Thumbnail
Χαμηλώνει ο πήχης για την εισαγωγή σε πολλές ομάδες σχολών

Τις εύκαιρες για τα ευκολότερη πρόσβαση στις φετινές Πανελλαδικές, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων παρουσιάζει το σημερινό «Έθνος – Παιδεία». Σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι φετινοί χιλιάδες υποψήφιοι για τα νέα δεδομένα των Πανελλαδικών αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχουν στην πορεία των βάσεων δεκάδων σχολών, καταγράφουν όλες τις αλλαγές που αφορούν στον αριθμό των εισακτέων ανά τμήμα, το νέο καθεστώς των μετεγγραφών, τις κατηγορίες των υποψηφίων που πριμοδοτούνται αλλά και τους λόγους για τους οποίους θα οδηγηθούν αρκετά τμήματα σε ελεύθερη πτώση των βάσεων.

Ακόμη, παρουσιάζουμε τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων ανά Επιστημονικό Πεδίου, όπου φαίνεται ότι αναμένεται πτώση σε 4 Επιστημονικά Πεδία, με διαφορετικέ όμως ταχύτητες. Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως ότι διαβάζουν βασίζεται σε εκτιμήσεις από αναλυτές, ενώ πιο σαφή εικόνα θα μπορούν να έχουν μετά την ανακοίνωση των στατιστικών με τις βαθμολογικές επιδόσεις σε όλα τα πανελλαδικών εξεταζόμενα μαθήματα.

Με βάση τις τελευταίες αλλαγές στο καθεστώς των μετεγγραφών, την ανακατανομή των θέσεων εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, αλλά και τα δυσκολότερα ομολογουμένως θέματα σε αρκετά μαθήματα των Πανελλαδικών οδηγούμαστε σε τέσσερα βασικά συμπεράσματα:

  • Οι βάσεις εισαγωγής σε αρκετά τμήματα και ΤΕ οδηγούνται σε ελεύθερη πτώση λόγω αυστηρότερων κριτηρίων στις μετεγγραφές.
  • Εντοπίζονται αρκετές σχολές ανάμεσά τους και ορισμένες υψηλόβαθμες/ περιζήτητες – όπου λόγω της αύξησης των θέσεων εισακτέων αλλά και σε συνδυασμός με τις χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, θα σημειωθεί «βουτιά» στις βάσεις.
  • Χαμηλώνει ο πήχης για την εισαγωγή σε πολλές ομάδες τμημάτων, λόγω των χαμηλότερων βαθμολογιών σε σχέση με πέρυσι. Φαίνεται πως στην πλειονότητα των σχολών που περιλαμβάνονται στο 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο, οι βάσεις εισαγωγής θα πάρουν την… κατηφόρα
  • Με την αυστηροποίηση των κριτηρίων για τις μετεγγραφές δίνεται πλέον η δυνατότητα σε μικρότερες ομάδες υποψηφίων να καταφέρουν τη μεταφορά της θέσης τους σε ίδρυμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων για τις βαθμολογικές επιδόσεις στα πανελλαδικών εξεταζόμενα μαθήματα, με τους υποψηφίους να περιμένουν με αγωνία να δουν πως διαγράφεται η τάση για την πορεία των βάσεων στα τμήματα που ενδιαφέρονται να επιλέξουν στο μηχανογραφικό.

 

Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από το υπουργείο για τις βαθμολογικές επιδόσεις, αναλυτές και εκπαιδευτικοί που ασχολούνται χρόνια με τις Πανελλαδικές συνηγορούν στο ότι τα θέματα στην πλειονότητα των μαθημάτων ήταν δυσκολότερα από τα περσινά, γεγονός που… πιέζει τις βάσεις προς τα κάτω στα τμήματα που περιλαμβάνονται στα 4 πρώτα Επιστημονικά Πεδία αλλά όχι με την ίδια ένταση.

Όσον αφορά στο 5ο πεδίο, φαίνεται πως οι καλύτερες επιδόσεις στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ενδεχομένως να κρατήσουν τις βάσεις στα περσινά επίπεδα, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν και σχολές που θα απαιτήσουν περισσότερα μόρια εισαγωγής.

Η πορεία των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο

Από τα τελευταία στοιχεία που έρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα περιγράφουμε την τάση των βάσεων ανά Επιστημονικό Πεδίο:

1ο Επ: Καθοδική αναμένεται να είναι η πορεία των βάσεων σε αρκετές υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές, εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων σε σχέση με πέρυσι σε τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα μαθήματα στη θεωρητική Κατεύθυνση.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση των βάσεων σε Νομικές (μικρότερη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερη στη Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), σε ορισμένες Παιδαγωγικές σχολές και Προσχολικής Ηλικίας όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων ενώ σε τμήματα όπως Κοινωνικής Θεολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοινωνιολογίας και θεατρικών Σπουδών, όπου έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη.

2ο – 4ο ΕΠ: «Βουτιά» στις βάσεις εισαγωγής αρκετών υψηλόβαθμων σχολών του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου εκτιμάται ότι θα υπάρξει λόγω και των χειρότερων επιδόσεων των υποψηφίων της Τεχνολογικής και της Θετικής Κατεύθυνσης.

Οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται με τις Πανελλαδικές κάνουν λόγο για βαθμολογικό «Βατερλό» στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Μαθηματικά και Φυσική), γεγονός που θα οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση των βάσεων αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών. Αντίστοιχη θα είναι η πορεία και για τις Φυσικομαθηματικές σχολές που εντάσσονται στο 2ο ΕΠ αλλά στα τμήματα Πληροφορικής που είναι κοινά στο 2ο και 4ο πεδίο.

3ο ΕΠ: Λιγότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που στοχεύουν στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Οι χειρότερες επιδόσεις που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας της Θετικής Κατεύθυνσης (Βιολογία) αλλά και σε άλλα δύο μαθήματα προϊδεάζουν για πτωτική πορεία των βάσεων στις Ιατρικές, Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές και Οδοντιατρικές σχολές. Ανάλογη αναμένεται η εικόνα για τα τμήματα υψηλής ζήτησης των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, τα οποία επιλέγονται κάθε χρόνο από όλο και περισσότερους υποψηφίους.

5ο ΕΠ: Το μοναδικό επιστημονικό πεδίο που φαίνεται να… αντιστέκεται στην πτωτική τάση των βάσεων φαίνεται πως είναι το 5ο. Οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα σε μικρές αυξομειώσεις, λόγω της ισορροπίας των επιδόσεων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που απαιτούνται για τις Οικονομικές σχολές. Οι καθηγητές μιλούν για καλύτερες επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής θεωρίας, ενώ στο δεύτερο μαθήματα βαρύτητας (Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας) οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι λίγο χαμηλότερες. Σε συνδυασμό με τη μικρή μείωση των θέσεων σε αρκετά τμήματα, φαίνεται πως οι βάσεις εισαγωγής θα συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα ή θα υπάρξει μικρή άνοδος σε τμήματα όπως οικονομικών επιστημών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ναυτιλιακών Σπουδών κ.α.

Όλες αυτές οι εκτιμήσεις, πάντως, θα επικαιροποιηθούν και θα είναι πιο ασφαλείς αμέσως μετά την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων με τις βαθμολογικές επιδόσεις.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης μέσα στο κοινοβούλιο, ενώ η τριήμερη συζήτηση...
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
ζομπι2
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;
Ο Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ.Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης εξηγεί πώς ο νόμος για τα μη κρατικά ΑΕΙ εισάγει (και) στην Ελλάδα τη λεγόμενη «κουλτούρα της...
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;