ΣΕΠΕ Αν. Αττικής Ο Σωκράτης: Ψήφισμα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων
Με τον πρόσφατο σεισμό στην Αττική ήρθε ξανά στην επιφάνεια, με οξυμένο τρόπο, το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης.

Σχολεία χαρακτηρίστηκαν ως ακατάλληλα άλλα υπέστησαν υλικές ζημίες και χρήζουν επισκευών. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με ασφάλεια στα σχολεία αυτά για μαθητές – εκπαιδευτικούς ενώ παραμένει μεγάλος ο αριθμός των σχολικών κτιρίων που δεν έχουν ελεγχθεί στοιχειωδώς για τυχόν φθορές. Λόγω έλλειψης προσωπικού στον πρώην ΟΣΚ (νυν ΚΤΥΠ ΑΕ) και στις Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ, η ευθύνη για ενδελεχή αυτοψία μετακυλύεται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς!!! Και αυτό συμβαίνει διαχρονικά οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των πολιτικών υπέρ του κεφαλαίου, της γραμμής της ΕΕ περί «κόστους – οφέλους» και των δημοσιονομικών στόχων, οδήγησαν σε ανυπαρξία την κρατική μέριμνα για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές έχουν να ελεγχθούν από το σεισμό του 1999. Προσεισμικός έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί περίπου στο 1/5 των σχολικών μονάδων της Αττικής και αυτός ήταν μόνο οπτικός. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985 και ακόμη παλιότερα, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Επιπλέον, στους πιο πρόσφατους σεισμούς των τελευταίων χρόνων που έγιναν ανά την Ελλάδα, σε όσα σχολεία έγιναν παρεμβάσεις, ακολουθήθηκε η απαράδεκτη πολιτική της «επιστροφής στην πρότερη κατάσταση».

Ιδιαίτερα στο δήμο Αχαρνών πολλά σχολεία επλήγησαν από το σεισμό με κίνδυνο σε κάποια από αυτά ( 6ο – 12ο,  και 8ο) να μην αποκατασταθούν οι ζημιές  εγκαίρως, ώστε να υποδεχθούν τους μαθητές  με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

Η εξασφάλιση σύγχρονων – ασφαλών – δημόσιων σχολικών υποδομών, η λήψη άμεσα μέτρων για την αντιμετώπιση των ζημιών και τον έλεγχο των σχολικών μονάδων αφορά τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας.

Διεκδικούμε:

  1. Να αποκατασταθούν ΑΜΕΣΑ και έγκαιρα όλες οι φθορές που προκλήθηκαν. Να επιταχθούν ασφαλή κτίρια ή να παραχωρηθούν κτίρια του κράτους και των ΟΤΑ ΑΜΕΣΑ, ώστε να λειτουργήσουν αυτή τη σχολική χρονιά τα σχολεία που κρίθηκαν ακατάλληλα.
  2. Να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Ο ουσιαστικός - ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης). Να δρομολογηθούν σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα. ΟΛΑ τα σχολεία πρέπει να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθούν, βάσει των δεδομένων των τελευταίων σεισμών (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ.).
  3. Να εξασφαλισθούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση. Να σταματήσει η απαράδεκτη μετακύλιση της ευθύνης των ελέγχων στους εκπαιδευτικούς!!!
  4. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
  5. Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων (κατ’ αρχήν για όσα έχουν κριθεί ως ακατάλληλα), με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους.
  6. Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή της, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Ιθάκη του Αλέξη Τσίπρα
Τσίπρας σε Μητσοτάκη από Πάτρα: «Έχετε τελειώσει και το ξέρετε - Οφείλουμε να επιταχύνουμε»
Τσίπρας από την Πάτρα: Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και μήνυμα επαναφοράς
Τσίπρας σε Μητσοτάκη από Πάτρα: «Έχετε τελειώσει και το ξέρετε - Οφείλουμε να επιταχύνουμε»
βουλη
Προϋπολογισμός 2026: Υπερψηφίστηκε με «159» ναι και 136 «όχι»
Συνολικά 159 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ 136 καταψήφισαν, με τη στήριξη να ενισχύεται και από τρεις ανεξάρτητους βουλευτές. Από την ψηφοφορία...
Προϋπολογισμός 2026: Υπερψηφίστηκε με «159» ναι και 136 «όχι»
Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί
Χωρίς παιδικό σταθμό εδώ και 2 χρόνια χωρία στο Έβρο – Γονείς σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους στη Βουλγαρία (βίντεο)
Αδιέξοδο για οικογένειες στο Τρίγωνο Έβρου λόγω έλλειψης παιδικού σταθμού
Χωρίς παιδικό σταθμό εδώ και 2 χρόνια χωρία στο Έβρο – Γονείς σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους στη Βουλγαρία (βίντεο)