Thumbnail
Τεράστια είναι τα κενά τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Τεράστια είναι τα κενά τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάτι που δημιουργεί πολλούς…πονοκεφάλους στον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο.  Κι αυτό γιατί  στα Γυμνάσια και τα Λύκεια μέσα σε τέσσερα χρόνια έχει χαθεί το 30% του δυναμικού. Από 102.000 καθηγητές που υπήρχαν το 2010, φέτος έχουν μειωθεί στους 70.000, «χάθηκαν» δηλαδή 32.000 καθηγητές.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα έως τώρα στοιχεία, 1 στις 7 εκπαιδευτικές θέσεις είναι κενή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ 1 στις 6 είναι κενή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Όπως όλα δείχνουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανοίγει τα χαρτιά της και…ποντάρει στους αναπληρωτές, καθώς δεν δύναται να προσλάβει μεγάλο αριθμό μονίμων εκπαιδευτικών.
 
Οι μεταθέσεις σε Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση έχουν ολοκληρωθεί ενώ μέχρι τέλη Αυγούστου θα ολοκληρωθούν οι αποσπάσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, το χαρτί της απόσπασης θα βρίσκεται στα χέρια των εκπαιδευτικών το αργότερο στις 5 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία.  Αξίζει να σημειωθεί πως την περσινή σχολική χρονιά η κάλυψη των κενών «άργησε» ακόμα και τρεις με τέσσερεις μήνες. Τα μεγαλύτερα θύματα αυτών των καθυστερήσεων κάθε χρόνο είναι οι παραμεθόριες περιοχές και τα ακριτικά νησιά, όπου η ελλιπής διανομή του προσωπικού εκ μέρους του υπουργείου αλλά και η απροθυμία των εκπαιδευτικών να «ξενιτευτούν» έχει αποδειχθεί καταστροφικός συνδυασμός για τους μαθητές αυτών των σχολείων.
 
Πάντως, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος   από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν παραδέχτηκαν το κενό της τάξεως των 22.500 εκπαιδευτικών. Το σχέδιο, όπως έχει αποκαλύψει με τις πολλές συνεντεύξεις που έχει δώσει ο υπουργός το τελευταίο διάστημα, αναφέρει πως οι θέσεις θα καλυφθούν με 19.500 αναπληρωτές μία βδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία. Τρέχουν, βέβαια, και δεν…φτάνουν καθώς τα εναπομείναντα 3.000 κενά, αν υλοποιηθεί το σχέδιο του υπουργείου, δεν θα καλυφθούν.
 
Ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος είχε αποδώσει κυρίως  το πρόβλημα στις 17.500 συνταξιοδοτήσεις  εκπαιδευτικών που έχουν γίνει από το 2013 μέχρι σήμερα καθώς τον πρώτο χρόνο αποχώρησαν 6.200 και 11.200 το 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, πέρυσι για την κάλυψη των σχολικών αναγκών απαιτήθηκαν να γίνουν 19.500 προσλήψεις αναπληρωτών ενώ εφέτος ενώ θα πρέπει να προσληφθούν 24.500 αντίστοιχα καθηγητές, με πρόχειρες εκτιμήσεις θα χρειαστούν 22.500 καθώς οι δύο χιλιάδες μπορούν να εξευρεθούν από την μείωση του ποσοστού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε άλλους φορείς και υπηρεσίες.
 
«Ναι» Σαμαρά- Βενιζέλου στο  διαγωνισμό ΑΣΕΠ
 
Τα… μπαλώματα που επιχείρησε το υπουργείο εξασφαλίζουν την φετινή λειτουργία του σχολείου, όχι όμως και το μέλλον του, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος σε δηλώσεις του επέμεινε ότι το 1 προς 10 στο χώρο της Παιδείας δεν είναι βιώσιμο. Μάλιστα, κοινοποίησε την επιθυμία του να ζητήσει από την τρόικα ανατροπή του μέτρου, ώστε να ξεκλειδώσει ο πολυπόθητος διαγωνισμός ΑΣΕΠ.
 
Πηγές του «Ποντικιού» αναφέρουν ότι τόσο ο Αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχουν ενημερωθεί κι έχουν δώσει πράσινο φως κι αυτό γιατί στους προηγούμενους πίνακες του ΑΣΕΠ έχουν εξαντληθεί όλες οι ειδικότητες από την Άνοιξη του 2014.  Η προσπάθεια άλλωστε της συγκυβέρνησης να «χτίσει» κοινωνικό προφίλ είναι φανερή εδώ και αρκετό και ένας διαγωνισμός είναι ότι…πρέπει!
 
Σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διευθυντή του Υπουργικού Γραφείου του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τάσου Χρηστάκη με τους εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Στη συνάντηση υπήρξε ταύτιση απόψεων όσον αφορά την κάλυψη των κενών των σχολείων σε εκπαιδευτικούς και ειδικά για το σχολικό έτος 2015-2016 στο ότι απαιτείται διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 10.000 εκπαιδευτικών η ανατροπή του κανόνα 1 προς 10.

Το θέμα, βέβαια, είναι τι θα πει η «μαμά» τρόικα γιατί τόσες πολλές προσλήψεις στο Δημόσιο έχουν να γίνουν από την εποχή του…Νώε.  Πηγές του «Ποντικιού» αναφέρουν, βέβαια, ότι τον Δεκέμβριο υπάρχει πιθανότητα να διοριστούν οι 500 εκπαιδευτικοί που είχαν…ξεμείνει από τον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, οι οποίο δεν διορίστηκαν ποτέ. Παράλληλα, ο διευθυντής του υπουργικού γραφείου δεσμεύτηκε για το θέμα των αναπληρωτών ότι θα λήξει μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη. Τόνισε μάλιστα ότι  «έχουμε εξασφαλίσει 2000 αναπληρωτές από τον Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό, 3000 από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 14.500 αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ».

Προτεραιότητα, πάντως, θα δοθεί στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις και στα σχολεία που έχουν…αδειάσει.
 
Προσλήψεις εδώ και τώρα ζητάει η ΟΛΜΕ
 
Να διοριστούν τουλάχιστον τόσοι, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν, ζητάει μέσω του «Ποντικιού», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θέμις Κοτσιφάκης. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κενά είναι τεράστια. Εμείς προτείνουμε να διοριστούν τουλάχιστον τόσοι όσοι είναι οι συνταξιοδοτήσεις.

Ζητήσαμε να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν με τη διαθεσιμότητα. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο των αναθέσεων βάσει νόμου στο οποίο δεν είμαστε αντίθετοι. Δεν μπορεί να διδάξουν όμως κάτι εκτός του αντικειμένου τους που δεν στηρίζετε στο επιστημονικό τους πεδίο. Λείπουν άνθρωποι όχι ώρες. Μένει να δούμε αν θα διοριστούν οι αναπληρωτές που μας έχει πει ο υπουργός Παιδείας. Στη διάρκεια του χρόνου άλλωστε τα κενά αυξάνονται. Κάποιοι παίρνουν συντάξεις, γυναίκες μένουν έγκυες. Άρα, προκύπτουν κενά τα οποία πρέπει να καλυφθούν», μας είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ προσθέτει ακόμη ότι:  «Πρέπει η ηγεσία του υπουργείου να είναι συγκεκριμένη. Προσλήψεις μπορεί να κάνει και χωρίς τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ωστόσο τους εμποδίζει η τρόικα. Αποδεικνύεται βέβαια ότι δεν εφαρμόζουν ούτε το 1 στους 10. Δεν εμποδίζονται όμως να κάνουν διορισμούς. Απλά δεν τους κάνουν. Λένε ότι η αναλογία έχει αλλάξει και ότι είναι 1 προς 5. Αυτό που χρειάζεται είναι να επανέλθουν οι εκπαιδευτικοί και οι ειδικότητες και ότι κενά υπάρξουν να καλυφθούν με μαζικούς διορισμούς μονίμων. Οι συνθήκες οι εργασιακές αλλά και οι συνθήκες της αξιολόγησης δεν βοηθούν το εκπαιδευτικό έργο».
 
Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή στις 11 η ώρα η ΔΟΕ έχει προσκαλέσει στα γραφεία της τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ στο πλαίσιο της σφυρηλάτησης της ενότητας του πανεκπαιδευτικού μετώπου και των κοινών αγώνων αλλά και των αγωνιών για τα ζητήματα που τους αφορούν. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.
 

Πηγή: Το Ποντίκι

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητυ
Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας: Ενίσχυση των Ευκαιριών Απασχόλησης για Απόφοιτους ΕΠΑΛ στη Θεσσαλία
Το πρόγραμμα, το οποίο ανήκει στη Μεταλυκειακή Επαγγελματική Κατάρτιση, αξιοποιεί τις επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες των αποφοίτων...
Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας: Ενίσχυση των Ευκαιριών Απασχόλησης για Απόφοιτους ΕΠΑΛ στη Θεσσαλία