Μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο: Έρχονται 9.454 μόνιμες θέσεις εργασίας μέσω εννέα νέων προκηρύξεων του ΑΣΕΠ

Εργασία 0

Μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο: Έρχονται 9.454 μόνιμες θέσεις εργασίας μέσω εννέα νέων προκηρύξεων του ΑΣΕΠ

asep132
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Ανοιχτή» η πλατφόρμα για χιλιάδες αιτήσεις: Αναλυτικά οι διαγωνισμοί που τρέχουν και οι επτά προκηρύξεις που ακολουθούν

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ένα νέο εκτεταμένο πρόγραμμα μαζικών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του proson.gr, το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ανοίξουν συνολικά 9.454 μόνιμες θέσεις εργασίας. Οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν μέσα από εννέα διαφορετικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, οι οποίες απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων σε κρίσιμους φορείς και υπουργεία της χώρας.

Αυτή τη χρονική περίοδο, η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη καθώς «τρέχουν» οι αιτήσεις για δύο βασικούς διαγωνισμούς. Ο πρώτος από αυτούς απευθύνεται στους επιτυχόντες και συμμετέχοντες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του δεύτερου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, ενώ ο δεύτερος αφορά άμεσα απόφοιτους γυμνασίου και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας και αναμένεται να δημοσιευθούν σύντομα ακόμη επτά προκηρύξεις, διαμορφώνοντας ένα ισχυρό κύμα διορισμών για τους πολίτες που αναζητούν εργασία με καθεστώς μονιμότητας.

Όπως επισημαίνεται, οι εν λόγω διαδικασίες διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: τις προκηρύξεις «ΓΒ», οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τους συμμετέχοντες του Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού της 1Γ/2025, τις προκηρύξεις «Κ», που βασίζονται αυστηρά στη μοριοδότηση κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων, καθώς και τις προκηρύξεις «Ε», οι οποίες αφορούν ειδικές κατηγορίες θέσεων με συγκεκριμένη τριετή θητεία ή εξειδικευμένα καθήκοντα εκτός του τακτικού διοικητικού προσωπικού.

Στην πρώτη γραμμή των ενεργών διαγωνισμών βρίσκεται η προκήρυξη 3ΓΒ/2026, η οποία προβλέπει την πλήρωση 97 θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) με σχέση εργασίας μόνιμου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του Δημοσίου, αποτελώντας το Β΄ Στάδιο για τους υποψηφίους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του γραπτού διαγωνισμού. Την ίδια στιγμή, μεγάλη συμμετοχή αναμένεται στην προκήρυξη 7Κ/2026, η οποία αφορά την πλήρωση 3.262 θέσεων μονίμου προσωπικού κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) σε διάφορους κλάδους και ειδικότητες ανά την επικράτεια.

Σημαντικήέμφαση δίνεται επίσης στη διαφύλαξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, με την προκήρυξη 8Κ/2026 να προβλέπει την πλήρωση 1.138 θέσεων μονίμου προσωπικού των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%. Στο ίδιο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας, βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία και νέο σχέδιο προκήρυξης για περίπου 700 θέσεις σε φορείς του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες θα καλυφθούν επίσης από άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 50%, ενισχύοντας ουσιαστικά τις δομές υγείας με προσωπικό αυξημένης ευαισθησίας.

Παράλληλα, στον σχεδιασμό του ΑΣΕΠ περιλαμβάνονται και εξειδικευμένοι διαγωνισμοί, όπως η προκήρυξη 1Ε/2026 για την πλήρωση 10 θέσεων κλάδου ΠΕ Ελεγκτών Ιατρών επί θητεία τριών ετών, καθώς και η προκήρυξη 2Ε/2026 για την επιλογή 12 μελών στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) με πενταετή θητεία. Επιπρόσθετα, για τους συμμετέχοντες του γραπτού διαγωνισμού, προχωρά η προκήρυξη 4ΓΒ/2026 για 35 θέσεις μόνιμου προσωπικού, καθώς και η επεξεργασία του σχεδίου της προκήρυξης 5ΓΒ/2026 για την πλήρωση περίπου 400 θέσεων (Β΄ Σταδίου) για αποφοίτους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα κρίσιμη για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των υπουργείων θεωρείται η υπό επεξεργασία μεγάλη προκήρυξη για περίπου 3.800 θέσεις μονίμου προσωπικού κατηγορίας ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Η συγκεκριμένη δέσμη θέσεων αναμένεται να προσελκύσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των υποψηφίων, καθώς καλύπτει διοικητικές και τεχνικές ειδικότητες τεράστιας ζήτησης, αποσυμφορίζοντας σημαντικά τα δημόσια γραφεία που αντιμετωπίζουν χρόνιες ελλείψεις προσωπικού.

Με το σύνολο αυτών των παρεμβάσεων, το υπουργείο Εσωτερικών και το ΑΣΕΠ επιδιώκουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες πλήρωσης οργανικών κενών, βάζοντας τέλος στην ομηρία των συμβασιούχων σε καίριους τομείς του κράτους. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες καλούνται να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να προετοιμάζουν τα δικαιολογητικά τους, καθώς η έκδοση των τελικών κειμένων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα σημάνει την έναρξη αυστηρών προθεσμιών για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

ΑΤΜ στο εξωτερικό: Πώς θα καταλάβετε αν σας χρεώνουν έξτρα προμήθεια

13ος και 14ος μισθός: Στο Δικαστήριο της ΕΕ το ερώτημα για τα δώρα στο Δημόσιο

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εργασία