Thumbnail
Σύλλογος ΠΕ Καλλιθέας Μοσχάτου

Σχετικά με τη συγκρότηση ΟΔΠ για το «bulying»

Αυτός που οργανώνει την υποτιθέμενη «πρόληψη της σχολικής βίας» κατέχοντας θέση κλειδί, μπορεί να γίνει και ο ίδιος φορέας βίας και εκφοβισμού για να πετύχει τη γραμμή αυτής της πολιτικής ;

1. Με την 448/18-02-2016 Υπουργική Απόφαση, καλούνται οι διευθυντές των σχολείων να προχωρήσουν έως τις 20 Μαρτίου στη θεσμική συγκρότηση Ομάδων Πρόληψης κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Κατ΄αρχήν στην ηλεκτρονική διεύθυνση όπου μας καλεί το έγγραφο να εισέλθουμε για το θέμα του bulling, υπήρχε έως τις αρχές Μαρτίου η επιλογή «εδώ δηλώνετε τη μη συμμετοχή στη δράση». Στις 16 Μαρτίου αυτή η επιλογή δεν υπήρχε ως δυνατότητα. Για του λόγου το αληθές σας παρουσιάζουμε τα 2 «print screen».

 

Δηλαδή δια της βίας να κάνουμε πρόληψη της βίας… Ωραία αντίληψη !!

Ας μας απαντήσει ο υπουργός ξεκάθαρα:

Με ποιανού ευθύνη σβήστηκε η επιλογή της «μη συμμετοχής»;

Ας δημοσιοποιηθεί πόσα χρήματα έχουν ξοδευτεί για αυτή τη δράση, από ποιους φορείς και για πόσα καταγεγραμμένα περιστατικά;

Υπάρχουν ιδιωτικοί φορείς αναμεμιγμένοι στην υπόθεση;

Με πόσα χρήματα έχει χρηματοδοτηθεί αυτή η δράση;

Εν τέλει ας πάρει επίσημη θέση ο υπουργός: Η εγκύκλιος είναι άλλο ένα ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΑΙ; Ας μας το πει καθαρά.

Και γιατί τόση βιασύνη για την καταληκτική ημερομηνία 20 Μαρτίου; Υπάρχουν φαίνεται απορροφήσιμα κονδύλια. Αλλά ποιοι είναι οι αποδέκτες δεν ξέρουμε. Τα σχολεία πάντως δεν θα είναι. Το μόνο που έφτασε ως τα σχολεία είναι κάτι έγχρωμες αφίσες και ένα βιβλιαράκι που μοιάζει με αυτά που δίνουν κάποιες κυριακάτικες εφημερίδες ως δώρο…

2. Τι υπονοεί η εγκύκλιος με τη χρήση του όρου «θεσμική συγκρότηση»;

Θεσμικό όργανο αποφάσεων στο σχολείο είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο διευθυντής. Τώρα συγκροτούμε και νέο «παρα-όργανο» θεσμικό; Και μήπως θα εκπροσωπείται και στο δικαστήριο ως θεσμικό όργανο; Και ποια η σχέση του με τα άλλα θεσμικά όργανα; Τα ελέγχει;

Δηλαδή κατασκευάζεται μια ας πούμε «αστυνομία σχολείου», κατά τα πρότυπα της «αστυνομίας πόλεων», στην οποία ο Σύλλογος Διδασκόντων θα αναφέρεται ανά τακτό χρονικό διάστημα και για συγκεκριμένο λόγο;

Κι αν ένας διευθυντής ή υποδιευθυντής δεν θέλει να αναλάβει αυτή την ευθύνη, αλλά πιστεύει στην υπευθυνότητα εντός της συλλογικής ευθύνης… τότε τον υποχρεώνετε να μπει σώνει και καλά υπεύθυνος;

3. Ο Σύλλογος μας έχει τοποθετηθεί , για την ουσία του θέματος, με την απόφαση 160/28-9-2015 (επισυνάπτεται), όπου καλούσαμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην μοιράσουν κλειδαρίθμους. Οι βασικές συνιστώσες της διαφωνίας μας βρίσκονταν στα εξής:

α. Η βασική ιδέα της δράσης stop bulling απηχεί μία συγκεκριμένη, νεοφιλελεύθερη, ατεκμηρίωτη, μειοψηφική αντίληψη, η οποία ξεκινάει από την παραδοχή ότι η βία αποτελεί έμφυτο ανθρώπινο χαρακτηριστικό και παραπέμπει σε ένα κόσμο όπου «ο άνθρωπος είναι για τον άνθρωπο λύκος», υπό την κυριαρχία ενός ανελέητου «πολέμου όλων εναντίον όλων». Η παραπάνω θέση συνιστά μία «ουσιοκρατική» ερμηνεία της ανθρώπινης φύσης.

Β. Αυτή η αντίληψη θεωρεί ότι η ανθρώπινη συνείδηση και συμπεριφορά υπάρχει ανεξάρτητα από ιστορικές, κοινωνικο-οικονομικές και πολιτισμικές διαμεσολαβήσεις. Κάτω από αυτή την παραδοχή ατομικότητας, (εκσυγχρονισμένη με αναφορές σε συστημικά πλαίσια, στα οποία η λέξη κοινωνία είναι σχεδόν ανύπαρκτη), τσουβαλιάζονται και ομαδοποιούνται συμπεριφορές αποκομμένες από τις αιτιακές τους αφετηρίες και συσχετίσεις.

γ. Η εκπαιδευτική διαδικασία υποβαθμίζεται από σύνθετη κοινωνική σχέση σε σχέση προσώπων, που μπορούν επομένως να ρυθμιστούν ψυχολογικά. Δηλαδή μια διαδικασία  ψυχολογικοποίησης – ψυχιατρικοποίησης της κοινωνικής συμπεριφοράς. Σε αυτή τη διαδικασία αποσυνδέεται το ατομικό από το συλλογικό, ενοχοποιείται το άτομο, συρρικνώνοντάς το σε «περίπτωση».

δ. Οι συγκεκριμένες απόψεις για το «bulling» συνιστούν ένα είδος απόρριψης, όχι μόνο της αρμονικής διαπροσωπικής επικοινωνίας αλλά και της ίδιας της κοινωνικότητας του σχολείου. Η απουσία της θεώρησης της κοινωνικότητας του σχολείου οδηγεί σε μια διαχειριστική πρόταση αντιμετώπισης των προβλημάτων. Δηλαδή σε μια επιφανειακή αντιμετώπιση συμπτωμάτων παρακάμπτοντας τη δομική σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

ε. Οι συγκεκριμένες απόψεις για το «bulling» περιέχουν μια δομική αντίφαση: με το λόγο και τις πρακτικές τους καλλιεργούν μια ψευδή και ανέφικτη υπόσχεση ψυχολογικής «ασφάλειας», μέσω μιας δήθεν αναπόφευκτης προληπτικής «αστυνόμευσης», ενώ την ίδια στιγμή προϋποθέτουν κι ενισχύουν τα ψυχοπολιτικά αισθήματα ανασφάλειας (επικινδυνότητα, φόβο, καχυποψία, ευαλωτότητα) που ισχυρίζονται πως καταπολεμούν. Ακόμα και με τη συμπεριφοριστική ορολογία, αντί να αποσβέσουν συμπεριφορές, τις ενδυναμώνουν στο κοινωνικό σώμα.

στ. Υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος: η καταγραφή των περιστατικών βίας σε μια επίσημη βάση δεδομένων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για τη διαμόρφωση του προφίλ των σχολικών μονάδων. Αυτό το σχολείο δεν έχει «βία» – εκείνο το σχολείο έχει «βία». Ο «πελάτης» - γονέας μπορεί να διαλέξει το προϊόν που θα αγοράσει.

ζ. Η δομή που θέλουν να διαμορφώσουν (δίκτυα πρόληψης, υπεύθυνοι δικτύων, ηλεκτρονικό «φακέλωμα», ιεραρχικός έλεγχος των δεδομένων, μετατροπή της σχέσης με τους γονείς σε εν δυνάμει καταγγελτική πρακτική) στην πράξη αποδυναμώνει το σχολείο και το Σύλλογο Διδασκόντων ως ουσιαστικό και επιστημονικά καταρτισμένο φορέα της επίλυσης των εκπαιδευτικών, παιδαγωγικών και σχεσιακών ζητημάτων της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε μια τέτοια δομή, το κέντρο βάρους μεταφέρεται μακριά από τις συλλογικές πρακτικές της εκπαιδευτικής κοινότητας έξω από το σχολείο, στις ατομικές καταγραφές και αναφορές και στην ένταση του ελέγχου.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, καθώς διαμορφώνεται μια ιεραρχική πυραμίδα ελέγχου σε συνεργασία με το my school και τις αποτυπώσεις του σχολείου, η οποία στέκεται απέναντι από το Σύλλογο Διδασκόντων. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί.

Για άλλη μια φορά τα λόγια του υπουργού, περί «της στήριξης του εκπαιδευτικού» αποδεικνύονται κενά και ψεύτικα, διότι με την υπογραφή του δείχνει με το δάχτυλο τους εκπαιδευτικούς, ως άτομα που ευθύνονται, για οποιοδήποτε περιστατικό ονομάζει bulling, ο καθένας που βρίσκεται έξω από την εκπαιδευτική πράξη. Ο καθένας μπορεί, πλέον, να εγκαλεί τον εκπαιδευτικό, να τον μηνύει που δεν έχει κάνει «όσα έπρεπε» και να τον διαπομπεύει ενίοτε…

Ευχαριστούμε για τη «στήριξη» κ. Υπουργέ. Με τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς, που λέει ο λαός μας. Συνεχίστε τον επιλεκτικά μοναχικό σας «διάλογο» στα σαλόνια, με τους σοφούς συμβούλους σας και με το κουαρτέτο κι όταν βγάλετε τα προαποφασισμένα σας συμπεράσματα, καλέστε την κα Διαμαντοπούλου και τον κ. Αρβανιτόπουλο να τα εφαρμόσετε χεράκι – χεράκι…

Και αφήστε μας εμάς που «αναπνέουμε την κιμωλία», να παλεύουμε για μια δημόσια παιδεία για όλους τους μαθητές μας.

 

Είναι αυτονόητο ότι ο Σύλλογος καλύπτει συνδικαλιστικά συναδέλφους και Συλλόγους Διδασκόντων που δεν συμμετέχουν στις ΟΔΠ.

Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει ανάλογη απόφαση.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

 

ΜΑΚΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ


Επισυνάπτεται η παλαιότερη απόφαση για τους κλειδαρίθμους

«Σχετικά με το ερωτηματολόγιο για το bullying»

Το υπουργείο με δύο εγκυκλίους του, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, καλεί τους διευθυντές των σχολείων να δημιουργήσουν κλειδαρίθμους και να τους μοιράσουν σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που αφορούν στην αποτίμηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρότερο από την απλή κριτική σε μια έρευνα, πολύ σοβαρότερο από την αντίθεσή μας σε ιδιωτικές και προφανώς κερδοσκοπικές διαδικασίες εντός της εκπαίδευσης. Αφορά στην σκόπιμη και επαναλαμβανόμενη πρόθεση από το Υπουργείο και διάφορους κρατικούς (και μη) οργανισμούς να διαμορφώσουν μια νέα αφήγηση για την εκπαιδευτική διαδικασία, αποσυνδεμένη από τα κοινωνικά, πολιτικά και παιδαγωγικά της χαρακτηριστικά, αποσυνδεμένη από τις συλλογικές διαδικασίες και τις κοινωνικές σχέσεις, αποσυνδεμένη από τις ιεραρχικές δομές και σχέσεις εξουσίας που κυριαρχούν στο σχολείο και την κοινωνία.

Χρειάζεται, λοιπόν, να αντιπαρατεθούμε στην πρόθεση αυτή, τόσο με την καθολική μας άρνηση να προχωρήσει η διαδικασία των κλειδαρίθμων και των ερωτηματολογίων, όσο και με τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού λόγου που θα τοποθετεί το σχολείο, την εκπαίδευση και τις διαδικασίες τους, μέσα στις ιστορικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές τους ζεύξεις, προσπαθώντας να αποκαλύψουμε, πρώτα και κύρια στους γονείς των μαθητών μας, τις στοχεύσεις αυτής της συστηματικής προσπάθειας από ΜΜΕ, Υπουργείο, Οργανισμούς και εταιρείες.

  • Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων με αποφάσεις τους και τους/τις διευθυντές/τριες των σχολείων να μην μετέχουν στην «έρευνα» της ιδιωτικής εταιρείας, να μην εκδώσουν κλειδαρίθμους και να μην συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια. Για τη στάση μας αυτή υπάρχει πλήρης συνδικαλιστική κάλυψη από το Σύλλογο και τη ΔΟΕ.

  • Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να μην συμμετέχουν σε μια διαδικασία που στοχοποιεί τα παιδιά μας και τα παιδιά των γειτόνων μας, ούτε να επιτρέψουν να μετατραπεί το σχολείο και η τοπική κοινωνία σε μια «ζούγκλα παρακολούθησης».

 

Η προσπάθεια διάχυσης στο κοινωνικό σώμα και στην εκπαιδευτική κοινότητα των κυρίαρχων απόψεων για τη λεγόμενη «σχολική βία» έχει οικονομικές, μεθοδολογικές, εννοιολογικές και ιδεολογικές στοχεύσεις.

1. Η κατασκευή και διόγκωση του ζητήματος κινείται παράλληλα με τις απορροφήσεις χρημάτων από το ΕΣΠΑ. Διάφοροι οργανισμοί και θεσμοί όπως η ‘Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου’, το ‘Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού’, το ‘Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού’, αρθρογράφοι στα ΜΜΕ, τείνουν να αναπαράγουν ένα διάχυτο ηθικό πανικό και κινδυνολογία για τη ψυχική υγεία των παιδιών ή των νέων, κάνοντας λόγο για την εξάπλωση της «κοινωνικής μάστιγας» του bullying και της έξαρσης της βίας στα σχολεία. Στο περιθώριο των απόψεων αυτών κινούνται χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων €. Την ίδια στιγμή τα σχολεία δεν έχουν δασκάλους και υποδομές… Τα χρήματα για τους διαδραστικούς πίνακες στην Ε’ και Στ’ χάθηκαν στο δρόμο… Οι Σχολικές Επιτροπές επιχορηγούν με το σταγονόμετρο… Οι δαπάνες για την καθαριότητα μειώθηκαν κατά 10% επιπλέον, και από του χρόνου περνάνε οριστικά στους προϋπολογισμούς των Δήμων… Οι παράλληλες στηρίξεις μειώνονται ή χρεώνονται στους γονείς… Η Ειδική Αγωγή και τα Ειδικά Σχολεία δεν έχουν προσωπικό… Σχολικές βιβλιοθήκες δεν υπάρχουν ή φυτοζωούν… Έχουμε όμως Δίκτυο για τη σχολική βία… Ανυπολόγιστη κοροϊδία. Οι εκπαιδευτικές προτεραιότητες δημιουργούνται και καθορίζονται από την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την κερδοφορία ομίλων και εταιρειών.

2. Στο μεθοδολογικό μέρος, η διαδικασία που προτείνεται από το Υπουργείο και τους υπεύθυνους των «δράσεων πρόληψης», καθώς και από την ιδιωτική εταιρεία «Κοινωνία Γνώσης Μονοπρόσωπη ΕΠΕ είναι διάτρητη και επικίνδυνη. Κατ’ αρχήν γιατί κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την περίπτωση κατασκευής γεγονότων, αφού κατά  την επεξεργασία του ερωτηματολογίου δεν μπορεί να ελεγχθεί αν τα περιστατικά αναφέρονται σε αληθινά γεγονότα  ή σε «κατασκευασμένα». Κατά δεύτερον γιατί τα υποκείμενα των απαντήσεων του ερωτηματολογίου δεν γνωρίζουν τις εννοιολογικές αναφορές των ερωτώντων και έτσι μπορούν να χαρακτηρίσουν ως bullying οποιοδήποτε καθημερινό ή άσχετο περιστατικό. Κατά τρίτον γιατί η διαδικασία εμφανίζεται ως έρευνα, ενώ σκοπίμως αφήνει ένα διάχυτο πέπλο υποχρεωτικότητας προς τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς, ώστε να προχωρήσουν τη διαδικασία. Βεβαίως καμία υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει, αφήνεται όμως να εννοείται…

3. Το υλικό το οποίο δίνεται στα σεμινάρια απηχεί μία συγκεκριμένη, νεοφιλελεύθερη, ατεκμηρίωτη, μειοψηφική αντίληψη, η οποία ξεκινάει από την παραδοχή ότι η βία αποτελεί έμφυτο ανθρώπινο χαρακτηριστικό και παραπέμπει σε ένα Hobbesιανό πλαίσιο ατομικότητας, σε ένα κόσμο όπου «ο άνθρωπος είναι για τον άνθρωπο λύκος», υπό την κυριαρχία ενός ανελέητου πολέμου όλων εναντίον όλων. Κάτω από αυτή την παραδοχή ατομικότητας, εκσυγχρονισμένη με αναφορές σε συστημικά πλαίσια (από τα οποία η λέξη κοινωνία σχεδόν είναι ανύπαρκτη), όπου πάντα κυριαρχεί η ατομική συμπεριφορά, τσουβαλιάζονται και ομαδοποιούνται συμπεριφορές αποκομμένες από τις αιτιακές τους αφετηρίες και συσχετίσεις. Το πλαίσιο δίνει έμφαση στη «συμπεριφορά» και όχι στην αιτία. Η ρευστότητα και η ασάφεια που χαρακτηρίζει τους ορισμούς του «bullying» οδηγεί στο τσουβάλιασμα πολύ ανόμοιων φαινόμενων και συμπεριφορών κάτω από την ίδια ταμπέλα/κατηγορία, συσκοτίζοντας και καθιστώντας ασήμαντες τις ποιοτικά διαφορετικές προθέσεις, αιτίες και επιδιώξεις που χαρακτηρίζουν τις διάφορες μορφές συγκρούσεων, καβγάδων ή/και βίας. Αυτές ποικίλουν ανάλογα με το πλαίσιο, τις συλλογικές και προσωπικές ιστορίες και σχέσεις εξουσίας που διαπερνούν τους εκάστοτε δρώντες και την κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, και άρα χρειάζονται διαφορετικές –και κυρίως μη ψυχολογικές και ψυχοπαθολογικές– εξηγήσεις. Χωρίς όμως αυτές τις ζεύξεις η εκπαιδευτική διαδικασία υποβαθμίζεται από σύνθετη κοινωνική σχέση σε σχέση προσώπων, που μπορούν επομένως να ρυθμιστούν ψυχολογικά. Δηλαδή η ψυχολογικοποίηση – ψυχιατρικοποίηση της κοινωνικής συμπεριφοράς. Στη διαδικασία ψυχιατρικοποίησης - ψυχολογικοποίησης των κοινωνικών προβλημάτων, των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης, αποσυνδέεται το ατομικό από το συλλογικό, ενοχοποιείται το άτομο, συρρικνώνοντάς το σε «περίπτωση». Το πρόβλημα με το λόγο και τις πρακτικές του (αντι)bullying, η αντίφαση τους βρίσκεται στο ότι ενώ καλλιεργούν μια (ψευδή και ανέφικτη) υπόσχεση «ασφάλειας» μέσω μιας δήθεν αναπόφευκτης ψυχολογικής (αυτο)αστυνόμευσης, την ίδια στιγμή προϋποθέτουν κι ενισχύουν τα ψυχοπολιτικά αισθήματα ανασφάλειας (επικινδυνότητα, φόβο, καχυποψία, ευαλωτότητα) που ισχυρίζονται πως καταπολεμούν. Ακόμα και με τους δικούς τους συμπεριφοριστικούς όρους, αντί να αποσβέσουν συμπεριφορές, τις ενδυναμώνουν στο κοινωνικό σώμα, μέσω της ενίσχυσης μιας ατομικής ερμηνευτικής.

4. Η δομή που θέλουν να διαμορφώσουν (Δίκτυα πρόληψης, υπεύθυνοι δικτύων, ηλεκτρονικό «φακέλωμα», ιεραρχικός έλεγχος των δεδομένων, μετατροπή της σχέσης με τους γονείς σε εν δυνάμει καταγγελτική πρακτική) καταργεί το σχολείο και το Σύλλογο Διδασκόντων ως ουσιαστικό και επιστημονικά καταρτισμένο φορέα της επίλυσης των εκπαιδευτικών, παιδαγωγικών και σχεσιακών ζητημάτων της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε μια τέτοια επικίνδυνη δομή, το κέντρο βάρους μεταφέρεται στην ένταση του ελέγχου, έξω από το σχολείο στις ατομικές καταγραφές και αναφορές, μακριά από τις συλλογικές πρακτικές της εκπαιδευτικής κοινότητας.

5. Είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο αξιολόγησης εκπαιδευτικών και κατηγοριοποίησης των σχολείων με έμμεσο τρόπο (καταγγελίες γονέων-μαθητών σε περιπτώσεις αντιπαράθεσης  με εκπαιδευτικούς), σπέρνοντας μια άλλου είδους κουλτούρα ανθρωποφαγίας. Άλλωστε οι αναφορές σε «καλές πρακτικές» και στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ προμηνύει μια τέτοια λογική.

Με βάση όλα τα παραπάνω θεωρούμε αναγκαίο να αντιπαρατεθούμε με τη διαδικασία και τις προθέσεις του Υπουργείου. Τους καλούμε, έστω και τώρα να σταματήσουν αυτές τις διαδικασίες και να προχωρήσουν σε όλα τα μέτρα στήριξης της εκπαίδευσης, μέτρα που χρόνια προτείνει το εκπαιδευτικό κίνημα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paideias
Νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας καθορίζει τις διαδικασίες για τις εξετάσεις στο Λύκειο– Τι αλλάζει για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Καθορισμός των διαδικασιών πραγματοποίησης των προαγωγικών, απολυτηρίων και επαναληπτικών εξετάσεων των τάξεων όλων των τύπων Λυκείου
Νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας καθορίζει τις διαδικασίες για τις εξετάσεις στο Λύκειο– Τι αλλάζει για μαθητές και εκπαιδευτικούς
sxoleio
Το σχολείο που έγινε μουσείο: Η Βρυσιά τιμά την εκπαιδευτική μνήμη (Pic)
Σε ένα πρώην δημοτικό σχολείο στον κάμπο της Θεσσαλίας, η ιστορία της εκπαίδευσης ζωντανεύει, γεφυρώνοντας γενιές με έναν μοναδικό πολιτιστικό...
Το σχολείο που έγινε μουσείο: Η Βρυσιά τιμά την εκπαιδευτική μνήμη (Pic)
molivia
Τα εμπόδια των πανεπιστημιακών δασκάλων: Όταν ο ναρκισσισμός υπονομεύει την παιδαγωγική πράξη
Ένα από τα βασικά εμπόδια που μπορεί να χαρακτηρίζει ορισμένους πανεπιστημιακούς είναι ο διογκωμένος ναρκισσισμός. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση...
Τα εμπόδια των πανεπιστημιακών δασκάλων: Όταν ο ναρκισσισμός υπονομεύει την παιδαγωγική πράξη