Πρόσφυγες από την Ουκρανία
Σχεδόν 5 εκατ. Ουκρανοί έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Σχεδόν 5 εκατ. Ουκρανοί έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις εκτοπισμού ανθρώπων που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

Συνολικά, 4.816.923 Ουκρανοί καταγράφηκαν ως πρόσφυγες σε 44 ευρωπαϊκές χώρες από τις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από τη UNHCR.

Πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα συνολικά: πάνω από 7,3 εκατ. διελεύσεις συνόρων από την Ουκρανία, χωρίς επιστροφή, έχουν καταγραφεί από τότε έως τις 7 Ιουνίου.

Περίπου 2,3 εκατ. Ουκρανοί έχουν επιστρέψει στη χώρα τους αφού την εγκατέλειψαν, σύμφωνα με την UNHCR. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, επιστρέφουν κυρίως για να δουν τους δικούς τους, να ελέγξουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα σπίτια τους, για να δουλέψουν ή να βοηθήσουν άλλους να φύγουν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 90% των Ουκρανών που έχει διαφύγει στο εξωτερικό είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες 18 έως 60 ετών, που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία, είναι υποχρεωμένοι να μείνουν πίσω.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκτιμά ότι πάνω από 8 εκατ. Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας λόγω του πολέμου.

Πάνω από τις μισές διελεύσεις συνόρων από την Ουκρανία γίνονται προς την Πολωνία (3,8 εκατ. αφίξεις, εκ των οποίων 1,15 εκατ. έχουν καταγραφεί εκεί ως πρόσφυγες), σύμφωνα με την UNHCR.

Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι βρήκαν καταφύγιο σε άλλες γειτονικές χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία ή η Μολδαβία, με κάθε μία εξ αυτών να καταγράφει επισήμως πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ως πρόσφυγες.

Ωστόσο η πλειονότητα των καταγεγραμμένων προσφύγων βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: περίπου 780.000 στη Γερμανία, κοντά 367.000 στην Τσεχία, πάνω από 118.000 στην Ισπανία και δεκάδες χιλιάδες σε πολλά άλλα κράτη.

«Το επίπεδο αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες που παρατηρείται σε αυτές τις χώρες παραμένει εξαιρετικό», ανέφερε η UNHCR. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία για τη Ρωσία και περίπου 17.000 για τη Λευκορωσία, χώρα-σύμμαχο της Μόσχας, από την έναρξη της εισβολής. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που επέστρεψαν στην Ουκρανία από αυτές τις δύο χώρες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Γεμίζουν τα νοσοκομεία με μαθητές με διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα