Ανακοίνωση του ΣΜΕΘ για την απεργία της 19/3
Σημαντική επιτυχία η απεργία στις 19/3.

Συνεχίζουμε πιο ενωτικά, αποφασιστικά, δυναμικά, μέχρι τη νίκη!

Στις 19/3, οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και στα κέντρα ξένων γλωσσών δώσαμε την πρώτη μας απάντηση στην προκλητική και εξοργιστική κίνηση των ιδιοκτητών φροντιστηρίων να προσφύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να αυξηθεί το πλήρες μας ωράριο στις 40 από 21 ώρες εβδομαδιαίως και επακόλουθα να μειωθεί στο μισό το ωρομίσθιό μας, δηλαδή στα 3,5 ευρώ μικτά.  

  Η κίνηση αυτή των εργοδοτών μας δείχνει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας που τείνει να εξελιχθεί σε πραγματική ζούγκλα για τους μισθωτούς: Οι εργοδότες μας, αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο κάθε  μνημονιακό νόμο, ισοπεδώνοντας τα εργασιακά μας δικαιώματα επί μία δεκαετία, αυτοί που απομύζησαν (και συνεχίζουν να το κάνουν) χιλιάδες ευρώ από το υστέρημα των λαϊκών οικογενειών, αυτοί που απολαμβάνουν ένα ιδιαίτερο καθεστώς ασυλίας, αφού είναι πρωταθλητές στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, ζητούν τώρα ανερυθρίαστα να διπλασιάσουν εν μια νυκτί τα κέρδη τους!

Το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης υλοποιώντας την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας (ΟΙΕΛΕ) άνοιξε ολομέτωπή επίθεση στην ομοσπονδία φροντιστών, πραγματοποιώντας:

α) συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΟΕΦΕ στην Θεσσαλονίκη

β) δεκάδες παρεμβάσεις σε φροντιστήρια για την ενημέρωση των συναδέλφων με αφίσα και κείμενο

γ) ανοιχτές παρεμβάσεις στην πόλη αλλά και συνέντευξη τύπου για την γνωστοποίηση του προβλήματος μας προς την κοινωνία,

δ) εκδηλώσεις σε πανεπιστημιακές σχολές (κατά βάση καθηγητικές) καλώντας την νεολαία να στήριξη των αγώνα μας   

ε) συγκεντρώσεις στο Υπουργείο (ΥΜΑΘ) ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση να πάρει θέση στο θέμα.

στ) κήρυξη 24ωρης απεργίας με απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στις 19 Μάρτη ημέρα εκδίκασης της προσφυγής.

Η Απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ήταν από τις πιο δυναμικές. Δεκάδες εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου, δήλωσαν απεργία και κατέβηκαν στο δρόμο. Στο τέλος της διαδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όπου αποφασίστηκε ομόφωνα ότι το θέμα δεν τελείωσε με την έναρξη των συζητήσεων στο ΣτΕ αλλά αρχίζει ένας μακρύς αγώνα για την υπογραφή και την εφαρμογή μιας Συλλογικής Σύμβασής Εργασίας που θα σέβεται τις ανάγκες των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια. Στην απεργιακή μας διαδήλωση συμμετείχαν και οι αυριανοί μας συνάδελφοι από τους συλλόγους φοιτητών Φυσικού και Πληροφορικής.

Ως Σ.Μ.Ε.Θ. έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την επιλογή μας να διεξάγουμε επί έναν και πλέον μήνα μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και οργάνωσης της απεργίας. Πανελλαδικά τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου αρκέστηκαν στην καλύτερη περίπτωση σε μια νωχελική ανακοίνωση αδυνατώντας να συμβάλλουν στην οργάνωση του αγώνα.

Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που κατέβηκαν στο δρόμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλοί περισσότεροι ήταν αυτοί που ήθελαν αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω των πιέσεων και των εκβιασμών της εργοδοσίας. Είμαστε σίγουροι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα τους συναντήσουμε στο δρόμο. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε και όλους τους συναδέλφους που συνέβαλλαν με τον τρόπο τους στη δημοσιοποίηση του θέματος, με αναρτήσεις στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  Η πρώτη επιτυχία της απεργίας είναι μια συνέχεια της δραστηριότητας του σωματείου μας. Από τον σκληρό και μακροχρόνιο αγώνα ενάντια στην εργοδοσία των φροντιστηρίων «Μπαχαράκη», τον περσινό μας αγώνα ενάντια στον τρόπο υπολογισμού των ενσήμων μας, τα πολλά περιστατικά καταγγελιών και αγώνων ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό: Ο αντίπαλος είναι αποφασισμένος και καλά οργανωμένος. Είναι απαραίτητο ο αγώνας μας να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί μέχρις ότου απορριφθεί τελεσίδικα η κατάπτυστη προσφυγή της ΟΕΦΕ. Αλλά και πέρα από αυτό, να παλέψουμε και να πετύχουμε την πάταξη της ανομίας στα φροντιστήρια, της απλήρωτης-ανασφάλιστης εργασίας, να παλέψουμε για να επιβάλλουμε μια Συλλογική Σύμβαση στα φροντιστήρια με αξιοπρεπείς όρους εργασίας. Μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας στο δύσκολο αυτό αγώνα, είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωσή μας, παρακαταθήκη για τα οποία θα αποτελεί και η απεργία στις 19/3.

  Το επόμενο βήμα είναι η μαζική συμμετοχή μας στις εκλογές του ΣΜΕΘ την Κυριακή 31/3, από τις 11:00 μέχρι τις 18:00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ενισχύουμε μαζικά και αποφασιστικά το σωματείο, δυναμώνουμε τη συλλογική μας φωνή. Ο αγώνας είναι μπροστά μας!

Διαβάστε επίσης στο alfavita.gr

Μοριοδοτούμενο εξ αποστάσεως σεμινάριο του Παν.Πελοποννήσου: Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης

Σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών: Λάβε 4 μόρια με ECDL εξ αποστάσεως

σχετικά άρθρα

Κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μητρότητα και την εξίσωση των δικαιωμάτων αναπληρωτών-μονίμων (Εικόνες)
Κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μητρότητα και την εξίσωση των δικαιωμάτων αναπληρωτών-μονίμων (Εικόνες)
Κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μητρότητα και την εξίσωση των δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών πραγματοποίησαν την Πέμπτη, 5/12,...
Κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μητρότητα και την εξίσωση των δικαιωμάτων αναπληρωτών-μονίμων (Εικόνες)