pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Παιδί, παιχνίδι, τουβλάκια, ειδική αγωγή
Ιδιωτικά κέντρα λειτουργούν σε ακατάλληλους χώρους με ελάχιστο, εξουθενωμένο και κακοπληρωμένο προσωπικό - Η καταγγελία της ΠΟΜΕΕΑ

Με αφορμή το περιστατικό κακοποίησης παιδιού με αυτισμό σε ιδιωτικό κέντρο ειδικής αγωγής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) αναφέρει ότι «έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει στους αρμόδιους κρατικούς φορείς ιδιωτικά κέντρα που στο όνομα του επιχειρηματικού κέρδους κάνουν σκόντο στους όρους λειτουργίας τους αναπτύσσοντας δραστηριότητες σε ακατάλληλους χώρους, με ελάχιστο, εξουθενωμένο και κακοπληρωμένο προσωπικό, που πολλές φορές εργάζεται χωρίς καν σύμβαση εργασίας, επιβάλλοντας στο προσωπικό και στους θεραπευτές αλλότρια καθήκοντα, χωρίς τα απαραίτητα εξειδικευμένα υλικά και μέσα».

Στη συνέχεια, η ΠΟΜΕΕΑ επισημαίνει ότι «ο χώρος μας βρίθει από εμπόρους αναπηρίας που πίσω από τη βιτρίνα της κοινωνικής ευαισθησίας κρύβουν σαπίλα, βρώμα και δυσωδία αφού μοσχοπουλάνε την πραμάτεια τους σε οικογένειες που ήδη βιώνουν δυσκολίες».

«Οι καταγγελίες αυτές παραμένουν αναπάντητες όχι από αστοχία ή ανικανότητα αλλά γιατί το κράτος στηρίζει την επιχειρηματική δράση στο χώρο της ειδικής αγωγής» προσθέτει.

Η καταγγελία

Αναλυτικά, η καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ):

Τις τελευταίες μέρες έχει βγει στη δημοσιότητα ένα βίντεο κακοποίηση παιδιού με αυτισμό σε ιδιωτικό κέντρο ειδικής αγωγής που προκαλεί αποτροπιασμό και απέχθεια. Ένα βίντεο που αποσιωπήθηκε για πάνω από 2 χρόνια, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά και υπόνοιες για τη σκοπιμότητα τόσο της συγκάλυψης του, όσο και της δημοσιοποίησής του τη συγκεκριμένη στιγμή. Πολύ δε περισσότερο όταν για το  συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο υπήρχε σχετικά πρόσφατη καταγγελία (Ιούλιος του 2021) του κλαδικού σωματείου ΣΕΜΙΣΕΑ για λειτουργία καλοκαιρινού κατασκηνωτικού προγράμματος σε εντελώς ακατάλληλο χώρο, χωρίς αδειοδότηση, χωρίς καμία πρόβλεψη για σύστημα πυρόσβεσης, χωρίς επάρκεια προσωπικού αλλά και απουσία εξειδικευμένου προσωπικού προκειμένου να υλοποιήσει το διαφημιζόμενο πρόγραμμα με μπάνια στη θάλασσα και άλλες εξωτερικές δραστηριότητες.  

Έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει στους αρμόδιους κρατικούς φορείς ιδιωτικά κέντρα που στο όνομα του επιχειρηματικού κέρδους κάνουν σκόντο στους όρους λειτουργίας τους αναπτύσσοντας δραστηριότητες σε ακατάλληλους χώρους, με ελάχιστο, εξουθενωμένο και κακοπληρωμένο προσωπικό, που πολλές φορές εργάζεται χωρίς καν σύμβαση εργασίας, επιβάλλοντας στο προσωπικό και στους θεραπευτές αλλότρια καθήκοντα, χωρίς τα απαραίτητα εξειδικευμένα υλικά και μέσα.

Ο χώρος μας βρίθει από εμπόρους αναπηρίας που πίσω από τη βιτρίνα της κοινωνικής ευαισθησίας κρύβουν σαπίλα, βρώμα και δυσωδία αφού μοσχοπουλάνε την πραμάτεια τους σε οικογένειες που ήδη βιώνουν δυσκολίες και θεωρούν ότι εκεί μπορούν να βρουν την υποστήριξη που τους στερεί το κράτος με την τραγική έλλειψη δημόσιων δομών.

Οι καταγγελίες αυτές παραμένουν αναπάντητες όχι από αστοχία ή ανικανότητα αλλά γιατί το κράτος στηρίζει την επιχειρηματική δράση στο χώρο της ειδικής αγωγής, ενώ μέσω της συνεχώς μειούμενης χρηματοδότησης οδηγεί τις ελάχιστες δημόσιες δομές ειδικής αγωγής και αποκατάστασης στην απαξίωση με ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, άθλιες και πολλές φορές ακατάλληλες κτηριακές υποδομές.

Πατώντας δε πάνω σε αυτή τη πολιτική που έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και η σημερινή της ΝΔ ο χώρος της ιδιωτικής Ειδικής Αγωγής έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί ανεξέλεγκτα φθάνοντας πολλές φορές όχι μόνο να πυροδοτεί τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές αλλά να γίνεται εξ ορισμού κακοποιητικός για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που προσπαθούν να στριμώξουν τις ανάγκες τους στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, με τους επιχειρηματίες του χώρου να κόβουν και να ράβουν τις θεραπείες ανάλογα με το βαλάντιο της κάθε οικογένειας και όχι σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Διεκδικούμε άμεσα:

  • Καμία συγκάλυψη. Καμία ανοχή σε τέτοιου είδους  φαινόμενα. Να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες και να αποδοθούν ευθύνες.
  • Κανένα κέντρο ειδικής αγωγής να μη λειτουργεί χωρίς να εξασφαλίζονται οι αναγκαίες προδιαγραφές (υποδομή, εξοπλισμός, στελέχωση με όλο το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό κ. λ. π.) 

Η Ειδική Αγωγή είναι πραγματικά μια ζωτική ανάγκη για τους ανθρώπους με αναπηρία, για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και όχι αντικείμενο κερδοφορίας. Γι’ αυτό παλεύουμε για ειδική αγωγή δημόσια και δωρεάν για όλους τους ανθρώπους που την έχουνε ανάγκη, με υψηλού επιπέδου επιστημονικά κριτήρια με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης.

Άλλωστε οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή δεν εκπαιδευτήκαμε για να βγάζουμε κέρδος από τον ανθρώπινο πόνο αλλά για να δουλέψουμε υπηρετώντας κοινωνικές ανάγκες.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Το Διοικητικό Συμβούλιο

της Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το πιο γρήγορο τεστ ευφυΐας στον κόσμο: Δείτε με τρεις ερωτήσεις αν έχετε IQ πάνω απ’ το μέσο όρο

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

mitsotakis erntogan
Ερντογάν: Δεν υπάρχει για μένα Μητσοτάκης - Δεν θα δεχθώ να συναντηθώ μαζί του
«Από σήμερα, για εμένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχθώ να συναντηθώ ποτέ μαζί του», διεμήνυσε ο Ερντογάν - «Η Ελλάδα έχει κτίσει 10...
Ερντογάν: Δεν υπάρχει για μένα Μητσοτάκης - Δεν θα δεχθώ να συναντηθώ μαζί του
Κυριάκος Μητσοτάκης
Φοιτητική στέγη όχι... «κατ' ανάγκη δωρεάν» προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων της χώρας προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Κάνει λόγο για «φτηνή και ανταγωνιστική φοιτητική...
Φοιτητική στέγη όχι... «κατ' ανάγκη δωρεάν» προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
zetta makri
Άδειες ανατροφής νεοδιόριστων: Δίνονται αναδρομικά όταν το επιτρέπει ο νόμος
Οι άδειες ανατροφής νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ δίνονται αναδρομικά όταν το επιτρέπει ο νόμος και όταν πληρούνται οι...
Άδειες ανατροφής νεοδιόριστων: Δίνονται αναδρομικά όταν το επιτρέπει ο νόμος
Bullying στα σχολεία: «Χτυπούσαν τον γιο μου κάθε μέρα, του έσπασαν το χέρι»
Νέο περιστατικό bullying σε σχολείο έρχεται στο φως της δημοσιότητας χρόνια μετά - «Χτυπούσαν τον γιο μου κάθε μέρα, του έσπασαν το χέρι»,...
Bullying στα σχολεία: «Χτυπούσαν τον γιο μου κάθε μέρα, του έσπασαν το χέρι»