Τα μαθήματα της Πληροφορικής δεν πρέπει να καταργηθούν από το Γενικό Λύκειο
Πανεπιστημιακοί για την Πληροφορική στο Γενικό Λύκειο

Τα μαθήματα της Πληροφορικής δεν πρέπει να καταργηθούν από το Γενικό Λύκειο

2 Αυγούστου 2013

Πρόσφατα, κυκλοφορούν έντονα σχεδόν επίσημες πληροφορίες ότι το Υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να καταργήσει κατ’ ουσίαν τα μαθήματα της Πληροφορικής από το Γενικό Λύκειο.

Πρόκειται για μια απόφαση που δεν πρέπει να υλοποιηθεί, γιατί, εκτιμούμε πως θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Είναι βέβαια πασίγνωστο ότι η Πληροφορική και οι διάφοροι κλάδοι της, μαζί με μερικές ακόμη επιστήμες, αποτελεί «αιχμή του δόρατος» στις έρευνες που πραγματοποιούνται σε όλον τον πλανήτη και αναμένονται θεαματικές εξελίξεις, τόσο στην Πληροφορική αυτή καθαυτή, όσο και στους συνδυασμούς της με άλλες Επιστήμες. Είναι επίσης προφανές πως η Ελλάδα, αν θέλει να γνωρίσει μια πραγματική ανάπτυξη, δε μπορεί να αγνοήσει τις εξελίξεις στην Πληροφορική.

Ωστόσο, αυτό που απαιτείται, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη της Πληροφορικής στην Ελλάδα, δεν είναι βέβαια μόνο η εκπαίδευση απλών χρηστών οι οποίοι θα είναι πολύ ικανοί στη χρήση του FaceBook και του YouTube, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: χρειάζονται επιστήμονες, ειδικοί και τεχνικοί Πληροφορικής, οι οποίοι δε θα είναι μόνο «καταναλωτές», αλλά και «παραγωγοί» γνώσης και πλούτου.

Τα μαθήματα Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο και ιδιαίτερα το μάθημα της Γ’ Λυκείου που εξετάζεται στις Πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις, είναι αναμφίβολα προσανατολισμένα προς την κατεύθυνση αυτή. Η κατάργηση τους δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στην εκπαίδευση των ελλήνων μαθητών που θα πηγαίνουν στα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς καμιά προετοιμασία. Οι μαθητές που θα ακολουθήσουν ένα από τα δεκάδες Τμήματα Πληροφορικής, αλλά και συγγενείς κλάδους όπως τα Μαθηματικά, θα πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν. Μια ιδέα της απώλειας θα είχε κανείς αν μπορούσε να φανταστεί πρωτοετείς φοιτητές του Μαθηματικού ή του Φυσικού Τμήματος οι οποίοι δε θα είχαν διδαχθεί τα αντίστοιχα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου. Μια σειρά «παράπλευρων» αρνητικών επιπτώσεων, αποτέλεσμα της πλήρους αποξένωσης του Γενικού Λυκείου από την Πληροφορική, είναι επίσης αναμενόμενες – για παράδειγμα οι πολυάριθμοι ταλαντούχοι μαθητές στην Πληροφορική θα αποκοπούν από το αντικείμενο, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ακόμη οι τεχνικές, και οι μέθοδοι της Πληροφορικής, η αλγοριθμική και ο προγραμματισμός και ένα πλήθος άλλων διανοητικών εργαλείων για την επίλυση προβλημάτων σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους, θα είναι παντελώς άγνωστα στους μαθητές του Λυκείου: μια ολόκληρη Επιστήμη θα διαγραφεί !

Ζητούμε από τους αρμοδίους του Υπουργείου να ξανασκεφθούν το μέτρο αυτό, το οποίο θα λειτουργήσει πολύ αρνητικά, εάν εφαρμοστεί. Η λογική κίνηση, για μια Ελλάδα της ανάπτυξης, θα ήταν η ενίσχυση της Επιστήμης της Πληροφορικής στο Λύκειο – όχι η εξαφάνισή της.

Χρήστος Γεωργιάδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής,
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Μαρία Γρηγοριάδου, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Πληροφορικής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Βασίλης Δαγδιλέλης, Καθηγητής, Εφαρμογές της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Βασίλης Κόμης, Καθηγητής, Διδακτική της Πληροφορικής και Εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Πανεπιστήμιο Πατρών

Θαρρενός Μπράτιτσης, Λέκτορας, Πληροφορική με έμφαση στην ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Λογισμικού, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Γιάννης Ρεφανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Νίκος Σαμαράς, Αναπληρωτης Καθηγητής, Τμημα Εφαρμοσμενης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Μάγια Σατρατζέμη, Καθηγήτρια, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ιωάννης Σταμέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνος – Κλαύδιος Τσούρος, Ομότιμος Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Αλεξανδρος Χατζηγεωργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Ένα self test για μαθητές-εκπαιδευτικούς από τις 17 Μαΐου

Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εξετάσεων για ΓΕΛ - ΕΠΑΛ

Σε όλα τα σχολεία το ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ μάθημα ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΟΤΗΣΗ

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

olme kinitopoiiseis
Παρεμβάσεις σε ΟΛΜΕ: Συμπόρευση με ΔΟΕ ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου
Άμεση σύγκλιση του ΔΣ της ΟΛΜΕ και αποφάσεις για κινητοποιήσεις και συμπόρευση με τη ΔΟΕ ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο...
Παρεμβάσεις σε ΟΛΜΕ: Συμπόρευση με ΔΟΕ ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου
Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Κατάλαβα ότι είναι νεκρή όταν με έλυσαν οι αστυνομικοί»
Ο σύζυγος της 20χρονης επισκέφθηκε το σπίτι τους - Μίλησε για το πότε συνειδητοποίησε πως η σύζυγός του ήταν νεκρή
Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Κατάλαβα ότι είναι νεκρή όταν με έλυσαν οι αστυνομικοί»