Υπηρεσιακά συμβούλια: Αντιδράσεις για την αντικατάσταση των αιρετών
Αντιδράσεις ενάντια στη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει σύσταση Υπηρεσιακών Συμβουλίων χωρίς αιρετούς - Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ροδόπης

Η ΕΛΜΕ Ροδόπης τάσσεται κατά των άρθρων που εντάχθηκαν  στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και οι οποίες αφορούν τη σύσταση Υπηρεσιακών Συμβουλίων χωρίς αιρετούς.

Η ανακοίνωση:

Με τα άρθρα 122 και 123 μέσω τροπολογιών πού εισάγονται αιφνιδιαστικά, χωρίς τον παραμικρό θεσμικό διάλογο με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (πάγια τακτική της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ), στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση που κατατέθηκε στη Βουλή,  η Υπουργός Παιδείας “δίνει λύση” στο αδιέξοδο που είχαν οδηγηθεί τα πράγματα μετά από την μαζική αποχή των εκπαιδευτικών στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων τους.

Συγκεκριμένα στο άρθρο αυτό, προβλέπεται η αντικατάσταση των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων σε περίπτωση μη αποδοχής διορισμού τους ή παραίτησής τους. Το άρθρο προβλέπει την αντικατάσταση των αιρετών εκπροσώπων από Διευθυντές σχολικών μονάδων ή από εκπαιδευτικούς που έχουν τουλάχιστον 15 έτη εκπαιδευτική  προϋπηρεσία.

Η απόσταση που χωρίζει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, από τις αγωνίες των μαθητών και τις προσπάθειες των  εκπαιδευτικών είναι πλέον τεράστια. Ένα τείχος αυθαιρεσίας και αλαζονείας χωρίζει την Υπουργό από την εκπαιδευτική κοινότητα. Ένα τείχος που οικοδομήθηκε μέσα από αυθαίρετες, αναχρονιστικές και σε πολλές περιπτώσεις αντιδημοκρατικές επιλογές της ηγεσίας στην άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής.

Κορύφωση του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της Υπουργού με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις της σε ένα δρόμο του μονολόγου με απούσα την εκπαιδευτική κοινότητα.

Συγκεκριμένα: Αντί να αποδεχτεί τη συντριπτική πλειοψηφία του εκπαιδευτικού κόσμου που γύρισε την πλάτη, με 95% αποχή, στη διαδικασία που επέβαλε για ανάδειξη αιρετών, προχωρά, εμμονικά και βαθιά αντιδημοκρατικά, στην πολιτική επιλογή να αντικαταστήσει τους αιρετούς με διορισμένα μέλη σε όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια της χώρας.

Με δεδομένη τη μη αναγνώριση της εκλογικής διαδικασίας - παρωδίας και της σταθερής στάσης του συνόλου των συνδικαλιστικών δυνάμεων που δήλωσαν ότι δε θα αποδεχθούν να διοριστούν «αιρετοί», όσοι εμφανίζονται ως «εκλεγμένοι», καταθέτοντας τις παραιτήσεις τους, αφού δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις απόσυρσης που είχαν καταθέσει, οδηγείται με ξέφρενη πορεία στον ολισθηρό δρόμο της νομοθέτησης, της παράκαμψης της δημοκρατικής υποχρέωσης του κράτους να συμμετέχουν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάτι ανάλογο που συμβαίνει στην Ευρώπη.

Σε όλες τις δημοκρατικές χώρες, και δη τις ευρωπαϊκές, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη συνθήκη η συμμετοχή τους και θεμελιώδες στοιχείο διαφάνειας και νομιμοποίησης των αποφάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων που εξετάζουν θέματα υπηρεσιακά των ίδιων των εκπαιδευτικών. Πολιτική επιλογή, επομένως, της Κυβέρνησης είναι:

• Η σταδιακή συρρίκνωση της θεσμικής παρέμβασης των συνδικαλιστικών οργάνων στις αποφάσεις της διοίκησης και συνολικά της Κυβέρνησης.

• Διαμορφώνουν διοικητικά όργανα του απόλυτου ελέγχου τους, δοτά Υπηρεσιακά Συμβούλια με 5 στα 5 διορισμένα μέλη, χωρίς έλεγχο και διαφάνεια των αποφάσεων από όσους αφορούν αυτές οι αποφάσεις (εκπροσώπους εργαζομένων).

• Στρώνουν το έδαφος για την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, στη δημοκρατία μέσα στα σχολεία και στα θεσμικά-διοικητικά όργανα, στο δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου συνολικά και επιδιώκουν να οξύνουν τις όποιες κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες των μαθητών μας. Γι’ αυτό το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ροδόπης:
  1. Ζητάει την παράταση της θητείας των εκλεγμένων από τον κλάδο αιρετών, μέχρι να εκλείψουν οι κίνδυνοι από την πανδημία, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές με όρους που να διασφαλίζουν την ταυτοπρόσωπη παρουσία των εκπαιδευτικών.
  2. Απόσυρση των τροπολογιών και συνολικά του νομοσχεδίου που πλήττει την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.
  3. Καταψήφιση του νομοσχεδίου και των τροπολογιών από τα κόμματα της βουλής και τους βουλευτές, που οφείλουν να ψηφίσουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους και τις δημοκρατικές αρχές με τις οποίες έχουν εκλεγεί.
  4. Κανένας συνάδελφος δεν νομιμοποιεί τα «ψευτοϋπηρεσιακά» συμβούλια με τη συμμετοχή του, ούτε ως «αιρετός», ούτε ως διορισμένος.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας

Βασιλειάδης Μιχάλης