Σε δημόσια τοποθέτηση προχώρησε η ΟΛΜΕ για την κρατική καταστολή στα σχολεία, καταγγέλλοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη σύλληψη μαθητή από αστυνομικές δυνάμεις, την παραμονή του μεγαλειώδους πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της 6ης Nοεμβρίου, όπου χιλιάδες μαθητές, γονείς, φοιτητές και εκπαιδευτικοί διεκδίκησαν ένα σχολείο και πανεπιστήμιο στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
Η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι αντί η κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης – όπως ελλείψεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις τμημάτων, επικίνδυνα κτίρια και ταξικούς φραγμούς – «επιλέγει τον δρόμο της καταστολής και του εκφοβισμού».
Η ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης τις πρακτικές παρακολούθησης μαθητών με drones, την αστυνομοκρατία στα σχολεία και τη συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «τώρα φτάνει στο σημείο να συλλαμβάνει μαθητή Γυμνασίου επειδή στήριξε την κατάληψη του σχολείου του, να τον κρατά όλη τη νύχτα, να τον ανακρίνει χωρίς την παρουσία γονέα ή ψυχολόγου και να του ζητά να ‘καταδώσει’ συμμαθητές του».
Η ΟΛΜΕ προειδοποιεί ότι η κρατική καταστολή πάει χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική που διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση και τσακίζει τα δικαιώματα μαθητών και εργαζομένων.
Η Ομοσπονδία απαιτεί άμεση απόσυρση των κατηγοριών, διακοπή των διώξεων και προστασία των μαθητών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ
«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ – Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη σύλληψη μαθητή από αστυνομικές δυνάμεις, την παραμονή του μεγαλειώδους πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της 6ης Νοέμβρη, όπου χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πλημμύρισαν τους δρόμους σε όλη τη χώρα διεκδικώντας σχολείο και πανεπιστήμιο στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.
Η κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης -ελλείψεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις τμημάτων, επικίνδυνα κτίρια, ταξικούς φραγμούς και κατηγοριοποίηση σχολείων- επιλέγει τον δρόμο της καταστολής και του εκφοβισμού.
Μετά τα επεισόδια σε κινητοποίηση γονιών και μαθητών δημοτικού, στην Α’ Διεύθυνση Δ.Ε. Αθήνας, τώρα φτάνει στο σημείο να συλλαμβάνει μαθητή Γυμνασίου επειδή στήριξε την κατάληψη του σχολείου του, να τον κρατά όλη τη νύχτα, να τον ανακρίνει χωρίς την παρουσία γονέα ή ψυχολόγου και να του ζητά να «καταδώσει» συμμαθητές του.
Καταγγέλλουμε τις πρακτικές παρακολούθησης μαθητών με drones πάνω από σχολεία, την αστυνομοκρατία και τη συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους. Είναι πρόκληση να δαπανώνται χρήματα για μέσα παρακολούθησης, όταν δεν υπάρχουν για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, για καθαριότητα, φύλαξη και συντήρηση των σχολείων.
Η κρατική καταστολή πάει χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική που διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση και τσακίζει τα δικαιώματα μαθητών και εργαζομένων. Φοβούνται τη συλλογική διεκδίκηση, τη μαζική αγωνιστική δράση που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους.
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ απαιτεί:
Να αποσυρθούν άμεσα όλες οι κατηγορίες σε βάρος του μαθητή.
Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις, οι απειλές και η αστυνομική τρομοκρατία στα σχολεία.
Kάτω τα χέρια από τους μαθητές μας! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Λεωνίδας Βουρλιώτης