Έντονη κριτική στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΠΥΣΠΕ Λέσβου ασκεί ο ΣΕΠΕ Λήμνου, με αφορμή, όπως υποστηρίζει, τον τρόπο κάλυψης των διδακτικών κενών και τη διαχείριση των μαθητικών τμημάτων στα σχολεία του νησιού.
Ο Σύλλογος κάνει λόγο για υποβάθμιση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, μαθήματα όπως η Θεατρική Αγωγή, τα Εικαστικά, η Μουσική και η Φυσική Αγωγή ανατίθενται σε εκπαιδευτικούς ΠΕ70, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στους αντίστοιχους κλάδους.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη Θεατρική Αγωγή, για την οποία ο ΣΕΠΕ Λήμνου υποστηρίζει ότι δεν έχει εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα οι ώρες να καλύπτονται σε αρκετές περιπτώσεις από εκπαιδευτικούς άλλης ειδικότητας. Παράλληλα, επισημαίνει αντίστοιχο ζήτημα στη Φυσική Αγωγή στο Δημοτικό Σχολείο Κοντοπουλίου.
Στο επίκεντρο της ανακοίνωσης βρίσκονται και τα πολυπληθή τμήματα. Ο ΣΕΠΕ Λήμνου ζητά τον διαχωρισμό τμημάτων 25 μαθητών στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας, καθώς και τμήματος 24 μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο Μούδρου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί ΠΕ70 που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Να σταματήσει η απαξίωση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και η πολιτική των πολυπληθών τμημάτων και της εξοικονόμησης εκπαιδευτικών.
Σε μια νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε και πάλι με χιλιάδες κενά στα σχολεία, με πολυπληθή τμήματα και απαξιωμένους εκπαιδευτικούς, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και το ΠΥΣΠΕ Λέσβου, εφαρμόζοντας την πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, συνεχίζει την απαξίωση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και την πολιτική των πολυπληθών τμημάτων και της εξοικονόμησης εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα, ενώ μετά και την τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων των καλλιτεχνικών μαθημάτων Θεατρικής Αγωγής, Εικαστικών και Μουσικής, καθώς και Φυσικής Αγωγής, αναθέτουν τα μαθήματα αυτά σε εκπαιδευτικούς αλλότριας ειδικότητας ΠΕ70 για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους, ενώ, σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία (ΠΔ 462/1991 και N.4386/2016, άρθρο 33, παράγραφός 5), μπορούν να τους ανατίθενται μέχρι τη συμπλήρωση τους ωραρίου τους, ώρες για ενισχυτική διδασκαλία ή και γραμματειακή υποστήριξη.
Αυτό γίνεται σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας που δικαιούνται να διδάσκονται τα μαθήματα αυτά από εκπαιδευτικούς της αντίστοιχης ειδικότητας.
Σε ό,τι αφορά το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έχει διοριστεί κανένας εκπαιδευτικός της αντίστοιχης ειδικότητας αλλά ούτε και προσλαμβάνεται αντίστοιχος αναπληρωτής, ενώ απαιτούνται 2 εκπαιδευτικοί για την κάλυψη όλων των δημοτικών σχολείων της Λήμνου, με αποτέλεσμα να αναθέτουν συστηματικά το μάθημα αυτό σε εκπαιδευτικούς ΠΕ70. Η κατανομή των ωρών δεν γίνεται δίκαια ούτε στην περίπτωση της φετινής χρονιάς, που υπάρχει εκπαιδευτικός με δύο ειδικότητες (έχει και την ειδικότητα της Θεατρικής Αγωγής ΠΕ91.01), όπου χωρίς να δώσουν τη δυνατότητα δήλωσης προτίμησης τοποθέτησης με βάση τα υπάρχοντα πραγματικά κενά όλων των δημοτικών σχολείων του νησιού και να συμπληρώσουν τα υπόλοιπα με διορισμό αναπληρωτή εκπαιδευτικού της αντίστοιχης ειδικότητας, διαμόρφωσαν κατά το δοκούν ένα συνδυασμό 5 σχολείων. Μάλιστα, κατά παράβαση και του ΠΔ79/2017 άρθρο 11 παράγραφος 7, σύμφωνα με το οποίο τα μαθήματα της Αισθητικής Αγωγής και της Φυσικής Αγωγής δύναται να ανατεθούν σε εκπαιδευτικούς ΠΕ70 μόνο σε περιπτώσεις μη κάλυψης των διδακτικών ωρών από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων, προηγήθηκε σε πολλά σχολεία, η ανάθεση του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής σε εκπαιδευτικούς ΠΕ70. Ακόμα και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας, που υπάρχει απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων με την οποία ζητούν τη διδασκαλία του μαθήματος από εκπαιδευτικό της αντίστοιχης ειδικότητας, δεν ενέκριναν την τοποθέτηση εκπαιδευτικού ΠΕ91.01.
Παρομοίως, ενώ υπάρχει κενό σε εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Κοντοπουλίου, οι ώρες αυτές ανατίθενται σε εκπαιδευτικό ΠΕ70, την ίδια στιγμή που υπάρχει εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής στο νησί με μειωμένο ωράριο που ζητά και θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε πλήρους ωραρίου και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κοντοπουλίου να απολαμβάνουν την ίδια μεταχείριση στα μορφωτικά τους δικαιώματα με τους υπόλοιπους μαθητές του νησιού.
Επιπλέον, εφαρμόζοντας την πολιτική εξοικονόμησης εκπαιδευτικών και την αντιμετώπιση μαθητών και εκπαιδευτικών ως αριθμούς, αρνούνται να χωρίσουν πολυπληθή τμήματα 25 μαθητών στο 1ο και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας, καθώς και 24 μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο Μούδρου, επικαλούμενοι την ισχύουσα νομοθεσία, τη στιγμή μάλιστα που δεν θα υπήρχε οικονομική κρατική οικονομική επιβάρυνση, καθώς υπάρχουν ήδη στο νησί εκπαιδευτικοί ΠΕ70 που είναι στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και θα μπορούσαν να διδάξουν στα επιπλέον τμήματα.
Όπως φαίνεται, εφαρμόζουν τη νομοθεσία αλά κάρτ, όπως βολεύει στην πολιτική τους, σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.
Καταγγέλλουμε αυτές τις αντιεκπαιδευτικές μεθοδεύσεις της Διεύθυνσης και του ΠΥΣΠΕ Λέσβου και απαιτούμε:
- Να δοθούν όλα τα κενά για επιλογή τοποθέτησης σε σχολεία, της εκπαιδευτικού που έχει και την ειδικότητα της Θεατρικής Αγωγής και να διοριστεί επιπλέον εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής για την κάλυψη και των υπόλοιπων κενών ωρών του μαθήματος.
- Να αναβαθμιστεί σε πλήρους ωραρίου ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής για να καλυφθούν οι κενές ώρες στο Δημοτικό Σχολείο Κοντοπουλίου.
- Να καλυφθούν όλα τα κενά των μαθημάτων ειδικοτήτων στα σχολεία της Λήμνου, από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων κλάδων.
- Να χωριστούν για παιδαγωγικούς λόγους τα πολυπληθή τμήματα 25 και 24 μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία 1ο και 2ο Μύρινας και Μούδρου.
- Τμήματα μέχρι 15 νήπια, προνήπια και μαθητές στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
- Η συμπλήρωση ωραρίου των εκπαιδευτικών ΠΕ70 να γίνεται με ανάθεση ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας ή και γραμματειακής υποστήριξης, λαμβάνοντας υπόψη και την αυξημένη γραφειοκρατία στα σχολεία.
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να υποστηρίξουν τα παραπάνω αιτήματα προς όφελος της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης των παιδιών τους.
Καλούμε τους αιρετούς του ΠΥΣΠΕ Λέσβου να τοποθετηθούν δημόσια στα αιτήματα του Συλλόγου μας.