Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι η μείωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου συνδέεται άμεσα με τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας του εκπαιδευτικού, ενώ εξακολουθεί να εφαρμόζεται η εγκύκλιος Φ.361.23/12/123995/Γ1/20-12-2010, η οποία καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού του χρόνου.
Στον συνολικό χρόνο υπηρεσίας προσμετρώνται όλες οι αναγνωρισμένες περίοδοι απασχόλησης ως αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού, εφόσον η πρόσληψη πραγματοποιήθηκε μέσω του Υπουργείου Παιδείας. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και η υπηρεσία σε δομές όπως τα πρώην ΚΕΣΥ και τα σημερινά ΚΕΔΑΣΥ.
Δείτε την Εγκύκλιο εδώ
Πότε εφαρμόζεται η μείωση του ωραρίου
Για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον ο απαιτούμενος χρόνος υπηρεσίας συμπληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου, το μειωμένο διδακτικό ωράριο εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου σχολικού έτους. Αν η συμπλήρωση γίνει αργότερα, η μείωση τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου του επόμενου διδακτικού έτους.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου δεν υπάρχει αντίστοιχη ειδική πρόβλεψη, το δικαίωμα στη μείωση του ωραρίου αποκτάται αμέσως μόλις συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος υπηρεσίας. Εφόσον μέχρι τότε ο εκπαιδευτικός έχει διδάξει περισσότερες ώρες από όσες προβλέπονται, αυτές αποζημιώνονται ως υπερωριακή διδασκαλία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Με τον τρόπο αυτό, το ισχύον πλαίσιο αποσαφηνίζει τόσο τον χρόνο έναρξης της μείωσης του διδακτικού ωραρίου όσο και τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.