ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Τ.Ε.Ι. (Ο.Σ.Ε.Π. - Τ.Ε.Ι.) ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ & ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ, ΑΙΓΑΛΕΩ
Τ.Κ. 12 210
Τηλ: 210 - 5385142
Fax : 210-5385859 e-mail : [email protected]
Αρ. Πρωτ.: 2348 Αθήνα, 05/12/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κατόχους τίτλων αλλοδαπού ιδρύματος και κολεγίων
Σε μία χρονική περίοδο που η δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση έχει αφεθεί στην τύχη της (συνεχής και δραστική μείωση των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων, απόλυση διοικητικού προσωπικού, παύση διορισμών εκλεγμένου εκπαιδευτικού προσωπικού και δραστική μείωση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού) η πολιτεία δραστηριοποιείται με συστηματικό τρόπο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις στήριξης των κολλεγίων, που με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising) ξένων ιδρυμάτων επιθυμούν να λειτουργήσουν ως Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια με τους νόμους του Υπουργείου Παιδείας, του κ. Στυλιανίδη το 2008, της κ. Διαμαντοπούλου το 2011 και πρόσφατα του κ. Αρβανιτόπουλου (Ν.4076/2012), καθώς επίσης και με την ψήφιση του 3ου μνημονίου (Ν.4093/2012).
Οι ρυθμίσεις αυτές υπέρ των κολεγίων υπερβαίνουν κατά πολύ ακόμα και τις «υποχρεώσεις» της χώρας έναντι της ΕΕ, που απέρρεαν από την οδηγία 36/2005. Η απαίτηση της ΕΕ από την Ελλάδα, ήταν να επιτρέπει τη συνεργασία των ελληνικών κολεγίων με τα πανεπιστήμια της ΕΕ, για την παροχή πτυχίων των πανεπιστημίων της ΕΕ, σε όσους σπούδαζαν στα κολέγια της Ελλάδας και την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, εφόσον αυτά αναγνωρίζονται από τη χώρα της συγκεκριμένης ΕΕ. Τώρα, τα πανεπιστήμια με τα οποία μπορούν να συνεργάζονται τα κολέγια δεν είναι μόνο των χωρών της ΕΕ, αλλά από οποιαδήποτε ήπειρο. Επίσης, τα πτυχία που χορηγούν τα κολέγια αναγνωρίζονται ως επαγγελματικά ισοδύναμα των ΑΕΙ της Ελλάδας και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κάτοχοί τους μπορούν να ασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα αντιστοιχεί στο πτυχίο που κατέχουν, μπορούν να διορίζονται στο Δημόσιο, μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στα κολέγια.
Οι πρόσφατες ρυθμίσεις, όπως εμπεριέχονται στο μνημόνιο 3 και λίγες μέρες μετά έγιναν πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπουν:
α. Τα κολέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ' αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
β. Επίσης περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία (κολέγια) πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα προγράμματα σπουδών των οποίων οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, εφόσον αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ορίζονται οι διεθνείς οργανισμοί πιστοποίησης.
Το υπουργείο παιδείας πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα: γιατί πρέπει να κάνουμε κάτι πέρα από τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ. Ποιοι ευνοούνται; Προφανώς χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν ισχυρό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν και ημεδαποί επιχειρηματίες που είτε συνεργάζονται με πανεπιστήμια εκτός ΕΕ, κυρίως των ΗΠΑ, είτε που δεν συνεργάζονται με κανένα ξένο πανεπιστήμιο και απαιτούν τα πτυχία που παρέχουν να αναγνωρίζονται.
Το επιπλέον ερώτημα που προκύπτει για τα ιδρύματά μας είναι εύλογο: Πως είναι δυνατόν να έχουν οι απόφοιτοι των κολεγίων πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, όταν μετά από τόσο χρόνια εκκρεμεί ακόμη η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα πολλών ειδικοτήτων πτυχιούχων ΤΕΙ;
Η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ από το 2008 έχει τοποθετηθεί ρητά υπέρ της απαγόρευσης της δικαιόχρησης του τίτλου αλλοδαπού ιδρύματος γιατί αντιβαίνει στο άρθρο 16 του συντάγματος, αφού η παροχή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα επιτρέπεται μόνο από πλήρως αυτοδιοικούμενα ΝΠΔΔ και η οργάνωση της εκπαίδευσης αποτελεί εθνική αρμοδιότητα. Δεν υφίσταται καμία κοινοτική διάταξη για την επιβολή της δικαιόχρησης.
Η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ :
· Ζητάει από το Υπουργείο Παιδείας την απαγόρευση της λειτουργίας των επιχειρήσεων μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που συνεργάζονται με σχέση δικαιόχρησης (franchising) με πανεπιστήμια της αλλοδαπής.
· Καλεί, τόσο τις Ομοσπονδίες της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, όσο και τις Διοικήσεις των ΑΕΙ στην από κοινού προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο για την ακύρωση των νομοθετικών ρυθμίσεων που αντιβαίνουν στο άρθρο 16 του Συντάγματος.
Ο Πρόεδρος
Γιάννης Τσάκνης Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας |
|
Ο Γραμματέας
Γεώργιος Ανδρεάδης Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Θεσσαλονίκης |
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ