συνέδριο παμακ
Θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση τόσο για συναφείς εμπειρίες από την ευρύτερη νοτιο-ανατολική Ευρώπη και τη λεκάνη της Μεσογείου όσο και τις σύγχρονες πολιτικές και πρακτικές που εφαρμόζονται ή προτείνονται, και αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες θετικά ως ένα δυναμικό ανάπτυξης για την χώρα που τους υποδέχεται

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με αφορμή τα 100 χρόνια από το 1922, διοργανώνει διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Πρόσφυγες ως μοχλός ανάπτυξης – Μαθήματα από το 1922 και προοπτικές», την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί στις 9:15 το πρωί της Παρασκευής, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Ιδρύματος.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (ΒΣΑΣ), το Εργαστήριο Πολιτισμού, Συνόρων και Κοινωνικού Φύλου, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΟΕ), το Εργαστήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΜΕΤ), το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιστορία, Ανθρωπολογία και Πολιτισμός στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη» και το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Human Rights and Migration Studies”.

Οι εργασίες θα επικεντρωθούν στην εμπειρία του 1922, εστιάζοντας στο γεγονός ότι το έργο της σταδιακής συμπερίληψης των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο και τις υπόλοιπες περιοχές των πληθυσμιακών ανταλλαγών, αποτέλεσε για την Ελλάδα σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της κοινωνίας.

Όπως επισημαίνει η επιστημονικά υπεύθυνη του συνεδρίου, καθηγήτρια του Τμήματος ΒΣΑΣ, Ελένη Γ. Γαβρά, «το συνέδριο θα εστιάσει στην εμπειρία του 1922 μέσα ακριβώς από τις δυνατότητες και προοπτικές που άνοιξε στην ελληνική κοινωνία και οικονομία για ένα δυναμικό μετασχηματισμό. Θα εξετάσει ποιες ήταν οι διεθνείς και εθνικές πολιτικές και πρακτικές που υποστήριξαν αυτόν το μετασχηματισμό. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις της κοινωνίας και των ίδιων των προσφύγων; Πότε, από ποιους και για πόσο θεωρούνται “πρόσφυγες”; Ποιες οι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αποτιμήσεις του “προσφυγικού παράγοντα”;».

Η κ. Γαβρά επισημαίνει ότι η διοργάνωση, η οποία υποστηρίζεται από μια Επιστημονική Επιτροπή με μέλη της εγνωσμένου κύρους επιστήμονες με προεξάρχουσα  την Ομότιμη Καθηγήτρια Ευτυχία Βουτυρά, θα επιδιώξει ώστε η εμπειρία του 1922 να χρησιμοποιηθεί συγκριτικά με το σήμερα.

«Θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση τόσο για συναφείς εμπειρίες από την ευρύτερη νοτιο-ανατολική Ευρώπη και τη λεκάνη της Μεσογείου όσο και τις σύγχρονες πολιτικές και πρακτικές που εφαρμόζονται ή προτείνονται, και αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες θετικά ως ένα δυναμικό ανάπτυξης για την χώρα που τους υποδέχεται».

«Θα μελετήσουμε», λέει η ίδια, «τι σημαίνει η έννοια του “θετικού παραδείγματος” (επιτυχία) στην περίπτωση μιας “προσφυγικής κρίσης” (οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ένταξη); Πώς μας βοηθά να κατανοήσουμε και να συμπεριλάβουμε κοινωνικά νέες κατηγορίες προσφύγων στη σύγχρονη πραγματικότητα;».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://refugees-growth.gr/ όπου βρίσκεται το αναλυτικό πρόγραμμα: http://refugees-growth.gr/wp-content/uploads/2022/09/Programa-Synedriou.pdf και περιλήψεις των εισηγήσεων: http://refugees-growth.gr/wp-content/uploads/2022/09/Perilipsi-synedriou.pdf

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

thessaloniki_foitites
Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία φοιτητών για τα Τέμπη με μαύρα μπαλόνια στην παρέλαση
Διαμαρτυρία φοιτητών για την τραγωδία στα Τέμπη, με μαύρα μπαλόνια στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία φοιτητών για τα Τέμπη με μαύρα μπαλόνια στην παρέλαση
didaskalia
Ελληνική εκπαίδευση: Πρόσεχε παιδί μου, μη μείνεις πίσω
«Κανονικά οι διδακτικές ενέργειες και η γενικότερη παιδαγωγική στάση του δασκάλου απέναντί σου θα έπρεπε να είναι - δεν θυμάμαι ποιος το έλεγε,...
Ελληνική εκπαίδευση: Πρόσεχε παιδί μου, μη μείνεις πίσω