ειδικη αγωγή
Πρόσφυγες από την Ουκρανία
Σχεδόν 5 εκατ. Ουκρανοί έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Σχεδόν 5 εκατ. Ουκρανοί έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις εκτοπισμού ανθρώπων που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

Συνολικά, 4.816.923 Ουκρανοί καταγράφηκαν ως πρόσφυγες σε 44 ευρωπαϊκές χώρες από τις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από τη UNHCR.

Πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα συνολικά: πάνω από 7,3 εκατ. διελεύσεις συνόρων από την Ουκρανία, χωρίς επιστροφή, έχουν καταγραφεί από τότε έως τις 7 Ιουνίου.

Περίπου 2,3 εκατ. Ουκρανοί έχουν επιστρέψει στη χώρα τους αφού την εγκατέλειψαν, σύμφωνα με την UNHCR. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, επιστρέφουν κυρίως για να δουν τους δικούς τους, να ελέγξουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα σπίτια τους, για να δουλέψουν ή να βοηθήσουν άλλους να φύγουν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 90% των Ουκρανών που έχει διαφύγει στο εξωτερικό είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες 18 έως 60 ετών, που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία, είναι υποχρεωμένοι να μείνουν πίσω.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκτιμά ότι πάνω από 8 εκατ. Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας λόγω του πολέμου.

Πάνω από τις μισές διελεύσεις συνόρων από την Ουκρανία γίνονται προς την Πολωνία (3,8 εκατ. αφίξεις, εκ των οποίων 1,15 εκατ. έχουν καταγραφεί εκεί ως πρόσφυγες), σύμφωνα με την UNHCR.

Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι βρήκαν καταφύγιο σε άλλες γειτονικές χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία ή η Μολδαβία, με κάθε μία εξ αυτών να καταγράφει επισήμως πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ως πρόσφυγες.

Ωστόσο η πλειονότητα των καταγεγραμμένων προσφύγων βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: περίπου 780.000 στη Γερμανία, κοντά 367.000 στην Τσεχία, πάνω από 118.000 στην Ισπανία και δεκάδες χιλιάδες σε πολλά άλλα κράτη.

«Το επίπεδο αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες που παρατηρείται σε αυτές τις χώρες παραμένει εξαιρετικό», ανέφερε η UNHCR. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία για τη Ρωσία και περίπου 17.000 για τη Λευκορωσία, χώρα-σύμμαχο της Μόσχας, από την έναρξη της εισβολής. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που επέστρεψαν στην Ουκρανία από αυτές τις δύο χώρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Ανοιγμα σχολείων: Εβδομαδιαίο τεστ κορονοϊού και μάσκες προτείνει ο Σαρηγιάννης
Ο κ. Σαρηγιάννης ζήτησε επίσης να γίνεται καλός αερισμός των χώρων ενώ εστίασε στη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα ιδίως σε Πανεπιστήμια και...
Ανοιγμα σχολείων: Εβδομαδιαίο τεστ κορονοϊού και μάσκες προτείνει ο Σαρηγιάννης