ΣΥΝΕΚ: Καταγγελία για το όργιο αστυνομικής βίας στην επέτειο Γρηγορόπουλου
Συνεργαζόμενες Αριστερές Κινήσεις Εκπαιδευτικών: Καταγγελία για το όργιο αστυνομικής βίας με αφορμή την επέτειο δολοφονίας Γρηγορόπουλου

12 χρόνια έχουν περάσει από την άδικη και απρόκλητη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από χέρι αστυνομικού.

Η μέρα αυτή είναι στις συνειδήσεις του δημοκρατικού κόσμου μία μαύρη επέτειος μνήμης και για όλα τα θύματα της αστυνομικής βίας που προηγήθηκαν και ακολούθησαν χωρίς ποτέ να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου πρόσφατα αποφυλακίστηκε «λόγω πρότερου σύννομου βίου» και οι περισσότεροι αστυνομικοί/θύτες βιαιοπραγιών «αποκαθίστανται» μετά από προσχηματικές ΕΔΕ, στην καλύτερη περίπτωση.

Η δολοφονία αυτού του αθώου παιδιού έλαβε και πρωτοφανείς διαστάσεις και ένα βαθύτερο συμβολισμό. Έγινε η θρυαλλίδα για το ξέσπασμα οργής μιας νεολαίας που βλέπει τη ζωή της να «δολοφονείται» σε ένα αδιέξοδο παρόν και ένα δυστοπικό μέλλον υποθηκευμένο στους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Η εξουσία, όμως, φοβάται τη λαϊκή αντίδραση και θέλει να σβήσει τη μνήμη. Άγρια και απρόκλητη καταστολή συνοδεύουν, σχεδόν πάντα, κάθε απόπειρα αντίστασης, και αμφισβήτησης του νεοφιλελεύθερου αφηγήματος που προσπαθεί να επιβάλλει.

Και η συγκυρία αποδεικνύεται βολική. 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., με πρόσχημα την πανδημία αναστέλλει έως και συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες, όπως του συνέρχεσθαι. Νομοθετεί, όμως, κορυφαία νομοσχέδια με στόχο τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό. Έτσι η δημόσια υγεία συρρικνώνεται, η παιδεία απορυθμίζεται, τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα εξανεμίζονται. Η ταξική μεροληψία υπέρ των λίγων είναι καταφανής. Τα παιδιά, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί το ζούμε στις παρούσες συνθήκες, με ένα υπουργείο που όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αλλά δεν φρόντισε ούτε καν για την ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στην τηλεκπαίδευση.

Οι νέοι μέσα σε όλα αυτά βλέπουν την ανεργία να καλπάζει και τα όνειρά να κουτσουρεύονται.

Καταγγέλλουμε το δημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης στην προσπάθεια φίμωσης κάθε αντίδρασης με την περιστολή των διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων και την ακραία χρήση αστυνομικής βίας. Η κρατική βία αμαύρωσε την επέτειο του Πολυτεχνείου παρά τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που τηρούσαν οι διαδηλώτριες/ές. Την ημέρα επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, υπερέβαλαν εαυτόν βιαιοπραγώντας,  απαγορεύοντας κάθε κυκλοφορία, ακόμα και μεμονωμένων ανθρώπων να αφήσουν ένα λουλούδι, προσαγάγοντας δεκάδες πολίτες ακόμα και δικηγόρους. Η υγειονομική προστασία είναι προσχηματική και υποκριτική όταν σε κλειστό χώρο επιτρέπονται έως εννέα άτομα, όταν το πρωθυπουργικό ζεύγος συγχρωτίζεται με άλλους χωρίς μάσκα και αποστάσεις. Πρόκειται, λοιπόν, για σαφή πολιτική επιλογή μόνιμης διολίσθησης στο δίκαιο της ανάγκης, και της οριστικής υποχώρησης από συλλογικές κατακτήσεις αιώνων. Η μνήμη της εν ψυχρώ δολοφονίας ενός παιδιού από την αστυνομία τους φοβίζει. Η αντίσταση και η κοινωνική διεκδίκηση τους χαλάει τα σχέδια. Η Δημοκρατία, όμως, δεν μπαίνει στην καραντίνα και δεν αστυνομοκρατείται. Το διατράνωσαν πρόσφατα 500.000 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία.

Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το συνταγματικό δικαίωμά της συνάθροισης, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεύρυνση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τη δημοκρατία στους χώρους εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία.

Εμείς έχουμε φωνή πίσω από τη μάσκα μας και δεν επιτρέπουμε σε καμία κυβέρνηση να τη φιμώσει!

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: Πόσο θα διαρκέσει

200 ΕΥΡΩ voucher για Laptop - Tablet: ΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Μοριοδότηση στην Ειδική Αγωγή: Αυτό είναι το κορυφαίο ΕΤΗΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ του Παν.Αιγαίου

σχετικά άρθρα