δασκαλα
Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης την Τρίτη 9/9

Οι ΕΛΜΕ καταγγέλλουν ότι το ΥΠΑΙΘΑ, η Διοίκηση και το κομματικά ελεγχόμενο ΠΥΣΔΕ παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα νεοδιόριστων, αποσπασμένων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μέσα από διαδικασίες αδιαφάνειας και παρατυπιών στις τοποθετήσεις.

Τονίζουν ότι οι προσωρινές τοποθετήσεις έγιναν χωρίς δημοσιοποίηση κενών και χωρίς αιτήσεις προτίμησης, ενώ οι αναπληρωτές τοποθετούνται «στο σκοτάδι» μέσω του ΟΠΣΥΔ, με προεπιλεγμένα κενά.

Επισημαίνουν ότι ο καθορισμός υπεράριθμων και οι διαδικασίες για συμπλήρωση ωραρίου γίνονται αυθαίρετα, χωρίς κριτήρια και συμμετοχή των συλλόγων διδασκόντων.

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν διαφάνεια, ισότητα και δημοσιοποίηση όλων των κενών, καθώς και σεβασμό στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Για το λόγο αυτό, καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 9/9, 1.30μμ στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά: 

Την ίδια στιγμή που η Διεύθυνση εκπαίδευσης συγκαλύπτει την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ και κατά παράδοση δεν απαιτεί να καλυφθούν όλα τα κενά με το ξεκίνημα των σχολείων σε όλες τις δομές εκπαίδευσης που φοιτούν μαθητές, το κομματικά ελεγχόμενο ΠΥΣΔΕ και η Διεύθυνση συνεχίζουν να αγνοούν τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ε ΕΛΜΕ και άλλες ΕΛΜΕ που διασφαλίζουν κριτήρια διαφάνεια και ισοτιμίας για όλους τους συναδέλφους, προχωρούν σε τοποθετήσεις παραβιάζοντας εργασιακά δικαιώματα των μονίμων και των αναπληρωτών.

Οι τοποθετήσεις στα διαπολιτισμικά σχολεία γίνονται σε πολύ ασφυκτικά όρια. Ο ορισμός των λειτουργικά υπεράριθμων με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσαν γίνεται πριν την ολοκλήρωση των μετεγγραφών. Καθορίζουν τους υπεράριθμους από τη Διεύθυνση και όχι από τους ίδιους τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων. Οι προσωρινές τοποθετήσεις αποσπασμένων από άλλες Διευθύνσεις και των νεοδιόριστων γίνονται στα τυφλά, χωρίς δημοσιοποίηση των κενών και χωρίς αιτήσεις προτίμησης σχολείων. Οι προσλήψεις των αναπληρωτών γίνονται μέσω του ΟΠΣΥΔ στο σκοτάδι και με διαβλητό τρόπο, με προεπιλεγμένα κενά από τη Διεύθυνση και τους ανακοινώνονται στον κάθε έναν ξεχωριστά και μόνο όσες είναι οι προσλήψεις των αναπληρωτών σε κάθε Διεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα

  • Σχετικά με τις προσωρινές τοποθετήσεις νεοδιόριστων και αποσπασμένων : Οι προσωρινές τοποθετήσεις νεοδιόριστων (71 συνάδελφοι) και αποσπασμένων (198 συνάδελφοι)  έγιναν χωρίς κριτήρια, στα τυφλά, χωρίς δημοσιοποίηση των κενών και χωρίς αιτήσεις προτίμησης σχολείων. Στο όνομα της προσωρινότητας και της  κανονικότητας απαξιώνουν τους συναδέλφους και το δικαίωμά τους να γνωρίζουν όλα τα κενά και να δηλώσουν την προτίμησή τους. Οι συνέπειες της διαδικασίας αδιαφάνειας και παρατυπιών που ακολουθήθηκε από Διοίκηση και «ΠΥΣΔΕ» στις προσωρινές τοποθετήσεις σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων,  στην ουσιαστική λειτουργία των σχολείων, καθώς και στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών δεν είναι αμελητέες. Αρκετοί συνάδελφοι θα είναι σε σχολεία που δεν θα έχουν ωράριο, άλλοι που θα βρεθούν σε απομακρυσμένα σχολεία, ενώ τα μόριά τους αντιστοιχούν να βρίσκονται σε κοντινότερα και επίσης οι πολλοί θα βρεθούν στο δίλημμα μετά από μαθήματα που θα κάνουν αν θα επιλέξουν αλλαγή σχολείου και θα αφήσουν τους μαθητές τους και τον  προγραμματισμό τους. Ακόμη αυτή η διαδικασία που ακολουθούν  διαμορφώνουν κατάλληλο έδαφος για «διευκολύνσεις», «εξυπηρετήσεις»  και  πελατειακές σχέσεις.
  • Να σταματήσουν οι αδικίες σε βάρος των αναπληρωτών. Οι παρατυπίες στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών αποτελούν αρνητική παράδοση. Η διαδικασία με τις ηλεκτρονικές τοποθετήσεις των αναπληρωτών μέσω του ΟΠΣΥΔ αποτελεί πρωτοτυπία αδιαφάνειας. Γίνονται στο σκοτάδι και με διαβλητό τρόπο, με προεπιλεγμένα κενά από τη Διεύθυνση και μόνο όσα είναι οι προσλήψεις των αναπληρωτών σε κάθε ειδικότητα, ενώ τους ανακοινώνονται ηλεκτρονικά και στον κάθε έναν ξεχωριστά. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί κάθε χρόνο αδικίες και ανισότητες στις τοποθετήσεις. Στους αναπληρωτές δεν δίνονται όλα τα κενά τα οποία προϋπάρχουν λόγω της προεπιλογής τους από τους ΔΔΕ, ενώ στις προσλήψεις στην Παράλληλη στήριξη και στα Τμήματα Ένταξης τα κενά προσδιορίζονται με λιγότερες ώρες για κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες. Με την προτεραιοποίηση των κενών εξακολουθήσουν να μένουν ακάλυπτα κενά σε σχολεία τα οποία  δεν δίνονται και άρα δεν μπορούν να τα επιλέξουν οι αναπληρωτές. Κανείς δεν γνωρίζει όλα τα κενά, ούτε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αναπληρωτές, ώστε να μην μπορούν να διαμαρτυρηθούν και υποβάλλουν τις ενστάσεις τους, ούτε τα σωματεία για να μη μπορούν να κάνουν έλεγχο και να υπερασπιστούν τους συναδέλφους. Τα κενά είναι σε γνώση μόνο των Διευθύνσεων που τα προσδιόρισαν μετά από επιλογή τους. Το ΥΠΑΙΘ εμπαίζει για μια ακόμη χρονιά τους αναπληρωτές συναδέλφους και διαχειρίζεται τις τοποθετήσεις τους. Διεύθυνση και κομματικό ΠΥΣΔΕ να σταματήσουν την απαράδεκτη πρακτική που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια να σπάνε τα κενά σχολείων με πάνω από 12 ώρες για συμπληρώσεις ωραρίου με αποτέλεσμα τα κενά που δίνουν μετά στους αναπληρωτές τα συμψηφίζουν σε ώρες από πολλά σχολεία. Στα τμήματα ένταξης και στην παράλληλη να σταματήσουν να μειώνουν τις ώρες που αντιστοιχούν στους μαθητές.
  • Σχετικά με τις υπεραρυθμίες:  Διοίκηση και ΠΥΣΔΕ αυθαίρετα με βάση την κοινοποίηση που έστειλαν στα σχολεία θα καθορίσουν και πάλι τους υπεράριθμους χωρίς ουσιαστικά να ρωτηθούν τα σχολεία και οι συνάδελφοι.  Προσδιορίζουν τους υπεράριθμους με βάση τους ανελαστικούς αριθμούς μαθητών που επιβάλουν στα τμήματα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη μετεξεταστέοι, μετεγγραφές.  Ακόμη τους υπολογίζουν με βάση τις συμπτύξεις τμημάτων και το στοίβαγμα μαθητών στα τμήματα που προσπαθούν να αναγκάσουν τα σχολεία να αποδεχθούν. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την αρνητική παράδοση να καθορίζουν τους υπεράριθμους από τη Διεύθυνση και όχι μετά από συζήτηση μεταξύ συναδέλφων της ίδιας ειδικότητας του κάθε σχολείου όπου προκύπτει υπεραριθμία και ούτε μέσα από διεργασίες των συλλόγων διδασκόντων.
  • Σχετικά με τις διαθέσεις για συμπλήρωση ωραρίου: Στο χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις τοποθετήσεις που ανακοίνωσε η Διεύθυνση και περιλαμβάνει και τις διαθέσεις για συμπλήρωση ωραρίου, δεν δίνονται διευκρινήσεις για τα κριτήρια που ακολουθεί το «ΠΥΣΔΕ» για τις διαθέσεις. Την ίδια στάση ακολουθούν και όταν ξεκινούν τις διαθέσεις που και πάλι δεν κοινοποιούν τα κριτήρια που εφαρμόζουν. Η Ε ΕΛΜΕ, όπως και άλλες ΕΛΜΕ έχουμε απαιτήσει για να υπάρχουν στοιχειώδη κριτήρια διαφάνεια να δημοσιοποιηθούν όσα κενά είναι κάτω από 12 ώρες για να είναι γνωστά στους άμεσα ενδιαφερόμενους καθώς και τα σχολεία όπου υπάρχουν πλεονάσματα και οι συνάδελφοι αυτών των σχολείων θα διατεθούν για συμπλήρωση ωραρίου. Για να μπορεί να γίνει στοιχειώδης έλεγχος για τις τοποθετήσεις συναδέλφων που κάθε χρόνο ξεπερνάνε τις εκατοντάδες και να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των τοποθετήσεων - τυφλοσούρτη ζητάμε οι τοποθετήσεις για συμπλήρωση ωραρίου να ξεκινήσουν άμεσα και να γίνονται με αιτήσεις συναδέλφων και βάσει μορίων, όπως προβλέπεται από την εκπαιδευτική διαδικασία (Π.Δ. 50).

Απαιτούμε – διεκδικούμε

  • Να κοινοποιηθούν όλα τα κενά. Τα κενά που θα προστίθενται ή αφαιρούνται πριν από κάθε κατηγορία τοποθετήσεων (υπεράριθμοι - νεοδιόριστοι/διάθεση – αποσπασμένοι - αναπληρωτές) να καταγράφουν αιτιολόγηση.
  • Οι προσωρινές τοποθετήσεις χωρίς κριτήρια των μονίμων (νεοδιόριστοι, αποσπασμένοι) να μην ισχύσουν και να  γίνουν  με δημοσιοποίηση όλων των κενών, με αίτηση και μόρια. Να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις τους.
  • Να κοινοποιηθούν όλα τα κενά κάτω από 12 ώρες για συμπλήρωση ωραρίου και τα πλεονάσματα σε κάθε ειδικότητα και σε κάθε σχολείο. Οι τοποθετήσεις  να γίνουν με  αιτήσεις και μόρια.
  • Οι εν κρυπτώ τοποθετήσεις των αναπληρωτών μέσω ΟΠΣΥΔ σε προεπιλεγμένα κενά να είναι προσωρινές σε όλες τις φάσεις και να ξαναγίνουν με δημοσιοποίηση όλων των κενών, με αίτηση και μόρια.
  • Στους αναπληρωτές να κοινοποιούνται όλα τα κενά και όχι μετά από προεπιλογή τους από τις Διευθύνσεις.
  • Στους αναπληρωτές να δοθεί το δικαίωμα της βελτίωσης θέσης με αίτηση των συναδέλφων πριν από κάθε  φάση προσλήψεων αναπληρωτών.
  • Να καλυφθούν όλες οι ώρες και όλων των μαθητών που δικαιούνται παράλληλη στήριξη.
  • Να λειτουργήσουν όλα τα Τμήματα Ένταξης στα σχολεία και με όλες τις ειδικότητες και όλες τις ώρες που αντιστοιχούν στους μαθητές για κάθε μάθημα. 
  • Να ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα από τη Διεύθυνση για τις τοποθετήσεις αναπληρωτών. Να ισχύσει και να συμπεριλαμβάνει στις τοποθετήσεις τους και το δικαίωμα των ενστάσεων. 
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε μία φάση προσλήψεων αναπληρωτών και  σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές.
  • Ενισχυτική και πρόσθετη διδασκαλία από την αρχή της χρονιάς σε όλα τα Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
  • Ελεύθερη επιλογή των μαθητών στις Ξένες γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία, όπως ίσχυε παλιότερα σε κάθε τμήμα.
  • Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα  που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
  • Ριζική μείωση των μαθητών ανά τμήμα. 15 μαθητές στο τμήμα.

Να σταματήσουμε τις οι αυθαιρεσίες στις τοποθετήσεις

Καλούμε τους συναδέλφους, νεοδιόριστους και αποσπασμένους, τους μόνιμους και τους αναπληρωτές να μην αποδέχονται τις αυθαιρεσίες, να υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας, να ενημερώνουν την ΕΛΜΕ για τις παρατυπίες και τις αδικίες που υφίστανται. Χωρίς αναμονή και με συλλογικό τρόπο, μετά από αλληλοενημέρωση, να παρεμβαίνουμε όλοι μαζί στη Διεύθυνση για την αποκατάσταση των αδικιών. Την Τρίτη 9/9 στις 1.30 μμ καλούμε τους συναδέλφους στην παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ στη Διεύθυνση  να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, για να σταματήσουν να παραβιάζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα και να προωθούν αντιεκπαιδευτικά σχέδια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστήμιο Πατρών
Το Πανεπιστήμιο Πατρών αναπτύσσει ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής ευάλωτων ομάδων και εμποδιζόμενων ατόμων - Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα αρμόδια Υπουργεία και την ΚΕΔΕ
Το Πανεπιστήμιο Πατρών αναπτύσσει ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής ευάλωτων ομάδων και εμποδιζόμενων ατόμων. Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα αρμόδια...
Το Πανεπιστήμιο Πατρών αναπτύσσει ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής ευάλωτων ομάδων και εμποδιζόμενων ατόμων - Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα αρμόδια Υπουργεία και την ΚΕΔΕ