Με αφορμή την τραγωδία στο εργοστάσιο της «Βιολάντα» και τα διαρκώς αυξανόμενα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα, η ΟΙΕΛΕ επαναφέρει στο προσκήνιο ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε πριν από μήνες σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης.
Ένα περιστατικό που, από καθαρή τύχη, δεν εξελίχθηκε σε τραγωδία με θύματα μαθητές και εργαζόμενους και το οποίο αποκαλύπτει με τον πιο ωμό τρόπο τη συστηματική έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων, την ανοχή σε επικίνδυνες πρακτικές και την προτεραιότητα που δίνεται στην προστασία επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος της ανθρώπινης ζωής.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Η παραλίγο «Βιολάντα» της ιδιωτικής εκπαίδευσης και η πλήρης αδιαφορία των αρχών!
Η τραγωδία με τις 5 νεκρές εργάτριες στο εργοστάσιο της «Βιολάντα» στα Τρίκαλα αποδεικνύει ότι στη χώρα μας υπάρχει πολύ μεγάλο ζήτημα με την τήρηση προδιαγραφών υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Και φυσικά δεν είναι το μόνο περιστατικό, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την τελευταία 4ετία έχουμε τόσους νεκρούς και σοβαρά τραυματίες στους χώρους εργασίας όσους δεν είχαμε την τελευταία 25ετία!
10 μήνες πριν η ιδιωτική εκπαίδευση δεν θρήνησε θύματα λόγω πυρκαγιάς σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς από καθαρή τύχη δεν κάηκαν δεκάδες παιδιά και μαθητές με τις ευθύνες της διοίκησης του σχολείου να είναι τεράστιες. Οι καταγγελίες γονέων, της ΟΙΕΛΕ και του ΣΙΕΛΒΕ «εξετάστηκαν» από τις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές, όπως συνήθως εξετάζονται. Με την πρόθεση της υπεράσπισης του ιδιοκτήτη-επιχειρηματία και όχι του δημόσιου συμφέροντος και έτσι η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο χωρίς να επιβληθεί καμία ποινή…
Σύμφωνα με την καταγγελία, αν και προκλήθηκε πυρκαγιά στο λεβητοστάσιο του σχολείου, το σχολείο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά και δεν κλήθηκε καν η πυροσβεστική! Οι αρμόδιοι του με λίγα λόγια έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή πολλών παιδιών, από φόβο μήπως εκτεθεί το σχολείο σε έλεγχο! Το χειρότερο από όλα είναι πως το σχολείο ισχυρίστηκε πως πρόκειται για … άσκηση πυρκαγιάς (!!), ενώ οι καπνοί είχαν περικυκλώσει το χώρο και είχαν εισβάλει στις μαθητικές αίθουσες!
Το πλέον εξοργιστικό: Μετά από τις καταγγελίες των γονέων και των συνδικαλιστικών μας οργάνων, οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να διεξάγουν ΕΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ΕΔΕ κατέληξε σε …αθώωση των υπευθύνων του σχολείου με την αιτιολογία ότι δεν υπήρξαν θύματα! Αλλά δεν εντυπωσιαζόμαστε! Τι έκανε, άλλωστε, η πολιτεία, το Υπουργείο Παιδείας για τα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς ελεγμένα κτήρια; Τι έκανε για την παράνομη μεταφορά παιδιών σε Κέντρα Μελέτης με ακατάλληλα οχήματα και οδηγούς ιδιοκτήτες και διδάσκοντες; Τι έκανε για τα summer camps, πολλά εκ των οποίων λειτουργούν χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας; Πρέπει να χαθούν ζωές για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι;
Καλούμε κάθε πολίτη να αναλογιστεί τι ακριβώς συμβαίνει, όχι μόνο στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα. Με την πολιτική της υπεράσπισης επιχειρηματικών συμφερόντων, της απουσίας ουσιαστικών ελέγχων, την μη τήρηση όρων ασφάλειας και υγείας στην εργασία, την μη επιμόρφωση των εργαζόμενων, η κατάσταση συνεχώς θα επιδεινώνεται.
Δεν επιτρέπεται το 2026 εργαζόμενοι να φεύγουν για την εργασία τους χωρίς να γνωρίζουν, αν θα επιτρέψουν! Φτάνει πια! Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε απλή στατιστική, δεν είμαστε αριθμοί!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Μαρίλη Ματαφτσή