην επιτροπή ανταγωνισμού πρόθεση να ιδρύσουν παραρτήματα. Δεν είναι ότι δε μπορεί να περιμένει η χώρα, είναι ότι τα συμφέροντα βιάζονται. Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η αλαζονεία και η διαφθορά. Πρόκειται για διευθέτηση συμφερόντων, είπε.

Η αποτυχία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Για εμάς η δημόσια Παιδείας είναι ο μοχλός της ανάπτυξης, λέμε ξεκάθαρα οτι καταψηφίζουμε, δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε να ενισχύσετε τα δημόσια ΑΕΙ και ότι εχετε κάποιο σχέδιο ότι τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα συμβάλουν στην αναπτυξη της χώρας. Ποια αξιοπιστία έχει μια κυβέρνηση κι ένας Πρωθυπουργός που θεωρεί επιτυχία την πανεπιστημιακή αστυνομία;

Κάπου 285 στελεχη της Π.Α σας κόστιζαν 80.000 ευρω για  εκπαίδευση, 814.000 ο εξοπλισμός και 1,5 εκ το μήνα οι μισθοδοσίεςκαι δεν υπαρχει Π.Α. Διαστρεβλώνετε και τηνπραγματικότητα ότι τάχα με δικο σας νόμο επιτρέπεται η παρεμβαση της αστυνομίας στα ΑΕι, ενώ επιτράπηκε με το νόμο Διαμαντοπούλου.

Χαρακτήρισε επίσης «Δημιουργικη λογιστική» οτι τα 90 άρθρα του νομοσχεδίου  αφορούν στα δημόσια ΑΕΙ, «όμως τα 85 από αυτά ουσιατικά  ξηλώνουν το νόμο Κεραμέως. Ηταν καλός ο νόμος τότε ή όχι;», διερωτήθηκε

Συγκεκριμένα φαντς και συμφέροντα έχουν επενδύσει στην Ελλάδα με βάση το νόμο που φέρνετε σήμερα. Φέρνετε ένα νόμο με νομικές ακροβασίες και ενα νομοσχέδιο που συνταχθηκε εν κρυπτώ. Τα μη κερδοσκοπικα είναι φερετζες ιδιωτικών κεδροσκοπικών παραρτημάτων, γιατι ένα φαντ κι ένα κερδοσκοπικό του εσωτερικου, μονο κερδοσκοπικό μπορούν να ιδρύσουν. Δεν είναι αντιπολίτευση η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής που σημειώνει ότι αν το παραρτημα καταβάλει ανταλλάγματα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής συμφωνίας, το μητρικό κερδοσκοπικό ίδρυμα θα μπορει να θεωρηθεί οτι ασκεί κερδοσκοπική δρατηριότητα. Δεν υπαρχουν κανόνες αποφυγής εμμεσης διανομής κερδους.

Ισχυρα συμφέροντα όχι μόνο γνώριζαν το νομοσχέδιο, αλλά πριν κατατεθεί είχαν γνωστοποιήσει στην επιτροπή ανταγωνισμού πρόθεση να ιδρύσουν παραρτήματα. Δεν είναι ότι δε μπορεί να περιμένει η χώρα, είναι ότι τα συμφέροντα βιάζονται. Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η αλλαζονεία και η διαφθορά. Πανω από το εγκλημα των τεμπών πλανάται η λέξη διαφθορά. Πανω από τις υποκλοπές και παλι πλανάται η λέξη διαφθορα, οταν διορίσατε γδ του κομματός σας αυτόν που υπεγραψε εξαγωγή πρεντατορ. Πανω από την υγεία και τώρα πανω από την παιδία πλαναται η διαφθορά, αναξιόπιστη κυβέρνηση που βαφτίζει μεταρρυθμίσεις τις διευθετήσεις.

Εξαίρεση ειμαστε σήμερα, θα είμαστε κι αύριο με το νόμο σας, γιατί ενώ θα μπορούν να εγκατασταθούν παραρτήματα ξενων αει δε θα μπορούν να ιδρυθούν ελληνικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ.

Εκτός απο εεπαγγελματικά δικαιώματα θέλετε να δώσετε στα κολέγια και ακαδημαϊκά. Διαστρεβλώνετε τη θέση μας με υποκρισία, κάνετε το άσπρο-μαύρο.Δε θέλουμε να αφήσουμε τα πανεπιστήμια σε μια κατάσταση στασιμότητας, αλλά να τα ενισχύσουμε, να ιδρυθούν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ, αλλά αφού προηγουμένως αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 ώστε να μην οδηγηθούμε σε αντισυνταγματικές κινήσεις. Η θέση μας προβλέπει κοινό τρόπο εισαγωγής κι όχι 19.000 μόρια στη δημόσια και 9.000 μόρια στην ιδιωτική Ιατρική σχολή. Η απαντησή σας ότι η αγορά θα κρίνει αν είναι καλοί γιατροί, δεν είναι σοβαρή θέση. Οι πολίτες; Οι ασθενείς; Αυτό είναι το πρόσωπό σας, όλα στην αγορά, ακόμα και οι υπηρεσίες υγείας των πολιτών.

Περιφρονείτε τη νοημοσύνη μας και του λαού. Το 85% των φοιτητών στην ευρώπη σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Η λογική που φέρνετε σήμερα τη συναντάμε σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Μαλαισία. Μιλήσαμε για σκανδιναβικό παράδειμα γιατί δεν θυσιάζουμε την ακαδημαϊκή ζωή στο βωμό του κέρδους. Παίζετε με τον πόνο της μεσαίας τάξης να μείνει το παιδί του στην Ελλάδα, μιλάτε για την Κύπρο όταν ένας στους δύο μαθητές της φεύγουν από την Κύπρο. Σταματήστε να παίζετε με πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, πρόσθεσε.

Χρέος της παράταξής μας είναι να υπερασπιστεί την πραγματική παιδεία και την έρευνα. Εμείς θα στηρίξουμε όσα άρθρα θεωρούμε ότι στηρίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χημεία
Προβληματική η προτεινόμενη ορολογία της Χημείας στα νέα σχολικά βιβλία
«Αντιβαίνει τους φυσικούς κανόνες εξέλιξης μια ολιγάριθμη ομάδα να επιχειρεί να προσβάλει τον σκληρό πυρήνα μιας γλώσσας όπως είναι η συντακτική δομή...
Προβληματική η προτεινόμενη ορολογία της Χημείας στα νέα σχολικά βιβλία
aksiologisi2.jpg
Αξιολόγηση: «Στηρίζουμε τον εκπαιδευτικό που απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του λόγω της απεργίας – αποχής»
«Το δικαίωμα μας στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με τους αγώνες μας και δε θα το παραδώσουμε»
Αξιολόγηση: «Στηρίζουμε τον εκπαιδευτικό που απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του λόγω της απεργίας – αποχής»