Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου μεταφέρθηκε σήμερα η ένταση που έχει προκαλέσει στα σχολεία του νησιού η συνεχιζόμενη ύπαρξη κενών εκπαιδευτικών και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων, με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να δίνουν από κοινού το «παρών» σε παράσταση διαμαρτυρίας.
Η κινητοποίηση είχε προγραμματιστεί για τις 12:30, έπειτα από κάλεσμα της ΕΛΜΕ Σάμου, η οποία είχε προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00, καλώντας παράλληλα τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι συγχωνεύσεις τμημάτων σε Γενική Παιδεία, κατευθύνσεις και ξένες γλώσσες, τα κενά εκπαιδευτικών σε Γενική και Ειδική Αγωγή, αλλά και οι συνέπειες που προκαλούν οι συνεχείς αλλαγές στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Τμήματα με 25, 26 και 27 μαθητές
Σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει η ΕΛΜΕ Σάμου, στα σχολεία του νησιού υπάρχουν ήδη τμήματα με 25, 26 και 27 μαθητές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα τμήματα δεύτερης ξένης γλώσσας, ο αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Για εκπαιδευτικούς και γονείς, το ζήτημα δεν περιορίζεται σε έναν αριθμό μαθητών ανά αίθουσα.
Οι πολυπληθείς τάξεις δυσκολεύουν την ουσιαστική επικοινωνία του εκπαιδευτικού με κάθε παιδί, περιορίζουν τη δυνατότητα διαφοροποιημένης διδασκαλίας και γίνονται ακόμη πιο απαιτητικές όταν στο ίδιο τμήμα υπάρχουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, ανάγκες ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης ή διαφορετικούς ρυθμούς μάθησης.
Η ΕΛΜΕ ζητεί να ανασταλούν και να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις τμημάτων σε Γενική Παιδεία, κατευθύνσεις και ξένες γλώσσες.
Τα κενά που επιμένουν
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών.
Η ΕΛΜΕ κάνει λόγο για κενά τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική Αγωγή, ενώ ζητεί να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων και να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, οι ελλείψεις επηρεάζουν άμεσα το ωρολόγιο πρόγραμμα και τη λειτουργία των σχολείων, ενώ οι αλλαγές στον αριθμό των τμημάτων έχουν ως συνέπεια νέες μετακινήσεις και ανατροπές στις τοποθετήσεις και στις διαθέσεις εκπαιδευτικών.
Γι’ αυτό ένα από τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι να σταματήσουν οι συνεχείς αλλαγές στις τοποθετήσεις που προκύπτουν μετά από καταργήσεις ή συγχωνεύσεις τμημάτων.
Στο τραπέζι και η ασφάλεια των αιθουσών
Παράλληλα, τίθεται και ζήτημα καταλληλότητας των σχολικών χώρων.
Η ΕΛΜΕ ζητεί να γίνει έλεγχος και επίσημη πιστοποίηση της χωρητικότητας, της καταλληλότητας και της ασφάλειας των αιθουσών, ιδιαίτερα όταν σε αυτές καλούνται να φιλοξενηθούν πολυπληθή τμήματα.
Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί και στη δημόσια συζήτηση στη Σάμο, καθώς η δημιουργία μεγαλύτερων τμημάτων δεν αφορά μόνο το αν χωρούν αριθμητικά περισσότεροι μαθητές σε μια αίθουσα, αλλά και αν εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για τη διδασκαλία και την ασφαλή λειτουργία του σχολείου.
Κοινό μέτωπο εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων
Η σημερινή κινητοποίηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ακριβώς επειδή δεν περιορίζεται στους εκπαιδευτικούς.
Η παρουσία μαθητών και Συλλόγων Γονέων μεταφέρει το μήνυμα ότι οι συγχωνεύσεις και τα κενά δεν αποτελούν ένα εσωτερικό εργασιακό ζήτημα του κλάδου, αλλά ένα πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα τη σχολική καθημερινότητα.
Η απαίτηση που διατυπώνεται είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία με το προσωπικό που πραγματικά χρειάζονται και με τμήματα που να επιτρέπουν ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία, αντί για συνεχείς ανακατατάξεις μετά την έναρξη της χρονιάς.
Για την ΕΛΜΕ Σάμου, το αίτημα συμπυκνώνεται σε δύο βασικές κατευθύνσεις: να καλυφθούν άμεσα όλα τα εκπαιδευτικά κενά και να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερα και δυσκολότερα διαχειρίσιμα τμήματα.
Και η σημερινή κοινή παρουσία στη ΔΙΔΕ έρχεται να δείξει ότι, τουλάχιστον σε αυτά τα δύο ζητήματα, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς βρίσκονται στην ίδια πλευρά.