ΕΠΑΛ: Χωρίς βιβλία οι μαθητές των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Μία εβδομάδα πριν το Πάσχα και ακόμα να πάρουν βιβλία οι μαθητές του τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων των ΕΠΑΛ, επισημαίνει η ΕΛΜΕ Πειραιά

Την άμεση αποστολή των βιβλίων στα σχολεία, έστω και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση ζητά η ΕΛΜΕ Πειραιά, καθώς οι μαθητές του τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων των ΕΠΑΛ δεν έχουν πάρει ακόμα στα χέρια τους τα βιβλία.

«Για 5η συνεχόμενη χρονιά, οι μαθητές βγάζουν τη χρονιά με φωτοτυπίες!» τονίζει η ΕΛΜΕ Πειραιά επικαλούμενη καταγγελίες εκπαιδευτικών.

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι οι μαθητές της Β' τάξης ΕΠΑΛ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ δεν έχουν τα βιβλία: ΝΑΥΤΙΛΙΑ Ι, ΝΑΥΠΗΓΙΑ, ΜΕΚ (τομ. Α και Β), ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΛΟΙΟΥ, MARITIME ENGLISH (I και ΙΙ) κ.α., ενώ οι μαθητές της Γ' τάξης τα βιβλία των αντίστοιχων μαθημάτων ειδικότητας Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Τα μαθήματα δε ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ, ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ και ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα με τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη τους να περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο σε βιβλία εκδόσεων ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗ.

Τέλος, κάνει λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση, που υποβαθμίζει κατάφωρα την εκπαιδευτική διαδικασία».

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά:

Μία εβδομάδα πριν το Πάσχα και ακόμα να πάρουν βιβλία οι μαθητές του τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων των ΕΠΑΛ!

Για 5η συνεχόμενη χρονιά, οι μαθητές βγάζουν τη χρονιά με φωτοτυπίες!

Απαιτούμε επιτέλους να δοθεί οριστική λύση σε αυτό το αίσχος!

Έχει γίνει πλέον συνήθεια κι όπως τα τέσσερα (!) προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος λείπουν ακόμα τα βιβλία του Ναυτικού Τομέα των ΕΠΑΛ!

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου για την ομαλή λειτουργία και την έγκαιρη αποστολή και διανομή των βιβλίων διαπιστώνουμε ότι αυτά για τους μαθητές του παραπάνω τομέα των ΕΠΑΛ δεν έχουν πάει στα σχολεία, σύμφωνα με καταγγελίες των συναδέλφων!

Όπως κάθε χρόνο, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο για τα μαθήματα της Γ' Λυκείου, που είναι και πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Δηλαδή, τα παιδιά σε δύο μήνες θα διαγωνιστούν για την εισαγωγή σε κάποια σχολή και από την αρχή της σχολικής χρονιάς κάνουν μάθημα με σημειώσεις, φωτοτυπίες ή άλλο ηλεκτρονικό υλικό (cd)!

Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Β' τάξης ΕΠΑΛ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ δεν έχουν τα βιβλία: ΝΑΥΤΙΛΙΑ Ι, ΝΑΥΠΗΓΙΑ, ΜΕΚ (τομ. Α και Β), ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΛΟΙΟΥ, MARITIME ENGLISH (I και ΙΙ) κ.α., ενώ οι μαθητές της Γ' τάξης τα βιβλία των αντίστοιχων μαθημάτων ειδικότητας Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Τα μαθήματα δε ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ, ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ και ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα με τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη τους να περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο σε βιβλία εκδόσεων ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗ.

Πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση, που υποβαθμίζει κατάφωρα την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αντί το βιβλίο να αποτελεί δημόσιο αγαθό, με ευθύνη του Κράτους (συγγραφή, ανατύπωση, διανομή) και φυσικά δωρεάν για όλους τους μαθητές, τα συγγράμματα του Ναυτικού Τομέα των ΕΠΑΛ αποτελούν, με ευθύνη των κυβερνήσεων, εμπόρευμα, που εκμεταλλεύεται ένα Ίδρυμα, προφανώς με σκοπό το κέρδος. Εκεί βρίσκεται και η ουσία του προβλήματος.

Απαιτούμε την άμεση αποστολή των βιβλίων στα σχολεία, έστω και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση!

Απαιτούμε την οριστική λύση του ζητήματος. Την συγγραφή νέων, σύγχρονων βιβλίων, με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Οι δύο ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ για τις κρίσεις στελεχών εκπαίδευσης

Κυρώσεις σε εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν self test

Άνοιγμα σχολείων: Τι πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΜΑΘΗΜΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Η νέα 7μηνη ή 9μηνη Μοριοδοτούμενη ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ εκπαιδευτικών ΜΟΝΟ 240 ή 220 ΕΥΡΩ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

mathitis sxoleio self test
Νέα ΚΥΑ: Έτσι θα ανοίξουν σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί
Με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε σήμερα έγινε γνωστό πώς θα ανοίξουν από τη Δευτέρα τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αλλά και ο αθλητισμός
Νέα ΚΥΑ: Έτσι θα ανοίξουν σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί
Στα βήματα των αρχαίων: Επιβιώσεις της αρχαιότητας στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας
Η σταχυολόγηση διαφορετικών στοιχείων και συμβολισμών, λιγότερο ή περισσότερο «ισχυρών», καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο του παρελθόντος στις...
Στα βήματα των αρχαίων: Επιβιώσεις της αρχαιότητας στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας