«Η κατάσταση με τις Σχολικές Επιτροπές του δήμου της Αθήνας έχει ξεφύγει προ πολλού. Αδιαφάνεια, παρακράτηση των χρημάτων των σχολείων από την κρατική επιχορήγηση, σκαιότατες συμπεριφορές προς τους διευθυντές/ντριες και τους εκπαιδευτικούς, άρνηση κάλυψης βασικών τους αναγκών» αναφέρει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα σχετικά με την προμήθεια υπολογιστών στο 36ο ΔΣ Αθήνας και τις ευθύνες του πρόεδρου της Σχολικής Επιτροπής της Α’ βάθμιας της 1ης Δημοτικής Κοινότητας.

Και συνεχίζει:

Τελευταίο και ηχηρό παράδειγμα, το 36ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Από τα τέλη Αυγούστου το σχολείο αιτήθηκε από τη Σχολική Επιτροπή της Α’ βάθμιας της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, pc και laptop για τις ανάγκες του σχολείου. Αντί να συνεδριάσει η ΣΕ, όπως όφειλε με βάση τον νόμο, και να εξετάσει το αίτημα του σχολείου, δυο μήνες μετά, ο πρόεδρος της ΣΕ Σπ. Αθανασάκης παρέδωσε στο σχολείο τέσσερις υπολογιστές, δωρεά της Alpha Bank στον Δήμο Αθηναίων, με επεξεργαστή 18 ετών (όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος γονέων του 36ου ΔΣ και ο ΣΕΠΕ «η Αθηνά»). Με επιστολή του μάλιστα, ο σύλλογος γονέων είχε ενημερώσει τους αρμόδιους ότι ούτε υπολογιστές υπάρχουν στο σχολείο (μόνο 9 και αυτοί πολύ παλιοί) ούτε και χώρος, μιας και το υποτιθέμενο εργαστήριο πληροφορικής δεν αερίζεται καν. Ως εκ τούτου απαιτούνται φορητοί υπολογιστές για κάθε τάξη.

Η κατάσταση εξελίσεται σε πολύ σοβαρή γιατί:

1. Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής της Α’ βάθμιας της 1ης Δημοτικής Κοινότητας Σπ. Αθανασάκης, παρανόμησε και δεν έφερε προς συζήτηση το αίτημα του σχολείου. Ταυτόχρονα, η ΣΕ, στην οποία έχει την απόλυτη πλειοψηφία η παράταξη της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, παρακρατά το 60% των χρημάτων των σχολείων για να καλύπτει υποτίθεται τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και έκτακτες ανάγκες τους. Αντ’ αυτού, μήνες τώρα δεν έχουν έρθει προς συζήτηση παρά ελάχιστα αιτήματα των σχολείων και αυτά ικανοποιούνται κυρίως όταν καλύπτονται από τα χρήματα που έχουν τα ίδια τα σχολεία. Τότε γιατί παρακρατά η ΣΕ το 60%; Να σημειώσουμε ότι στη Σχολική Επιτροπή της Α’ βάθμιας της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, τον Δεκέμβριο του 2019 έγινε υπεξαίρεση 75.000 ευρώ προς εταιρείες στοιχημάτων, υπόθεση που δεν έχει διαλευκανθεί ακόμη και δεν έχει έρθει καμία ενημέρωση στο ΔΣ, παρ’ όλο που το έχουμε ζητήσει πολλές φορές ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.

2. Αυτή η συνθήκη δεν αφορά μόνο τη Σχολική Επιτροπή της Α’ βάθμιας της 1ης Δημοτικής Κοινότητας αλλά το σύνολο των σχολικών επιτροπών. Η πλειοψηφίες που κατέχει σε αυτές η δημαρχία Μπακογιάννη εκμεταλλεύονται την πανδημία, είναι άφαντες από τα μεγάλα προβλήματα όπως καθαριότητα των σχολείων και χρηματοδότηση, ενώ δεν γίνονται συνεδριάσεις παρά κυρίως δια περιφοράς, δηλαδή με μέιλ.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα έχουμε θέσει πολλές φορές το ζήτημα. Οι ευθύνες της δημαρχίας και του Αντιδημάρχου για το Παιδί Εμ. Καλαμπόκα είναι τεράστιες. Θυμίζουμε ότι τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης είναι των σχολείων και δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες τους. Να αποδωθούν τώρα!

Είναι απίστευτος κυνισμός να κρατά η δημαρχία τα χρήματα των σχολείων αλλά να ψηφίζει προϋπολογισμό με 500.000 ευρώ για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, 500.000 για επιλεκτική επιχορήγηση σε ένα αθλητικό σωματείο, τον Πανελλήνιο και να διαθέτει 2.000.000 για τον «Μεγάλο Περίπατο».

Δώστε τώρα τα χρήματα των σχολείων στα σχολεία!

Γραφεία Αιόλου 47, 3ος όρ., τηλ. 2103248892

Δημοτική σύμβουλος: Ρέππα Ντίνα 6977003052

Ομάδα παιδείας: Κάνιστρα Άννα, Μπαρδάνη Άννα,

Σιαπάτης Αποστόλης, Σουρτζής Φώτης, Τάσσου Δήμητρα,