Thumbnail
Τύπος: Ελεύθερος Τύπος 

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να δείχνουν μεγάλη "βουτιά" που ενδεχομένως αγγίξει ακόμα και τα 1.000 μόρια σε αρκετές σχολές.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, καμία από τις σχολές - όνειρο για τους υποψήφιους δεν αναμένεται να σκαρφαλώσει πάνω από τα 19.000 μόρια.

Βασική αιτία, τα απαιτητικά θέματα στα Μαθηματικά (2ο και 4ο πεδίο), τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα οι αριστούχοι να μειωθούν στο μισό σε σχέση με το 2012.

Ενδεικτικά, σε σχολές όπως το Μαθηματικό της Αθήνας αναμένεται πτώση περί τα 400 μόρια, το Φυσικό κατρακυλάει κατά 500 μόρια, ενώ στις σχολές του ΕΜΠ η βάση δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 18.500 μόρια.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις σχολές που φιλοξενούνται στην επαρχία, με πτώση στις βάσεις σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Πάτρα.

Μείωση των αριστούχων παρατηρήθηκε  και στο 3ο πεδίο που αφορά τις ιατρικές σχολές με αποτέλεσμα και εκεί οι βάσεις να μην ξεπεράσουν τα 19.000 μόρια.

Μόλις 693 υποψήφιοι βαθμολογήθηκαν με 19 και 20, ποσοστό χαμηλότερο του 1%. Ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι θέσεις στις δημοφιλείς σχολές, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ιατρική Αθηνών, που εδώ και χρόνια ακολουθεί μόνο ανοδική πορεία στις βάσεις, δεν θα ξεπεράσει τα 19.000 μόρια.

Πτώση της τάξης των 200 - 300 μορίων αναμένεται και στα περιφερειακά Ιδρύματα αλλά και στην Κτηνιατρική Σχολή.

Ούτε οι Οικονομικές Σχολές του Καποδιστριακού και του ΟΠΑ γλιτώνουν από το μαχαίρι στα μόρια, όπου πιθανολογείται πτώση ακόμα και 600 μορίων.

Η κατάσταση ενδέχεται να είναι πιο σταθερή στις σχολές που αφορούν τις κοινωνικές επιστήμες, καθώς οι υποψήφιοι σε αυτές δεν ζορίστηκαν στον ίδιο βαθμό. Μικρότερη υποχώρηση -περί τα 300 μόρια- αναμένεται στη Νομική, Φιλολογία και Παιδαγωγικά Τμήματα.

Στις φετινές πανελλαδικές οι αριστούχοι μειώθηκαν στα 15 από τα συνολικά 22 μαθήματα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα, από 18 - 20 έγραψε το 5,7% των υποψηφίων έναντι 13,5% το 2012.

news247

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα πάρετε το «άγνωστο» επίδομα των 900 ευρώ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

επέμβαση γραφειά ΝΑΡ, ΝΚΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Τέμπη: Καταγγελία για επέμβαση ΜΑΤ σε γραφεία ΝΚΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και KA (Βίντεο)
Δημοσιεύουμε καταγγελία για απρόκλητη αστυνομική επιχείρηση σε γραφεία πολιτικών οργανώσεων και εφημερίδας.
Τέμπη: Καταγγελία για επέμβαση ΜΑΤ σε γραφεία ΝΚΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και KA (Βίντεο)
ελένη
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών για την απώλεια της Ελένης Καραμαλέγκου
«Η Ελένη Καραμαλέγκου υπήρξε οραματίστρια και πρωτοπόρος στον τομέα της διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων»
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών για την απώλεια της Ελένης Καραμαλέγκου
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης για Τέμπη: «Γυρίζουμε την πλάτη σε όσους εκμεταλλεύτηκαν το εθνικό πένθος»
Έκκληση για σεβασμό, ενότητα και αυστηρή αλλά αμερόληπτη απόδοση ευθυνών στην επέτειο της τραγωδίας με τους 57 νεκρούς
Μητσοτάκης για Τέμπη: «Γυρίζουμε την πλάτη σε όσους εκμεταλλεύτηκαν το εθνικό πένθος»