Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του εισέρχεται το νέο επίδομα διοίκησης που αφορά το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς υπεγράφη επίσημα η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Η ρύθμιση αυτή έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην επιβράβληση της αυξημένης ευθύνης, καθορίζοντας με απόλυτη σαφήνεια τους δικαιούχους, τα ακριβή ποσά και τις προϋποθέσεις χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης για τα στελέχη που υπηρετούν σε καίριες θέσεις.
Τις υπογραφές τους στο κείμενο της απόφασης έβαλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς. Με την κίνηση αυτή ολοκληρώθηκε πλήρως το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες εκκαθάρισης και πληρωμής των δικαιούχων.
Το πεδίο εφαρμογής του νέου μέτρου εστιάζεται αποκλειστικά στο ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο επωμίζεται καθήκοντα διοίκησης. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι αναδεικνύονται τα στελέχη που ασκούν διοικητικό έργο σε κεντρικές, περιφερειακές, καθώς και ειδικές υπηρεσίες του Σώματος, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος στην οργάνωση και τον επιχειρησιακό συντονισμό.
Ως προς το οικονομικό σκέλος, το επίδομα δεν είναι οριζόντιο, αλλά διαμορφώνεται κλιμακωτά. Το μηνιαίο ποσό κυμαίνεται από 80 έως 500 ευρώ, ανάλογα με τη θέση ευθύνης που κατέχει κάθε στέλεχος και το επίπεδο της διοικητικής του αρμοδιότητας, ανταποκρινόμενο στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και το βάρος των καθηκόντων του.
Το πλέον ευχάριστο και σημαντικό νέο για τα στελέχη του Σώματος είναι ότι η ΚΥΑ προβλέπει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2025. Αυτό συνεπάγεται ότι οι δικαιούχοι δεν θα λάβουν μόνο το τρέχον μηνιαίο επίδομα, αλλά και τα συσσωρευμένα αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούν σε ολόκληρο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την παραπάνω ημερομηνία.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής, η πολιτεία αναγνωρίζει έμπρακτα τις αυξημένες ευθύνες και την προσφορά των πυροσβεστών που βρίσκονται σε θέσεις διοίκησης. Η άμεση καταβολή των χρημάτων αναμένεται να ανακουφίσει οικονομικά τα στελέχη, ενισχύοντας το αίσθημα δικαιοσύνης και επιβράβλησης εντός του Σώματος.